FOLLOW US

Παιδεία

  • Η Μαρία Γιάννου στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις  
Η μία -και μοναδική- υποψήφια από τον Άη Στράτη!

 

 

Μία και μοναδική η υποψήφια για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το νησί του Αγίου Ευστρατίου, η Μαρία Γιάννου, που έμελλε να γράφει μόνη της στην αίθουσα περιτριγυρισμένη από τέσσερις επιτηρητές. «Θεωρώ ότι πρέπει να παρέχονται ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, ώστε μέσα από την ατομική προσπάθεια του κάθε παιδιού, να φτάνουν στην εκπλήρωση των ονείρων τους», αναφέρει στην «Καθημερινή» η Μαρία και εξομολογείται το άγχος που είχε φοβούμενη ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί στη Λήμνο για τις εξετάσεις.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου, Μιχάλης Καπιωτάς, τόνισε: «Παρείχαμε εξεταστικό κέντρο στον Άη Στράτη και η διαδικασία κίνησε ομαλά. Τρεις υποψήφιοι είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν, αλλά δεν προσήλθαν οι δύο».

Η Μαρία Γιάννου μίλησε στην «Καθημερινή» για την εμπειρία της, τη δύσκολη χρονιά που πέρασε, αναφέροντας ότι δεν είναι απολύτως ευχαριστημένη με τις επιδόσεις της. «Η τρίτη Λυκείου είναι μια απ’ τις σημαντικότερες χρονιές, διότι θα καθορίσει το μέλλον κάθε νέου. Οι απαιτήσεις και ο συναγωνισμός είναι μεγάλος, ώστε να εξασφαλιστεί μια καλή θέση εργασίας. Εμείς που ζούμε σε ακριτικά νησιά, έχουμε λιγότερες δυνατότητες από ένα παιδί που ζει σε μια πόλη. Στον Άγιο Ευστράτιο κάθε χρόνο οι καθηγητές διορίζονται αργά, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν πίσω στην ύλη», εξηγεί, σημειώνοντας ότι οι καθηγητές μπήκαν στην τάξη της, τον Νοέμβριο, αντί για Σεπτέμβριο.

Ο πατέρας της Μαρίας, ο Αγαπητός Γιάννος είναι ψαράς και τονίζει ότι ήταν μια αρκετά δύσκολη χρονιά με άγχος, ενώ παράλληλα είχε να αντιμετωπίσει και την κακοκαιρία που έφερνε επιπρόσθετα προβλήματα στη δουλειά του.

«Στο νησί δεν υπάρχει φροντιστήριο, έτσι αν κάποιο παιδί θέλει να εκπληρώσει τους στόχους του, αποφασίζει να παρακολουθεί μαθήματα μέσω Internet ή απλά να ακολουθεί τους ρυθμούς του σχολείου, όπου, όμως, οι καθηγητές έρχονται σχεδόν ένα μήνα αργότερα και μένουν πίσω στην ύλη», προσθέτει η απόφοιτη των λυκειακών τάξεων του Αγίου Ευστρατίου. Μάλιστα αναφέρει ότι τελείωσε την ύλη τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι υπόλοιποι συμμαθητές της ανά την Ελλάδα, είχαν ολοκληρώσει από τον Φεβρουάριο.

Η Μαρία ξεκίνησε εντατικά μαθήματα μέσω Internet σε διαδικτυακό φροντιστήριο: «Οι καθηγητές του φροντιστηρίου αλλά και του σχολείου ήταν πολύ συνεργάσιμοι και ήταν δίπλα μου σε κάθε δυσκολία! Όμως, οι Πανελλήνιες φέτος είχαν υψηλό δείκτη δυσκολίας για όλους τους υποψήφιους από κάθε επιστημονικό πεδίο, με αποτέλεσμα να διακριθούν οι πολύ καλά διαβασμένοι μαθητές και να μην περάσουν στην πρώτη τους επιλογή οι μέτρια διαβασμένοι». Η ίδια και η οικογένειά της συμβουλεύουν τη μικρότερη αδερφή της να δώσει με τη σειρά της Πανελλαδικές σε δύο χρόνια, παρόλο που κι εκείνη μπορεί να είναι η μόνη.

Η δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Μαρία Κακαλή, επεσήμανε: «Εξέφρασα τα συγχαρητήριά μου στη Μαρία Γιάννου για τις προσπάθειες που κατέβαλε. Φαντάζομαι ότι θα ήταν αρκετά ψυχοφθόρα διαδικασία, ειδικά εφόσον έδινε μόνη της Πανελλαδικές». Εξάλλου η μόλις 30 ετών δήμαρχος έχει περάσει από τα ίδια θρανία, κατορθώνοντας να περάσει στο Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πάτρας.

 

ΦΩΤΟ ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ:

Από δεξιά η Μαρία Γιάννου, με τον πατέρα της, την αδερφή της και τη μητέρα της

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top