FOLLOW US

Παιδεία

  • Διαμαρτυρία σήμερα στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης
Επί ξύλου κρεμάμενοι 27 αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στην Ειδική Αγωγή, ενώ οι κατεξοχήν φορείς της, οι εκπαιδευτικοί αναπληρωτές σε όλη την Ελλάδα και 27 στη Λέσβο, βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι. Εκτός του ότι δεν έχει κανένας μόνιμο διορισμό και είναι ήδη επισφαλής η δουλειά τους, εκτός του ότι μετακινούνται κάθε χρονιά σε άλλο μέρος, αυτό-αποκαλούμενοι και νομάδες, από τη νέα σχολική χρονιά ενδέχεται να μην έχουν καν εργασία!

Κι αυτό, όπως ανέφεραν μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής, καθώς η Υπουργική Απόφαση «Καθορισμός κριτηρίων πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ», η οποία στηρίχτηκε στην τροπολογία που ψηφίστηκε -με κατεπείγουσες διαδικασίες και εν μέσω σφοδρών διαμαρτυριών- την Τετάρτη 29 Μαρτίου στη Βουλή (τροπολογία 983 για τη ρύθμιση θεμάτων αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών) «μας πετά απέξω».

Μάλιστα, στάση εργασίας έχει κηρύξει και για τα αιτήματά τους ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 11.30 το πρωί στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

 

Οι 27 «νομάδες»

Η Μαρία και ο Δημήτρης, τα στοιχεία των οποίων είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας, είναι δύο από τους 27 εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής που εργάζονται στα δύο ειδικά σχολεία του νησιού (στην Ακαδημία και την Καλλονή) καθώς και στα Τμήματα Ένταξης και Παράλληλης Στήριξης -στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Κάποιοι από τους 27 που εργάζονται στη Λέσβο είναι Μυτιληνιοί, άλλοι απλώς «νομάδες» που έχουν κλείσει πάνω από 5 χρόνια στα «πήγαιν- έλα». Την ερχόμενη σχολική χρονιά, για χάρη των περικοπών, πολλοί από αυτούς θα «θυσιαστούν», όπως επισημαίνουν στο «Ε», μαζί τους βέβαια και η ορθή διδασκαλία των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και τα ΑμεΑ.

Επί της ουσίας για την τοποθέτηση εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή εισάγεται η μοριοδότηση με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Ένας εκπαιδευτικός με ένα μεταπτυχιακό ή με ένα απλό σεμινάριο (!), όπως επισημαίνουν η Μαρία και ο Δημήτρης, και προϋπηρεσία θα συγκεντρώνουν περισσότερα μόρια από ό,τι ένας εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής με μεταπτυχιακό και προϋπηρεσία! Κι αυτό γιατί δεν θα προσμετρούνται τα μόρια του μεταπτυχιακού του εκπαιδευτικού της Ειδικής Αγωγής! Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο Πανεπιστήμια που «παράγουν» αποφοίτους Ειδικής Αγωγής, το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας. Αν δεν είναι «ειδικοί» στην Ειδική Αγωγή οι απόφοιτοι αυτών των Σχολών, πώς γίνεται να είναι οι εκπαιδευτικοί εν γένει; Αυτό διερωτώνται 27 αναπληρωτές, οι οποίοι διευκρινίζουν ότι δεν βάλουν κατά των λοιπών εκπαιδευτικών.

Θεωρούν όμως, ότι στην προσπάθεια της εξεύρεσης «υπεράριθμων» δασκάλων, θα χρησιμοποιηθούν οι μόνιμοι -με ένα απλό σεμινάριο- λόγω μεγαλύτερης μοριοδότησης και οι αναπληρωτές θα πεταχτούν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος. Ας σημειωθεί ότι δεν έχει γίνει καν διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την εν λόγω διαδικασία.

 

Χωρίς σπουδές;

«Αυτή η τροπολογία χτυπάει το βασικό πτυχίο. Ανοίγει την πόρτα για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ειδικής Αγωγής, χωρίς το πρώτο πτυχίο, να μπορούν να εντάσσονται στους πίνακες. Ζητάμε ισονομία και να προτάσσεται το βασικό πτυχίο. Δεν γίνεται ένας εκπαιδευτικός που έχει ασχοληθεί τέσσερα χρόνια με το αντικείμενο να βρίσκεται κάτω από έναν εκπαιδευτικό που έχει απλώς μεταπτυχιακό», λένε η Μαρία και ο Δημήτρης.

«Δεν ζητάμε οι δάσκαλοι να πεταχτούν απέξω από την Ειδική Αγωγή, αλλά ισότιμα να προσμετρούνται τα μόρια για την κατάταξη. Αναλογιστείτε τον παιδαγωγικό αντίκτυπο στους μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Πώς τηρείτε τη δέσμευση για τη διαρκή αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όταν προβλέπεται η εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ακόμη και από εκπαιδευτικούς χωρίς σπουδές στην ΕΑΕ;» προσθέτουν. Στο πλαίσιο αυτό, καλούν τους εμπλεκόμενους γονείς να συμπαρασταθούν στα αιτήματά τους ώστε να εμποδιστεί η τροπολογία που θα πλήξει τα παιδιά τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 12:42
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top