Στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Πυρετώδεις προετοιμασία για τα μαθήματα εξ αποστάσεως

21/03/2020 - 15:43 Ενημερώθηκε 21/03/2020 - 15:47

Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, στις οποίες ως γνωστόν η νέα γενιά διαθέτει μεγάλη ευχέρεια και εξοικείωση, ετοιμάζεται πυρετωδώς το Υπουργείο Παιδείας να καλύψει το χαμένο χρόνο στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μετά το λουκέτο στις σχολικές μονάδες για την αποτροπή εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μαζί με τη Ζάκυνθο, την Ηλεία και την Αχαΐα είναι από τις πρώτες περιοχές που πραγματοποιήθηκε εντός της εβδομάδας πιλοτική εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Ειδικότερα την Τρίτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των καθηγητών με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας στη διάρκεια της οποίας έγινε αναλυτική ενημέρωση για την τηλεκπαίδευση και για τους τρόπους εφαρμογής της στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, έχει γίνει όλη η απαραίτητη προετοιμασία από τη Διεύθυνση και τα σχολεία ώστε άμεσα να ξεκινήσει το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες με ευθύνη των Διευθυντών των σχολείων συγκεντρώθηκαν τα e-mail και τα τηλέφωνα των μαθητών κάθε τμήματος και τα παιδιά θα ενημερωθούν από τους καθηγητές τους για την ακριβή ημερομηνία και το πρόγραμμα των μαθημάτων.

Προσομοίωση σχολικής αίθουσας

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου μαθητές και καθηγητές μπαίνοντας σε μια ειδική πλατφόρμα που έχει σχεδιασθεί για το σκοπό αυτό, θα συνδέονται όλοι μαζί διαδικτυακά στα πρότυπα μιας ομαδικής βίντεο κλήσης που εφαρμόζουν σήμερα μεγάλες εταιρείας επικοινωνίας και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως είναι το Messenger, το skype κ.λπ.

Ο καθηγητής θα παραδίδει μάθημα, όπως θα έκανε μέσα στην τάξη στα παιδιά που θα τον παρακολουθούν διαδικτυακά, ενώ υπάρχει δυνατότητα παρεμβάσεων και ερωτήσεων από την πλευρά των μαθητών. Θα υπάρχει, με λίγα λόγια μια αμφίδρομη επικοινωνία όπως ακριβώς γίνεται σε μία πραγματική αίθουσα διδασκαλίας. Μάλιστα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο καθηγητής θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει από μαθητή που δεν πειθαρχεί στις υποδείξεις του, να διακόψει τη σύνδεση όπως ακριβώς θα τον έβγαζε εκτός τάξης, αν έκανε φασαρία. Ο κάθε εκπαιδευτικός είναι υπεύθυνος για την οργάνωσης της τάξης του, σύμφωνα με την κατανομή που υπάρχει στο πραγματικό σχολείο.

Οι μαθητές και οι καθηγητές θα συμμετέχουν στο μάθημα είτε από τον υπολογιστή του σπιτιού τους, είτε εάν δεν υπάρχει ο αντίστοιχος εξοπλισμός από τον υπολογιστή του σχολείου. Τα σχολεία θα είναι ανοιχτά και θα διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, εφόσον το ζητήσουν, με την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργείται συνωστισμός σε κλειστούς χώρους.

Όπως αναφέρουν τα στελέχη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντίστοιχη προετοιμασία πραγματοποιείται και για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, καθώς και για τα Γυμνάσια και Επαγγελματικά Λύκεια. Ήδη οι διευθυντές έρχονται σε επαφή με τους μαθητές είτε τηλεφωνικά είτε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τους ενημερώνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα λάβουν οδηγίες για την εφαρμογή της λεγόμενης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Εφαρμόζεται εδώ και χρόνια

Γενικότερα επισημαίνουν η τηλεκπαίδευση με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών είναι μια γνώριμη διαδικασία η οποία χρησιμοποιείται, από σχολεία, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα, σημειώνεται, πολλά ιδρύματα και οργανισμοί διοργανώνουν ακόμη και σεμινάρια μέσω τηλεκπαίδευσης τα οποία μπορεί να τα παρακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος από την οθόνη του υπολογιστή του. Εξάλλου, η νεολαία και οι μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και μπορούν με μεγάλη ευκολία να προσαρμοσθούν στα νέα δεδομένα.

Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

Και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση εξάλλου, δημοτικά σχολεία, ακόμη και νηπιαγωγεία του νησιού μας ετοιμάζονται πυρετωδώς για την εφαρμογή προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης τις επόμενες ημέρες και εφόσον φυσικά ληφθεί απόφαση παράτασης του λουκέτου στα σχολεία.

Ήδη οι διευθυντές των σχολικών μονάδων έχουν έρθει σε επαφή με τους γονείς των παιδιών από τους οποίους ζητούν επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας, τηλέφωνα και e-mail ώστε τις επόμενες ημέρες να στείλουν τις σχετικές οδηγίες για την πραγματοποίηση των μαθημάτων. Όπως αναφέρεται από στελέχη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τα μαθήματα ανάλογα με την τάξη θα γίνονται είτε με τηλεδιάσκεψη και τη συμμετοχή των παιδιών του τμήματος, είτε με αποστολή εργασιών, ασκήσεων και εκπαιδευτικού υλικού. Οι λεπτομέρειες ωστόσο αυτής της πρωτόγνωρης διαδικασίας θα γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey