FOLLOW US

Παιδεία

  • ΔΑΠ και ΠΚΣ υποψήφιες σε όλες τις σχολές, ΠΑΣΠ μόνο σε μία και ΕΑΑΚ σε τρία Τμήματα
Στην κάλπη σήμερα οι φοιτητές
Κωνσταντίνος Κουρτέλης (ΔΑΠ- ΝΔΦΚ), Ρένα Καμπούρογλου (ΠΑΣΠ), Άγγελος Σπύρου (ΕΑΑΚ) και Τέρπανδρος Πατσελής (ΕΑΑΚ- ΑΡΕΝ) μιλούν στο "Ε" για τις φοιτητικές εκλογές

Στην κάλπη προσέρχονται σήμερα από το πρωί έως τη δύση του ηλίου οι φοιτητές των έξι Τμημάτων των Σχολών της Μυτιλήνης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο λόφο Ξενία για να εκλέξουν τα διοικητικά συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων. Οι μόνες παρατάξεις που κατέρχονται υποψήφιες σε όλα τα Τμήματα είναι η ΔΑΠ (ΝΔ) και η ΠΚΣ (ΚΚΕ), ενώ η ΠΑΣΠ κατέρχεται για δεύτερη συνεχή χρονιά μόνο στο Τμήμα τη Γεωγραφίας. Τα σχήματα των ΕΑΑΚ κατέρχονται σε τρία Τμήματα, σε Θάλασσα, Περιβάλλον και Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία, όπου στο τελευταίο συνεργάζονται με την ΑΡΕΝ (σχήμα που αποσχίστηκε από τη φοιτητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπασή του το 2015 και πρόσκειται στη Λαϊκή Ενότητα).

Πάντως, πλην της ΔΑΠ, οι υπόλοιπες παρατάξεις έχουν πολύ δρόμο για να «ακουστούν». Κι αυτό γιατί πέρσι, η φοιτητική κάλπη των Συλλόγων της Μυτιλήνης έδειξε αυτοδυναμία για τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης. Θυμίζουμε ότι η ΔΑΠ συγκέντρωσε συνολικά 681 ψήφους και ποσοστό 66,7%, παρά την κεντρική διάλυση της ΟΝΝΕΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και αυξάνοντας το ποσοστό της κατά 11%.

Η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ

«Η Δ.Α.Π.- Ν.Δ.Φ.Κ. Μυτιλήνης, για ακόμα μία χρονιά ενστερνιζόμενη τα προβλήματα και τις δυσκολίες που βιώνουμε καθημερινά μέσα στα ιδρύματα μας, αλλά και ξέχωρα από αυτά, συνολικά στη χώρα μας, συμμετέχει και φέτος στις φοιτητικές εκλογές. Ως εκπρόσωποι της φιλελεύθερης ιδεολογίας και της δημοκρατίας στο χώρο της παιδείας, σε μία εποχή που οι ιδεοληψίες των καταληψιών γυρίζουν την πατρίδα μας δεκαετίες πίσω, για εμάς το διακύβευμα των φετινών φοιτητικών εκλογών συνοψίζεται στο τρίπτυχο "Μεταρρυθμίσεις-Συμμετοχή-Ασφάλεια"» λέει στο «Ε» ο υπεύθυνος πόλης της ΔΑΠ, Κωνσταντίνος Κουρτέλης, από το 5ο έτος του Τμήματος Γεωγραφίας.

«Ως νέοι με κριτική σκέψη και αντίληψη, βλέπουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά, μια ομάδα δηλαδή ανθρώπων όπου κρατάει τα ιδρύματα δέσμια του παρελθόντος θα αποτελεί για εμάς αδιάψευστο εχθρό που η επιλογή μας είναι να συγκρουστούμε. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ανάγκη από σύγχρονες και ανανεωμένες ιδέες ώστε να της δοθεί η δυνατό τα να κινηθεί δυναμικά προς το μέλλον.

Όντας ένας ζωντανός (πολιτικός) οργανισμός μέσα στο Αιγαίο, στο πολύ-νησιωτικό ίδρυμα αυτού, αλλά και μέσα στην (περιφερειακή) κοινωνία του, δεν διστάζουμε να ονοματίσουμε προβλήματα, να προτείνουμε λύσεις και να πρωτοπορήσουμε με πράξεις.

Με την παρουσία μας, όλα αυτά τα χρόνια, συμβάλουμε με ρεαλισμό στην βελτίωση τη της γενικής κατάστασης κάνοντας και αρκετές φορές την αυτοκριτική μας. Θεωρούμε ότι προσφέρουμε επί του πρακτέου στην δημιουργία ενός καταξιωμένου Πανεπιστήμιου στο οποίο θα είμαστε πυλώνας της ευημερίας και της ανάπτυξής του. Αυτοσκοπός μας δεν είναι οι φοιτητικές εκλογές ή η νίκη σε αυτές. Αυτοσκοπός μας είναι ο εθελοντισμός, η προσφορά, η συν- διαμόρφωση και εν τέλει, η συνειδητοποιημένη πολιτική μας κατεύθυνση που λέει, ότι, ο ρεαλισμός και οι προτάσεις σε κάνουν πολιτικό οργανισμό και αντάξιο ψήφου εμπιστοσύνης από τους συμφοιτητές σου» κατέληξε

Η ΠΑΣΠ

Στο Τμήμα Γεωγραφίας, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πήρε το 2016 την προπέρσινη πρωτιά της ΠΑΣΠ, που ήρθε δεύτερη. Μάλιστα, όπως και φέτος, η ΠΑΣΠ κατέβαινε μόνο στο Σύλλογο Γεωγραφίας. Η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου και μέλος της ΠΑΣΠ, Ρένα Καμπούρογλου από το 4ο έτος της Γεωγραφίας ανέφερε στο «Ε»: «Εμείς παρά τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, έχουμε σταθεί για το Τμήμα μας και θα σταθούμε μέχρι οι Γεωγράφοι να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα. Γι' αυτό το αίτημα χρόνων, η ΔΑΠ που βγήκε πέρσι πρώτη δύναμη δεν έκανε απολύτως τίποτα. Πάντως, όποιος κι αν βρεθεί στο τιμόνι του Συλλόγου εμείς θα εξακολουθούμε να είμαστε δίπλα στους φοιτητές.»

Τα ΕΑΑΚ

Σε τρεις σχολές, αντί για δύο όπως πέρσι κατέρχονται τα σχήματα της ΕΑΑΚ. Ο Άγγελος Σπύρου, στο 5ο έτος του Τμήματος Περιβάλλοντος και μέλος των ΕΑΑΚ ανέφερε μεταξύ άλλων: ««Για να μπορέσουμε να σώσουμε οι φοιτητές τις σχολές μας χρειάζεται να μπούμε μπροστά και να οργανώσουμε μάχες ενάντια στις επιθέσεις που δέχεται η κοινωνία από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Απαιτούμε λεφτά για την παιδεία και τις ανάγκες μας και όχι για τους τραπεζίτες  και τα χρέη. Η μάχη αυτή μπορεί να δοθεί δυναμώνοντας το κίνημα. Αυτή είναι η μόνη ελπίδα μας. Μέσα σε αυτή τη μάχη δεν είμαστε μόνοι. Υπάρχουν χώροι που δίνουν ήδη αυτή τη μάχη ενάντια σε κλεισίματα και ιδιωτικοποιήσεις. Η σύνδεση με αυτό το κόσμο θα δυναμώσει τον αγώνα μας.  Καλούμε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να δώσουν αυτές τις μάχες μέσα από τις γραμμές της αριστεράς. Για να μπορέσουμε να οργανώσουμε τους συλλόγους μας να διαδραματίσουν αυτό τον ρόλο και να μπορέσουμε να τσακίσουμε μνημόνια, ρατσισμό και τους φασίστες.»

Η ΠΚΣ

«Με άνοδο της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» -τα ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΚΝΕ μέσα στις σχολές- και που σήμερα είναι δεύτερη δύναμη πανελλαδικά, οι φοιτητές μπορούν να είναι πιο δυνατοί την επόμενη μέρα, γιατί θα έχουν συμβάλει ώστε περισσότεροι Σύλλογοι να οργανώνουν την πάλη τους, για να μαθαίνουν οι φοιτητές την επιστήμη τους ολοκληρωμένα, να είναι μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, να συμβάλλει η έρευνα στη μείωση του μόχθου των εργαζομένων και στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών» τονίζει ο Γραμματέας ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Η ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ

O φοιτητής της Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Τέρπανδρος Πατσελής, μέλος των ΕΑΑΚ- ΑΡΕΝ δήλωσε: «Ως οργανωμένες δυνάμεις της αριστεράς παλεύουμε και διεκδικούμε όχι μονάχα για τα ζητήματα του πανεπιστημίου αλλά και ενάντια σε κάθε επίθεση που γεννάει ο καπιταλισμός, το σύστημα των κρίσεων, των πολέμων και του ρατσισμού. Ενάντια στην ομοφοβία και τον σεξισμό, δίνουμε τις πολιτικές αυτές μάχες, μέσα και έξω απ τα αμφιθέατρα. Οι Γενικές Συνελεύσεις είναι το όπλο του φοιτητικού κινήματος για να μαζικοποιεί και να οργανώνει τις αποφάσεις του και γι αυτό οργανώνουμε την διεξαγωγή τους.Με αυτές τις ιδέες θα δώσουμε και την μάχη των Φοιτητικών εκλογών στις 24/5. Καλούμε όλους τους φοιτητές/τριες να στηρίξουν την επαναστατική αριστερά μέσα στις σχολές, όχι απλά με την ψήφο αλλά και με την συμμετοχή στα ανοιχτά ψηφοδέλτια, και πάνω απ όλα με την κοινή οργάνωση των αγώνων. Έχουμε χρέος να μηδενίσουμε την αντιδραστική και ακροδεξιά ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, την φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας που ακολουθεί μια πολιτική ενάντια στα συμφέροντα της πλειοψηφίας.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 13:09
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top