Το πρώτο κουδούνι για το φετινό σχολικό έτος θα χτυπήσει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου

Ξεκινά η σχολική χρονιά, με το κτιριακό να παραμένει μερικώς…

06/09/2019 - 22:24 Ενημερώθηκε 06/09/2019 - 22:23

Η ώρα που οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία έφτασε. Το πρώτο κουδούνι για το σχολικό έτος 2019-2020 θα χτυπήσει για τους μαθητές όλης της χώρας την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στις 08:15.

Τα σχολεία της Λέσβου όμως είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τους μαθητές; Μιλήσαμε με τους αρμόδιους, την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου για να ενημερωθούμε για την κατάσταση που επικρατεί λίγες μέρες πριν την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς.

«Σχεδόν όλα τα σχολεία είναι έτοιμα»

«Σχεδόν όλα τα σχολεία είναι έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά» μας είπε η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη. Υπάρχουν, όμως, κάποιες ιδιαιτερότητες στα νηπιαγωγεία γιατί λόγω της προσχολικής αγωγής η οποία έχει γίνει υποχρεωτική οι εγγραφές για τα προνήπια είναι παραπάνω. Ακόμα, μπορεί όλα να είναι τακτοποιημένα όμως υπάρχει πρόβλημα με το Νηπιαγωγείο της Βαρειάς, το οποίο θα ήταν έτοιμο αλλά λόγω της αλλαγής των Δημοτικών Αρχών υπάρχει καθυστέρηση, σύμφωνα με την ίδια. Ενώ σημείωσε: «Ο ιδιοκτήτης έχει κάνει ότι απαιτείται μέσα στο κτίριο και το μόνο που μένει είναι το εξωτερικό του κτιρίου, όπως και το φως, το νερό για να γίνει ο καθαρισμός. Πιστεύουμε όμως ότι σε δέκα μέρες θα είναι έτοιμο».

Η πρώτη παράδοση των βιβλίων βρίσκεται ήδη στα σχολεία, ενώ με κάποιες συμπληρωματικές παραγγελίες οι οποίες θα υπάρχουν στα σχολεία μέσα στην εβδομάδα, μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου θα είναι όλα έτοιμα για τους μαθητές.

Στα σχολεία υπάρχουν κενά από εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά μετά την τοποθέτηση των αναπληρωτών δασκάλων, η οποία αναμενόταν σύμφωνα με την ίδια τις προηγούμενες μέρες, και αφού τοποθετηθούν θα υπάρχει μια πλήρη εικόνα για τυχών και άλλες κενές θέσεις.

«Πονεμένη ιστορία» το 6ο Δημοτικό

Όσον αφορά το 6ο Δημοτικό «είναι μια πονεμένη ιστορία» μας είπε η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Κ. Στρατάκη. «Εμείς για να μπορέσουμε να δώσουμε μια καλύτερη μόρφωση θα χωρίσουμε την έκτη δημοτικού σε 3 τμήματα, αφού 20 παιδιά δεν μπορούν να μπουν σε ένα κοντέινερ και αυτό γιατί το 6ο Δημοτικό δεν νομίζω να είναι έτοιμο φέτος».

Ακόμα σημείωσε πως τα κοντέινερ τα έχουν πάρει από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αίθουσες. «Είχαμε ζητήσει από τον Δήμο νέα λυόμενα και ο Δήμος μας απάντησε ότι δεν μπορεί να τα αγοράσει, οπότε μας έδωσε αυτά τα τρία τα οποία δεν πληρούν και τους όρους. Αναγκαζόμαστε οπότε να σπάσουμε τα τμήματα για να βελτιώσουμε τις συνθήκες. Πλέον είναι στο χέρι της δημοτικής αρχής».

«Μείζον θέμα η εγγραφή μαθητών στην Α΄τάξη όλων των βαθμίδων»

Ένα μείζον θέμα που δημιουργείται και εμφανίζεται βέβαια στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς είναι αυτό της εγγραφής μαθητών στην Α’ τάξη των Σχολείων όλων των βαθμίδων. Ειδικά για τις εγγραφές και τη φοίτηση γενικά των παιδιών στα Δημοτικά Σχολεία, δεν τηρούνται οι αποφάσεις χωροταξικής κατανομής, και προφανώς δεν εφαρμόζεται η διάταξη του νόμου, ο οποίος προβλέπει ότι τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο το πλησιέστερο προς τον τόπο κατοικίας τους. «Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο, τα παιδιά στο Δημοτικό να πηγαίνουν εκεί που τα πηγαίνουν οι γονείς ενώ όταν μεγαλώνουν και πάνε στο Γυμνάσιο οι ίδιοι οι γονείς να θέλουν να τα πάνε σε τελείως άλλη περιοχή, που τους εξυπηρετεί. Καταλαβαίνετε ότι είναι πολλοί και διάφοροι αυτοί οι λόγοι…» μας είπε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχαήλ Καπιωτάς.

Αυτό όλο μαζί, με την έλλειψη επαρκούς κάλυψης των αναγκών σε σχολική στέγη στη Β/θμια, σύμφωνα με τον ίδιο, οδηγεί στην ανάγκη αναζήτησης λύσεων για την στέγαση των σχολικών μονάδων κυρίως της πόλης.

Ακόμα, αφού εδώ και αρκετό καιρό γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την ενεργειακή αναβάθμιση πολλών σχολικών μονάδων στη Λέσβο αλλά και η ριζική επισκευή κάποιων σχολικών κτιρίων, που είχαν κατασκευαστεί πριν πολλά χρόνια. Για παράδειγμα τα κτίρια του συγκροτήματος των Υφαντηρίων (3ου Γυμνασίου και 3ου-4ου Λυκείων Μυτιλήνης). Για να πραγματοποιηθούν οι επεμβάσεις αυτές έπρεπε να χρησιμοποιηθούν κοντέινερ και λυόμενοι οικίσκοι. «Αυτό δεν εμποδίζει την εκπαίδευση των μαθητών, αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο το 3ο Λύκειο που έχει αυτό το πρόβλημα, αλλά σε λίγο καιρό θα έχουμε ένα κτήριο σύγχρονο και ασφαλές. Κατά τα λοιπά το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί ως πρόβλημα, είναι η συνεχιζόμενη κατάσταση της συγκατοίκησης του Μουσικού Σχολείο με το 5ο Γυμνάσιο».

Επιπλέον, επειδή υπάρχει μια αυξητική τάση εγγραφών στα Κεντρικά διδακτήρια της πόλης, δόθηκε εντολή στους διευθυντές των σχολείων του συγκροτήματος των Κεντρικών Λυκείων, να συνεννοηθούν, ώστε να υπάρξει έγκαιρη επίλυση τυχόν προβλήματος που ήθελε προκύψει σε διδακτικές αίθουσες. «Θα πρέπει να πούμε ότι τις επόμενες μέρες, περιμένουμε την παραχώρηση ενός χώρου στην Παναγιούδα, όπου θα στεγαστεί το ΕΝΕΕΓΥΛ Λέσβου» σημείωσε.

Τα σχολικά βιβλία έχουν παραδοθεί στα Σχολεία, εκτός από μερικά βιβλία ειδικότητας στα ΕΠΑΛ και τα βιβλία των ειδικών σχολείων, τα οποία βρίσκονται στη διαδικασία παράδοσης από το Κέντρο διανομής. Για την έγκαιρη μεταφορά των βιβλίων σε όλα τα σχολεία, έχει βοηθήσει σημαντικά η Σχολική επιτροπή Δ. Λέσβου με τον πρόεδρό της Παναγιώτη Κατσαβέλλη.

«Ολοκληρώσαμε τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών που ήρθαν με απόσπαση από άλλα ΠΥΣΔΕ, πραγματοποιήσαμε τις μετακινήσεις από σχολείο σε σχολείο εντός Λέσβου και περιμένουμε την πρόσληψη των αναπληρωτών τόσο της ειδικής όσο και της Γενικής Παιδείας, τις επόμενες ημέρες. Ήδη σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών ειδικής αγωγής, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους. Πιστεύω ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ολοκληρωθεί και η πρόσληψη των αναπληρωτών Γενικής Παιδείας και έτσι την Τετάρτη στον Αγιασμό όλοι θα βρίσκονται στα σχολεία τους» είπε ακόμα ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μιχαήλ Καπιωτάς.

Συνάντηση διευθυντών για τις εκκρεμότητες

Την Τρίτη που πέρασε πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους Διευθυντές και Διευθύντριες των Σχολικών μονάδων της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσής, κατά την οποία δόθηκαν οδηγίες για τις ενέργειες τις οποίες πρέπει να κάνουν προκειμένου να λειτουργήσουν τα σχολεία από την πρώτη μέρα. «Κυρίως εστιάσαμε στον καθαρισμό των αύλειων χώρων, την προετοιμασία των αιθουσών, την ενημέρωση με τα στοιχεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών του συστήματος myschool και την καταγραφή των εκπαιδευτικών αναγκών» μας είπε. Ακόμα επισημάνανε θέματα εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των σχολείων, προστασίας και ετοιμότητας από φυσικά φαινόμενα και γενικά επισημάνθηκαν θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα ακόμα και πριν φτάσουν οι μαθητές στα σχολεία αλλά και μετά.

Επιπλέον σε κοινή συνεδρίαση που έγινε την Τετάρτη μεταξύ Μιχαήλ Καπιωτά και Κατερίνας Στρατάκη αποφασίστηκε ορισμένοι εκπαιδευτικοί της Β/θμιας να μετακινηθούν μετά από δικό τους αίτημα για την τρέχουσα σχολική χρονιά σε σχολεία της Α/θμιας.

Καθώς με την ανάπτυξη των αναλυτικών προγραμμάτων στις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης και την εισαγωγή των ειδικοτήτων στα Δημοτικά Σχολεία, ορισμένες ειδικότητες είναι πλέον κοινές για τα Σχολεία της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης. «Φυσικά η Β/θμια είχε και έχει περισσότερους εκπαιδευτικούς στις ειδικότητες, όπως Ξένων Γλωσσών, Φυσικής Αγωγής, πληροφορικής κλπ έτσι κάποιοι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί πρέπει να μετακινηθούν από τη μια βαθμίδα στην άλλη πλήρως ή μερικώς, για να συμπληρώσουν το ωράριό τους και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά. Για να γίνει αυτό χρειάζεται συνεργασία και κοινή απόφαση των Συμβουλίων των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης», σημείωσε.

Τέλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχαήλ Καπιωτάς, ευχήθηκε σε όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, «καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο στα παιδιά μας».

«Το κτιριακό παραμένει θέμα εδώ στην Λέσβο»

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Μαρία Παπαδανιήλ μας είπε πως το κτιριακό παραμένει θέμα εδώ στην Λέσβο, αφού κάποια σχολεία βρίσκονται στο στάδιο της ενεργειακής αναβάθμισης. «Έγινε μια προσπάθεια και με εντολή του Υπουργείου και της Περιφέρειας να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τους Δήμους για τις αυλές των σχολείων, οι έλεγχοι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια της Χίου. Εδώ στην Λέσβο προγραμματίστηκαν να γίνουν οι έλεγχοι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά καταλαβαίνουμε ότι και με την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημάρχων ίσως υπάρξει μικρή καθυστέρηση» σημείωσε, ενώ μας είπε πως έχει βγει σχετικό έγγραφό από την σχολική επιτροπή της Λέσβου, στην οποία οι διευθυντές καλούνται να ενημερώσουν την σχολική επιτροπή για τυχόν προβλήματα που υπάρχουν στον αύλειο χώρο των σχολείων τους, αλλά και γενικώς μέσα στα κτίρια τους.

Όσον αφορά το κτιριακό ζήτημα του 6ου Δημοτικού αλλά και των Κεντρικών Λυκείων 3ο και 4ο, μας ενημέρωσε πως έχει έρθει ήδη σε επαφή με τον νέο Δήμαρχο και πως πιστεύει ότι ο Δήμος προσανατολίζεται προς την διαδικασία να «ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να συνεχιστούν τα έργα».

Τέλος η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου μας είπε: «Όλες οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, οι υπάλληλοι, όπως και οι διευθυντές εκπαίδευσης, όλοι μαζί προσπαθούμε να προλάβουμε τα πάντα μέχρι και την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Να πω και για τους υπαλλήλους των διευθύνσεων του Βορείου Αιγαίου ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ γιατί είμαστε όλοι υπό πίεση, προκειμένου να ανταποκριθούμε έγκαιρα στο πολύ σημαντικό αυτό έργο μας, να ανοίξουν τα σχολεία μας με τις καλύτερες συνθήκες».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey