FOLLOW US

Παιδεία

  • Σύσκεψη σήμερα στον δήμο με τους προϊσταμένους της Εκπαίδευσης για όλα όσα αφορούν στη νέα σχολική χρονιά, σε συνάρτηση με τα προβλήματα του σεισμού
Επιπλέον πρόβλημα με τις λυόμενες

Προπαρασκευαστική συνάντηση για όλα εκείνα που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το πρώτο σχολικό κουδούνι του ερχόμενου Σεπτέμβρη είναι προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί μεταξύ στελεχών της δημοτικής αρχής και των προϊσταμένων της Εκπαίδευσης στη Λέσβο. Μείζον ζήτημα τής μεταξύ τους συνεννόησης είναι φυσικά ο «πονοκέφαλος» που ακούει στο όνομα «κοντέινερς» και αυτήν τη φορά δεν προβληματίζει μόνο το αν θα εξευρεθούν όλες οι λυόμενες αίθουσες που απαιτούνται για να καλύψουν τα στεγαστικά προβλήματα που άφησε πίσω του ο σεισμός, αλλά η διαπίστωση πως σε κάποια σχολεία απομακρυσμένων χωριών, όπως της Πλαγιάς ή του Τρύγονα, είναι αδύνατο να μεταφερθούν κοντέινερς, δεδομένου ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν μεγάλου μεγέθους οχήματα. Η συνάντηση, ωστόσο, αφορά και σε μια σειρά άλλων πραγμάτων που πρέπει να διευθετηθούν για να μη διαταραχθούν σε σημαντικό βαθμό οι μαθητές από τις παράλληλες εργασίες που πρέπει απαραίτητα (και παράλληλα με τα μαθήματα) να γίνουν στα σχολικά συγκροτήματα που αντιμετωπίζουν μικρά και μεγαλύτερα κτηριακά προβλήματα, έτσι όπως αποτύπωσαν οι αυτοψίες των «Κτηριακών Υποδομών Α.Ε.».

 

Δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα κοντέινερς

Μπορεί ακόμα να μην υπάρχει στον ορίζοντα συγκεκριμένη εγγύηση για την υπερκάλυψη των απαιτούμενων λυομένων αιθουσών που απαιτούνται για να στεγάσουν προσωρινά τους μαθητές της Λέσβου ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες προέκυψε και νέο ζήτημα, που αφορά ακόμα και στην εγκατάσταση κάποιων εκ των (ζητούμενων) κοντέινερς, αφού σε μικρά χωριά της υπαίθρου δεν μπορούν να προσεγγίσουν οχήματα μεγάλου μεγέθους για να μεταφέρουν τις λυόμενες αίθουσες.

Τούτων δοθέντων, η συνάντηση αύριο του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Κώστα Κατσαρού με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Αριστείδη Καλάργαλη, παρουσία και των δύο προϊσταμένων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο (κ.κ. Στρατάκη, Καπιωτάς), πρέπει να βρει συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις, που προφανώς θα οδηγήσουν σε αναγκαστικές συστεγάσεις (προσωρινές συγχωνεύσεις) σχολείων κάποιων χωριών μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες. Εκτός αυτού βέβαια, οι προϊστάμενοι της Εκπαίδευσης θα έχουν την ευκαιρία σήμερα να λάβουν μια διεξοδική ενημέρωση για τα οικονομικά στοιχεία των παρεμβάσεων που θα γίνουν στα σχολικά συγκροτήματα αλλά και των προβλημάτων που πιθανά θα προκαλέσουν στα μαθήματα. Με το δήμο ως γνωστό και με δικούς του πόρους να έχει αναλάβει να αποκαταστήσει τα μικρής έκτασης προβλήματα (ακατάλληλα Α΄ και Β΄ βαθμού) που έχουν εντοπιστεί σε πάνω από 20 κτηριακές εγκαταστάσεις σχολείων του νησιού.

 

Η κατάσταση στα σχολικά συγκροτήματα

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, βάσει της έκθεσης των «Κτηριακών Υποδομών Α.Ε.», θεωρείται αυτονόητη η κατασκευή νέου κτηρίου και νηπιαγωγείου στη Βρίσα και η στατική ενίσχυση μετά από ολοκληρωμένη μελέτη για το Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου και Πλαγιάς. Επίσης, απαιτούνται σημαντικές επεμβάσεις (σύνταξη μελέτης και προϋπολογισμού) κατά περίπτωση και εκτεταμένες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου, στο Δημοτικό Σχολείο Μεγαλοχωρίου, στα Νηπιαγωγεία Τρυγόνας και Πολιχνίτου. Επίσης, χρειάζεται η επισκευή του εξωτερικού WC στο Γενικό Λύκειο Άντισσας και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης απαιτείται η καθαίρεση ενός γυμναστηρίου, που -σύμφωνα με τον διευθυντή του- πρόκειται να κατεδαφιστεί. Επίσης, στο Δημοτικό Σχολείο Ιππείου χρειάζονται επισκευές κάποιες παλιές προκατασκευασμένες αίθουσες, ενώ σε κάποια τμήματα 15 σχολικών μονάδων εντάθηκαν τα προβλήματα που προϋπήρχαν του σεισμού και απαιτείται ένα συνεργείο να τα αντικαταστήσει πριν από τη νέα σχολική χρονιά. Τέλος, απαιτούνται επεμβάσεις στο ΚΥ Άντισσας για την παλιά εκτεταμένη καθίζηση τοίχου, με τις «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.», που συνεχίζει τις μετασεισμικές αυτοψίες -σύμφωνα με τα αιτήματα που υπάρχουν από τις τοπικές αρχές και τους αρμόδιους φορείς- να δηλώνει κατά την παρουσία τής προέδρου τους πριν από λίγες ημέρες στη Μυτιλήνη πως είναι σε θέση να αναλάβει εξ ολοκλήρου με δικά της μέσα και ανθρώπινο δυναμικό τη μελέτη, κατασκευή έργων και αποκατάσταση των βλαβών στα οκτώ σχολικά συγκροτήματα (σε Μεγαλοχώρι, Πολιχνίτο, Πλωμάρι, Πλαγιά και Τρύγονα).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top