Στόχος της Δημοτικής Αρχής Κύτελη να αποκτήσει το Μουσικό Μυτιλήνης δική του στέγη

Ξεκίνησε η μετακόμιση στο Μουσικό Μυτιλήνης

29/08/2021 - 12:00 Ενημερώθηκε 30/08/2021 - 09:45

Σε καθόλου καλό κλίμα ξεκίνησε η μετακόμιση του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης με γονείς και μαθητές να διαμαρτύρονται για το νέο κτήριο στο οποίο θα στεγαστεί η μονάδα. Ωστόσο η Δημοτική Αρχή έχει κάνει ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια προσωρινή λύση για να γίνει πιο λειτουργική η μονάδα και πως στόχος της είναι να αποκτήσει το Μουσικό δική του στέγη, είτε στο οικόπεδο της Βαρειάς μέσω αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, είτε στο χώρο του πρώην ΚΥΤ Μόριας μετά από παραχώρηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μάλιστα ειπώθηκε ότι η δεύτερη εναλλακτική είναι η καλύτερη καθώς μια απαλλοτρίωση χαρακτηρίζεται χρονοβόρα.
Την Δευτέρα 23 Αυγούστου έγινε η παρουσίαση των χώρων από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Μυτιλήνης, Ηρακλή Κουντουρέλλη, ο οποίος δέχτηκε «κύμα» παραπόνων και έντονης δυσαρέσκειας από γονείς μαθητές και τον Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου, Νίκο Ζαφειρίου. Σημειώνεται ότι το πρωί της Πέμπτης μαθητές του Μουσικού Σχολείου πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης.

Η μετακόμιση

Η διαδικασία της μετακόμισης έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες, με την εκπαιδευτική κοινότητα να εκφράζει της επιφυλάξεις της για το αν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι την έναρξη του νέου σχολικού έτους, δεδομένης της ύπαρξης πολλών ευαίσθητων και πανάκριβων αντικειμένων, όπως τα μουσικά όργανα και όργανα χημείας που η μετακίνησή τους χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
Οι αίθουσες θεωρούνται ικανοποιητικές σε μέγεθος δεδομένου ότι κάθε τμήμα υπάρχουν λιγότερα από 20 παιδιά με εξαίρεση ένα τμήμα που είναι 24. Από την άλλη οι γονείς όπως και ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου, Νίκος Ζαφειρίου, υποστηρίζουν ότι δεδομένων των αναγκών και των αποστάσεων που πρέπει να τηρηθούν λόγω πανδημίας οι χώροι δεν επαρκούν και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ορθά η μονάδα.
Σε ότι έχει να κάνει με τους μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης αυτοί αριθμούν τους 85 σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, χωρίς να υπολογίζεται όμως ο αριθμός των μαθητών της Α’ Γυμνασίου, καθώς τα στοιχεία δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμη. Εκτιμάται ωστόσο ότι θα υπάρχει διαρροή μαθητών, λόγω της δημιουργίας και του Μουσικού Γυμνασίου στην Καλλονή.
Κουντουρέλλης: «Το Μουσικό πρέπει να αποκτήσει δική του στέγη».

Ο κ. Κουντουρέλλης κατά την διάρκεια παρουσίασης των χώρων είπε: «Σίγουρα οι χώροι εδώ είναι καλύτεροι, μεγαλύτεροι και πιο λειτουργικοί και σίγουρα πρέπει να πούμε ότι είναι μια προσωρινή λύση. Το Μουσικό Σχολείο πρέπει να αποκτήσει δική του στέγη ανάλογη της φήμης του και του σκοπού που πρέπει να επιτελέσει. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα τροποποιηθεί η απόφαση του Δήμου Λέσβου που μιλούσε για αγορά οικοπέδου στη Βαρειά για 600.000 ευρώ. Τα 600.000 ευρώ υπάρχουν στον προϋπολογισμό του Δήμου. Δεν τα πειράζει κανείς. Συμπληρώνεται στην απόφαση επιπλέον απαλλοτρίωση διότι δεν μπορούμε να τα βρουμε με τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου και θα πάμε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση. Αυτό το στοιχείο δεν είναι καλό, γιατί μία απαλλοτρίωση μπορεί να πάρει 4-5 χρόνια. Παράλληλα είμαστε σε μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον Υφυπουργό Άμυνας προκειμένου να παραχωρηθεί το ΚΥΤ Μόριας. Εκεί ο Δήμος θα πάρει περίπου τα 3/5 και τα 2/5 το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ο στόχος είναι αν τελικά γίνει η παραχώρηση να ανεγερθεί Μουσικό Σχολείο, Αθλητικό Γυμνάσιο, Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για το Πανεπιστήμιο και τους μαθητές και αθλητικές εγκαταστάσεις και φοιτητικές εστίες. Σύμφωνα με την προσωπική μου εμπειρία η δεύτερη πρόταση είναι πιο εύκολη».

Κατσαβέλλης: «Ψάχνουμε και εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για την βέλτιστη λύση»
Ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, χαρακτήρισε τις αντιδράσεις μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας, υπερβολικές και τόνισε ότι όλοι θα έπρεπε να συνεργαστούν και να βοηθήσουν στο να εξευρεθεί η καλύτερη λύση για να λειτουργήσει το σχολείο. Παράλληλα επισήμανε ότι η μεταστέγαση στο κτήριο του ΟΑΕΔ, στην Παναγιούδα, αποτελεί προσωρινή λύση και η Δημοτική Αρχή έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες προκειμένου να βρει ένα χώρο ιδανικό για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης.

«Υπάρχουν αντιδράσεις, ωστόσο πρέπει να πούμε ότι όλα γίνονται όπως έπρεπε να γίνουν, και αφού πάρθηκαν οι προβλεπόμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις καταλληλότητας. Είναι ένα πολύ ωραίο κτήριο, σύγχρονο με πάρα πολλές αίθουσες και πιστεύω ότι καλύπτουν τις ανάγκες για να λειτουργήσει το Μουσικό. Αυτό φυσικά είναι μια προσωρινή λύση και άμεσα εμείς θα προχωρήσουμε στην απόκτηση οικοπέδου για να χτίσουμε ένα νέο σχολείο» είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε στη διαδικασία ελέγχου για να δούμε αν το οικόπεδο στην Βαρειά που έχουμε εντοπίσει πληροί της προϋποθέσεις να προχωρήσουμε σε απόφαση, που θα φέρουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τα χρήματα είναι δεσμευμένα, υπάρχουν στον προϋπολογισμό».
Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο σε περίπτωση που παραχωρηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τμήμα του οικοπέδου του πρώην Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια στο Δήμο να γίνει εκεί το σχολείο.
Ζαφειρίου: «Το δικό μας σχολείο έχει υποβαθμιστεί και θα φανεί εν καιρώ».

«Σημασία έχει ότι το δικό μας σχολείο έχει υποβαθμιστεί και θα φανεί εν καιρώ » είπε σε δήλωσή του στο «Ε» ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, Νίκος Ζαφειρίου, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν φταίει γι’αυτό η δημιουργία του Μουσικού Γυμνασίου της Καλλονής.
Παράλληλα πρόσθεσε: «Πως θα λειτουργήσει σε αυτά τα τετραγωνικά το δικό μας σχολείο, όταν δεν υπάρχουν αίθουσες συνόλων, φύλαξης μουσικών οργάνων. Δεν υπάρχει τίποτα από πλευράς άθλησης και η αυλή είναι ένα τρίγωνο κάποιων τετραγωνικών. Δεν είναι εξασφαλισμένη η αίθουσα σίτισης και πολλαπλών χρήσεων. Τουλάχιστον οι πληροφορίες που έχουμε για τις δύο αίθουσες που λένε ότι θα πάρουμε, δεν γίνεται γιατί υπάρχουν μέσα πράγματα της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Πως θα λειτουργήσει το σχολείο; Αν αρχίσω και μεταφέρω όλα αυτά τα πράγματα από το Μουσικό στους χώρους που μας δίνουν, όπου δεν χωράνε τι θα κάνω θα τα βγάλω στους διαδρόμους; Τα μισά θρανία λόγω των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ θα βγουν απ’ έξω. Στους χώρους δεν υπάρχουν υποδομές για σύνδεση με ίντερνετ και υπολογιστές. Δεν υπάρχουν υποδομές για εργαστήριο φυσικής- χημείας. Κυλικείο και καθαρίστριες δεν υπάρχουν. Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Σε λίγο ξεκινά το σχολικό έτος». Επισημαίνοντας ότι τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα είναι αδύνατο να εφαρμοστούν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey