FOLLOW US

Παιδεία

Οι αγωνίες των εξετάσεων

Παρ' όλο που βρισκόμαστε στην αρχή της σχολικής χρονιάς, πολλά παιδιά ετοιμάζονται ήδη να αντιμετωπίσουν τις πρώτες εξετάσεις της χρονιάς. Τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου εκατοντάδες παιδιά θα εμφανιστούν στα εξεταστικά κέντρα για να περάσουν εξετάσεις για βασικά διπλώματα αγγλικών. Η διαδικασία των εξετάσεων μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική για κάποια παιδιά και σίγουρα όσο νωρίτερα μάθουν να διαχειρίζονται αυτό το άγχος τόσο καλύτερα. Είτε πρόκειται για εξετάσεις για το Proficiency , είτε πρόκειται για εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, είτε πρόκειται για εξετάσεις οδήγησης, το άγχος μπορεί να είναι καταστροφικό για τις επιδόσεις του εξεταζόμενου. Τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν τον εαυτό τους;

Λίγο καιρό πριν τις εξετάσεις, το άγχος μεγαλώνει. Σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό να αξιοποιήσουν το λίγο χρόνο δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα για τα οποία νιώθουν ανασφαλείς. Για τα υπόλοιπα, ένας απλός έλεγχος ότι τα γνωρίζουν θα επιβεβαιώσει ότι δε χρειάζεται να επενδύσουν περισσότερο χρόνο, αλλά και θα τους προσφέρει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την επάρκεια των γνώσεών τους. Ο προγραμματισμός του χρόνου μελέτης και η πρόβλεψη διαλειμμάτων είναι επίσης σημαντικά για τη διατήρηση μιας καλύτερης ισορροπίας. Λίγος καθαρός αέρας ή λίγη γυμναστική μπορούν να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά καθώς τους προσφέρουν χρόνο να συνειδητοποιήσουν ότι σημειώνουν πρόοδο.

Ακόμη και τέτοιες στρατηγικές πολλές φορές δε βοηθούν και τότε χρειάζεται πιο επαγγελματική βοήθεια. Αν ένας εξεταζόμενος υποφέρει από στρες που συνοδεύονται από συνεχείς πονοκεφάλους, αίσθημα ναυτίας και απελπισίας, τότε χρειάζεται ειδική βοήθεια. Θα πρέπει να διδαχτούν ειδικές ασκήσεις χαλάρωσης που όμως παίρνουν χρόνο για να αποδώσουν. Άρα όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση του υπερβολικού άγχους, τόσο πιο εύκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αν έχετε κάποιες ενδείξεις για το παιδί σας μιλήστε εγκαίρως με τους καθηγητές του π.χ. στο κέντρο ξένων γλωσσών για να επιβεβαιώσετε τις υποψίες σας και να πράξετε μετά ανάλογα.

Επίσης σημαντικό είναι να εστιάσουν στις εξετάσεις που έχουν μπροστά τους μόνο. Δε χρειάζεται να προτρέχουν σε κινδυνολογίες για το τι θα γίνει αν αποτύχουν. Μια τέτοια προσέγγιση, αυξάνει ακόμη περισσότερο το άγχος και αποθαρρύνει την προσπάθεια. Και κάτι τελευταίο για την ημέρα των εξετάσεων... Ας αποφύγουν ανθρώπους που έχουν το ίδιο πρόβλημα. Τους είναι πολύ εύκολο να μεταδώσουν μέρος από το δικό τους στρες και να διαλύσουν την αυτοσυγκέντρωση ενός εξεταζόμενου με αυξημένη νευρικότητα.

Οι εξετάσεις δεν είναι ευχάριστες για κανέναν. Αντιμετωπίζονται όμως ευκολότερα αν κάποιος έχει ξεδιαλύνει στο μυαλό του είναι τι σημαίνουν. Στόχος των εξετάσεων είναι να αξιολογήσουν τις γνώσεις ενός ανθρώπου πάνω σε ένα θέμα και όχι την αξία του. Έχοντας αυτό το σκεπτικό, κάποιος μπορεί να προσεγγίσει τις εξετάσεις με έναν πιο ψύχραιμο τρόπο και να επικεντρωθεί με ηρεμία σε αυτά που πρέπει να κάνει. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017 16:58
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top