Υπογράφηκε η ιδρυτική του διακήρυξη από Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ιδρυτικό Μέλος το Πανεπιστήμιο Αιγαίο στο Διεθνές Δίκτυο Scholars at Risk

07/10/2021 - 11:01 Ενημερώθηκε 07/10/2021 - 11:02

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021 για την επίσημη ίδρυση του ελληνικού Τμήματος του SAR, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπογράφηκε η ιδρυτική του διακήρυξη από τα τέσσερα – ιδρυτικά μέλη του Τμήματος, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου,  Ιόνιο Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το Scholars at Risk είναι ένα Διεθνές Δίκτυο περί των 600 Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης και Οργανισμών με αποστολή την προστασία απειλούμενων ακαδημαϊκών και ερευνητών/ερευνητριών και την προαγωγή της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας. Το ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Δικτύου SAR (SAR Greece), προσηλωμένο στην προστασία των θεμελιωδών ακαδημαϊκών αξιών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, φιλοδοξεί να συμβάλει ουσιαστικά στην προάσπιση ερευνητών/ερευνητριών και ακαδημαϊκών που κινδυνεύουν εξαιτίας διακρίσεων, διώξεων, βίας ή και απειλητικών για τη ζωή τους καταστάσεων.

Κατά την εκδήλωση συζητήθηκαν οι προοπτικές του SAR Greece, τα οφέλη για τα ελληνικά ΑΕΙ από τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο, και οι πιθανές δράσεις που μπορεί να αναλάβει το ελληνικό Τμήμα του SAR για την έμπρακτη υποστήριξη απειλούμενων ακαδημαϊκών σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια, με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και με άλλους ευρωπαϊκούς φορείς.

Η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, απηύθυνε, διαδικτυακά, χαιρετισμό επισημαίνοντας ότι είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, η δημιουργία του ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Δικτύου Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης και Οργανισμών Scholars at Risk (SAR) που αποδεικνύει έμπρακτα για ακόμη μια φορά την κοινωνική και ακαδημαϊκή ευαισθησία των συμμετεχόντων Ιδρυμάτων.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εκ της φύσης και της θέσης του ήταν αυτό το οποίο επί του πεδίου έδωσε το παρόν δια των μελών της κοινότητάς του, από τις πρώτες στιγμές της μεταναστευτικής κρίσης, στις ακτές των νησιών μας για να δεχθεί τους μετανάστες, οι οποίοι από το 2012 ξεκίνησαν να φτάνουν στα νησιά. Όπως τόνισε, η Πρυτάνισσα, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας σε καθαρά εθελοντική βάση βρίσκονταν εκεί για να βοηθήσουν όλους, αλλά και για να μπορέσουν να προσεγγίσουν και να καλωσορίσουν καθηγητές και καθηγήτριες ερευνητές, που είχαν αναγκαστεί να φύγουν από τις χώρες τους και να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Στην εκδήλωση

Κατά την υπογραφή, συμμετείχε, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα, ο τ. Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητής Νικόλαος Ναγόπουλος. Την εκδήλωση χαιρέτισαν, ακόμη, (διά ζώσης ή διαδικτυακά), ο Πρύτανης του Ιόνιου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής Ιωάννης Θεοδωράκης, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, Καθηγητής Μιχαήλ Κουτσιλιέρης, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΙΚΥ, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης, και ο Εκπρόσωπος του ΑΠΘ στο Δίκτυο SAR, Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey