Οι πίνακες του Υπουργείου

Πανελλήνιες 2021: Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά των βαθμολογιών

12/07/2021 - 13:58

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, τα στατιστικά των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους υποψηφίους από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις των ειδικών για τις βάσεις, η μάχη φέτος, για τους 92.090 υποψηφίους που διεκδικούν 77.970 θέσεις σε πανεπιστήμια αναμένεται να είναι πιο «σκληρή» από τις προηγούμενες χρονιές.

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τα στατιστικά (https://www.minedu.gov.gr/news/49433-12-07-21-ta-statistika-ton-panelladikon-se-morfi-zip)

Οι πρώτες εκτιμήσεις, δείχνουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι, μένει όμως να αποτυπωθεί σε ποσοστά, ώστε να μπορέσει να γίνει η σύγκριση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Εφόσον αυξηθούν τα ποσοστά υποψηφίων σε υψηλότερες βαθμολογίες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η άνοδος των βάσεων θεωρείται δεδομένη. Σημειώνεται ότι η περσινή χρονιά λόγω και της πανδημίας είχε το παράδοξο να αυξηθούν οι αριστούχοι σε κάποια μαθήματα αλλά παράλληλα να αυξηθούν και όσοι έγραψαν πολύ χαμηλές βαθμολογίες, κάτω από 7.000 μόρια.

Η φετινή χρονιά στιγματίστηκε ακόμα περισσότερο από την επέλαση της πανδημίας, όμως σύμφωνα με τους βαθμολογητές, τα θέματα ήταν πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να αναμένονται καλύτερες επιδόσεις τουλάχιστον στις χαμηλές και μεσαίες βαθμολογίες, ανεβάζοντας τη βάση στις σχολές που κινούνται γύρω στα 10.000 με 13.000 μόρια.

Άγνωστο παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τις δημοφιλείς σχολές, όπως οι Ιατρικές και οι Πολυτεχνικές, που πέρσι δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα και μεγάλη αναλογικά απώλεια μορίων σε σχέση με άλλες χρονιές.

Ανατροπές από το Μηχανογραφικό

Η μεγαλύτερη αλλαγή φέτος που θα φέρει σημαντικές ανατροπές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Το νέο ακαδημαϊκό κριτήριο θα λειτουργήσει ως «κόφτης» για χιλιάδες υποψηφίους, καθώς ενώ μέχρι πέρσι με τις ίδιες επιδόσεις είχαν την ευκαιρία να εισαχθούν σε μία σχολή ή τμήμα, πλέον θα αποκλείονται εφόσον βρίσκονται κάτω από το όριο.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές, πάνω από 18.000 άτομα (σ.σ.: οι δυσοίωνες προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμα και για 25.000 υποψηφίους) θα βρεθούν εκτός των ελληνικών αμφιθεάτρων, με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού φέτος να αποτελεί δύσκολη διαδικασία.

Όσοι υποψήφιοι κινούνται σε χαμηλά ή μέτρια επίπεδα θα βρεθούν αντιμέτωποι με αποκλεισμό από σχολές που η ΕΒΕ τους θα είναι υψηλότερη από τον βαθμό τους.

Για παράδειγμα, πέρσι στο 3ο επιστημονικό πεδίο, των Επιστημών Υγείας, που είναι και το πιο ανταγωνιστικό λόγω των υψηλών επιδόσεων των υποψηφίων, ο μέσος όρος των βαθμολογιών των υποψηφίων ήταν 11.630 μόρια, με τη χαμηλότερη ΕΒΕ να εκτιμάται στα 9.300 μόρια.

Αν οι βαθμολογίες είναι οι ίδιες με πέρσι, οι υποψήφιοι με επιδόσεις κάτω από 9.300 μόρια θα βρεθούν εκτός ΑΕΙ. Το 2018 που οι βαθμολογίες ήταν υψηλότερες ο μέσος όρος ήταν 12.634 μόρια, με την ΕΒΕ να υπολογίζεται στα 10.107 μόρια. Αυτόματα, ακόμα και υποψήφιοι με βαθμό οριακά πάνω από τη βάση θα βρίσκονταν εκτός πανεπιστημίων.

Αντίστοιχα είναι τα παραδείγματα και στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία, με το 4ο, της Οικονομίας και της Πληροφορικής να είναι αυτό στο οποίο σε βάθος τριετίας με βάση τις προηγούμενες βαθμολογίες η ΕΒΕ υπολογίζεται στα 7.800 με 8.000 μόρια ως όριο για την εισαγωγή των υποψηφίων.

Προσοχή στην συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Μεγάλη προσοχή εξάλλου συνιστούν οι ειδικοί κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, καθώς πολλοί υποψήφιοι, παρασυρόμενοι από επιφανειακή ενημέρωση ή εσφαλμένη προσέγγιση στη συμπλήρωσή του, κάνουν σημαντικά λάθη.

«Επίσης, αρκετοί μαθητές παραβλέπουν δεδομένα και λεπτομέρειες οι οποίες άλλοτε τους οδηγούν σε παγίδες και άλλοτε τους στερούν σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες, όπως για παράδειγμα να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα για έναν κλάδο που θα τους ενδιέφερε», επισημαίνει μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης.

Ο ίδιος σημειώνει πως σε κάθε περίπτωση η «συμπλήρωση του Μηχανογραφικού γίνεται με κριτήριο τα ενδιαφέροντά μας, τα κίνητρα και τις προσδοκίες μας και εν τέλει τα όνειρά μας. Δεν γίνεται με κριτήριο τα μόριά μας ή τις βάσεις προηγούμενων ετών. Ειδικά φέτος, έχουμε μια διαφορετική διαδικασία για τον υπολογισμό των μορίων συγκριτικά με πέρυσι και φυσικά το σημαντικό δεδομένο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής».

«Συνεπώς οποιαδήποτε μεθοδολογία συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού με κριτήριο τα μόρια αποκλειστικά, μόνο δυσάρεστες εκπλήξεις μπορεί να έχει και επιπρόσθετα μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα πρόγραμμα σπουδών που πρακτικά δεν επιθυμούσαμε».

Να σημειωθεί ότι φέτος θα είναι μία ακόμα χρονιά κατά την οποία οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν απεριόριστο αριθμό επιλογών στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο, καθώς από την επόμενη θα μπορούν να επιλέξουν έως ένα 10% των τμημάτων του επιστημονικού τους πεδίου στα Γενικά Λύκεια και έως ένα 20% στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για τις επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο:

Εντός του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται να ανακοινωθεί η ΕΒΕ για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. Στη συνέχεια ο υποψήφιος θα γνωρίζει αν αποκλείεται από κάποιες επιλογές βάσει της επίδοσής του ή όχι.

Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου δεν θα πρέπει να λάβει υπόψη τις περσινές βάσεις. Πέρσι δεν υπήρχαν συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα στην πορεία των φετινών βάσεων. Είναι προτιμότερο, αν επιθυμεί να επιλέξει σχολές με βάση τη βαθμολογία του, να λάβει υπόψη τις βάσεις των προηγούμενων τριών ετών.

Σε περίπτωση που έχει τη δυνατότητα να φοιτήσει σε κάποιο πανεπιστήμιο της περιφέρειας, φέτος ο αριθμός εισακτέων είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε αρκετά τμήματα (Πληροφορική για παράδειγμα) και θα υπάρχει μικρότερος ανταγωνισμός για τη διεκδίκηση μιας θέσης.

Αν θέλει να λάβει μετεγγραφή, θα πρέπει να λάβει υπόψη τις αντιστοιχίες τμημάτων, οι οποίες φέτος έχουν πολλές αλλαγές. Υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα με την ίδια ονομασία που δεν έχουν αντιστοίχηση ή τμήματα της περιφέρειας που δεν έχουν αντιστοίχηση με τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων, ακόμα κι αν έχουν την ίδια ονομασία. Επιπλέον, φέτος υπάρχουν 94 τμήματα στο μηχανογραφικό δελτίο χωρίς αντιστοίχηση.

Παράλληλα με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα, την ίδια χρονική περίοδο, συμπλήρωσης του παράλληλου μηχανογραφικού για την εισαγωγή τους στα δημόσια ΙΕΚ. Πρόκειται για 8.100 θέσεις σε 520 ΙΕΚ των υπουργείων Παιδείας, Υγείας, Τουρισμού και του ΟΑΕΔ και 52 ειδικότητες που έχει ξεχωρίσει το υπουργείο Παιδείας ως αυτές με τη μεγαλύτερη σύνδεση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Μεταξύ αυτών είναι οι ειδικότητες στον τομέα Υγείας, στις ΑΠΕ και στις νέες τεχνολογίες.

Πώς αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις 2021

Πάντως, φέτος, οι υποψήφιοι όπως φαίνεται από τα στοιχεία των βαθμολογικών κέντρων, πήγαν διαβασμένοι στις εξετάσεις, και αυτό αναμένεται να ανεβάσει τον γενικό μέσο όρο, άρα και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Επίσης, συγκριτικά με πέρυσι, οι υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από 10 φαίνεται πως ήταν λιγότεροι φέτος, ενώ οι αριστούχοι και οι βαθμολογίες άνω του 16 κυμαίνονται στα ίδια ποσοστά. Καλύτερες επιδόσεις αναμένονται φέτος στα Μαθηματικά, αλλά και στη Φυσική και τη Βιολογία, που είναι μάθημα-«κλειδί» για τις ιατρικές σχολές και τις ανθρωπιστικές σπουδές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, φέτος, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες, πολλά παιδιά που έγραψαν πάνω από 10.000 μόρια (δηλαδή την παλαιότερη βάση) να μην μπορέσουν να κάνουν καθόλου μηχανογραφικό για τις σχολές που ενδιαφέρονται.

Η τάση ανόδου των βάσεων είναι γενική σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ σημαντική άνοδος αναμένεται, και στη Νεοελληνική Γλώσσα, την Έκθεση και την Ιστορία.

Εξάλλου, άνοδο των βάσεων σε 3 από τα 4 πεδία των πανελληνίων εξετάσεων προέβλεψε ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Άνοδο προέβλεψε για τις ιατρικές σχολές, που πέρυσι σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ βαθμολογίας αλλά και για τις χαμηλόβαθμες σχολές των τριών, τεσσάρων, πέντε και έξι χιλιάδων μορίων. Αυτές εκτίμησε ότι θα ανέβουν και θα πάνε για το 2ο και 4ο πεδίο τουλάχιστον στα 8.000 μόρια και για το 1ο και το 3ο, τουλάχιστον στα 9.000 μόρια.

Για τις μεσαίες στη βαθμολογία σχολές, όπως διευκρίνισε «δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί δεν έχουν βγει τα στατιστικά των επιδόσεων».

Φέτος είναι κρίσιμη η βαθμολογία, καθώς υπάρχει η βάση εισαγωγής που είναι ένας «κόφτης», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγάκης και «κάποια παιδιά δεν θα την περάσουν, άρα δεν θα έχουν και δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού».

Η βάση εισαγωγής ανέφερε πως έχει έναν περίπλοκο τρόπο υπολογισμού, καθώς το υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να μην εξαρτάται η εισαγωγή των υποψηφίων από την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων. «Ο υποψήφιος πρέπει να έχει γράψει τουλάχιστον το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων της Ελλάδας». Οπότε, όπως είπε,εάν οι υποψήφιοι δεν πήγαν καλά ο μέσος όρος θα είναι χαμηλός, οπότε και χαμηλότερη η βάση εισαγωγής.

Στο μηχανογραφικό τους οι υποψήφιοι θα δουν, όπως διευκρίνισε, μόνο τις σχολές που θα μπορούν να δηλώσουν με βάση τις βαθμολογικές τους επιδόσεις. Το αν θα πετύχουν στη σχολή που θέλουν ή όχι εξήγησε πως δεν εξαρτάται από τη βάση εισαγωγής αλλά από τα μόριά τους, γιατί «η ελάχιστη βάση εισαγωγής ο μόνος ρόλος που παίζει είναι εάν θα έχουμε δικαίωμα να δηλώσουμε ή όχι τη σχολή στο μηχανογραφικό».

Η πρόβλεψή του για την ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι ότι καθόσον τα θέματα φέτος ήταν σαφώς πιο εύκολα απ΄ότι πέρυσι, τα παιδιά θα έχουν γράψει καλύτερα. Εδώ όμως εξήγησε πως υπάρχει ένας μικρός αστερίσκος «δεν γνωρίζουμε πόσο επηρεάστηκαν τα παιδιά από την πανδημία και πόσο καλά προετοιμάστηκαν για τις πανελλαδικές». Στην περίπτωση που ανταποκρίθηκαν θα έχουμε άνοδο των επιδόσεων που θα φέρει και άνοδο των βάσεων.

Η ανακατανομή που έκανε το υπουργείο Παιδείας από ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε Περιφέρεια, σημαίνει όπως επισήμανε ότι περίπου 1.200 παιδιά που θα σπούδαζαν στην πόλη τους θα υποχρεωθούν να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις και εκτίμησε πως «θα έχουμε και άνοδο στις βάσεις σε αυτές τις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey