Με το πρόγραμμα Erasmus και με θέμα «τα Γεωπάρκα ως εκπαιδευτικός προορισμός»

Οι συμμετέχοντες χώρες: Κροατία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία, Ρουμανία και Ελλάδα Οι συμμετέχοντες χώρες: Κροατία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία, Ρουμανία και Ελλάδα

Στις εξωτικές Αζόρες το Γυμνάσιο Πέτρας

07/10/2022 - 10:30

Στις εξωτικές Αζόρες της Πορτογαλίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εrasmus+, «Τα Γεωπάρκα ως εκπαιδευτικός προορισμός» βρέθηκαν οι μαθητές Δημήτρης Μαμμής, Νικόλαος Λίτση και οι συνοδοί καθηγητές Δημήτρης Νταλώσης και Χαράλαμπος Κάβουρας, του Γυμνασίου Πέτρας.Το πρόγραμμα υλοποιείται μεταξύ, Πορτογαλίας, Ισπανίας, Τουρκίας, Ρουμανίας, Κροατίας και Ελλάδας.

Η επόμενη εκπαιδευτική επίσκεψη, όπως είπε στο «Ε» ο υπεύθυνος καθηγητής Δημήτρης Νταλώσης θα γίνει στην Τενερίφι της Ισπανίας και στο Γεωπάρκο του El Hierro.

Επίσκεψη στο σχολείο στην πόλη Καλχέτα, όπου έγινε η παρουσίαση των γεωπάρκων των συμμετεχόντων χωρών

Στο πλαίσιο της παραμονής στις Αζόρες και στο νησί Sao Jorge, που έχει μήκος 55 χιλ. και 10.000 κατοίκους, οι μαθητές και οι καθηγητές πραγματοποίησαν επίσκεψη στο σχολείο στην πόλη Καλχέτα, όπου έγινε η παρουσίαση των γεωπάρκων των συμμετεχόντων χωρών. Ακόμη οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν εκδήλωση σχετικά με τη βλάστηση γεωπάρκων, τα ζωικά είδη και τους φυσικούς οικοτόπους, τις ειδικές προστατευόμενες περιοχές.

Μαθητές και καθηγητές γνώρισαν τα Faja που είναι φυσικές πισίνες, περιοχές που περικλείονται από κυματοθραύστη, που μειώνει την ορμή των κυμάτων και σχηματίζονται λίμνες με γλυκό και αρμυρό νερό, όπου επιβιώνουν οστρακοειδή και ψάρια και η γη είναι εύφορη και μπορεί να καλλιεργηθεί.

Έγινε επίσκεψη σε εργοστάσιο τυποποίησης τόνου. Η βιομηχανία κονσερβοποίησης του τόνου υπάρχει στο νησί από το 1940. H Santa Catarina Tuna Factory προμηθεύει τόνο και στην Ελλάδα

Το Γεωπάρκο των Αζορών

Οι Αζόρες είναι μία αυτόνομη περιοχή της Πορτογαλίας, είναι ένα αρχιπέλαγος που αποτελείται από εννέα ηφαιστειακά νησιά στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, περίπου 2.000 km δυτικά της Λισαβόνας. Το γεωπάρκο των Αζορών έχει μια πλούσια και τεράστια γεωποικιλότητα και μια σημαντική γεωλογική κληρονομιά που αποτελείται από πολλές τοποθεσίες επιστημονικών, εκπαιδευτικών και τουριστικών ενδιαφερόντων.

Δεδομένης της νησιωτικής φύσης της περιοχής υποστηρίζεται σε ένα δίκτυο γεωτοποθεσιών διασκορπισμένο από τα εννέα νησιά και τον περιβάλλοντα θαλάσσιο πυθμένα, που διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα της γεωποικιλότητας που χαρακτηρίζει την περιοχή των Αζορών, που αντανακλά τη γεωλογική και εκρηκτική ιστορίες, με κοινές στρατηγικές διατήρησης και προώθησης, και με βάση μια αποκεντρωμένη δομή διαχείρισης με υποστήριξη σε όλα τα νησιά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey