FOLLOW US

Παιδεία

  • Ενώ ανακοινώνονται οι βάσεις οσονούπω
Διευκρινίσεις για τους συντελεστές εισαγωγής στα ΑΕΙ

Έως χτες το απόγευμα επρόκειτο να ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας εάν οι βάσεις εισαγωγής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα βγουν σήμερα ή τις επόμενες μέρες, όπως είχε διαρρεύσει για Παρασκευή ή Δευτέρα. Πηγές του Υπουργείου Παιδείας επιβεβαιώνοντας σχετικά δημοσιεύματα, ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι σήμερα θα ανακοινωθούν, εκτός απροόπτου, οι βάσεις εισαγωγής.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι η επίσπευση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, ο οποίος προέβλεπε να ανακοινωθούν οι βάσεις στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, κατέστη δυνατή καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

 

Για τους σεισμόπληκτους

Επίσης, το Υπουργείο Παιδείας, με αφορμή την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό ειδικού ποσοστού επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από τις σεισμόπληκτες περιοχές Λέσβου, Χίου, Οινουσσών και Ψαρών, διευκρινίζει τα εξής:

Όλοι οι υποψήφιοι από τις παραπάνω σεισμόπληκτες περιοχές παίρνουν επιπλέον ποσοστό θέσεων (1,5% των υποψηφίων των ΓΕΛ και 1% των υποψηφίων των ΕΠΑΛ) για την εισαγωγή στις σχολές προτίμησής τους.

Η προσαύξηση των μορίων των υποψηφίων ανά περιοχή, είναι ανάλογη των ημερών εξέτασης που χάθηκαν κατά τις Πανελλαδικές εξετάσεις και της ταλαιπωρίας στην οποία υποβλήθηκαν οι υποψήφιοι, πράγμα απολύτως δίκαιο. Ειδικότερα για τους υποψηφίους των νησιών Χίου, Οινουσσών και Ψαρών, τα μόρια εισαγωγής υπολογίζονται με συντελεστή 1, όπως είχε συμβεί και με τους υποψηφίους της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς.

 

Το 1,4 είναι για τη Βρίσα

Επίσης, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, διευκρινίζουμε, όπως γράψαμε και χτες, ότι τα μόρια εισαγωγής των υποψηφίων-κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας της Δημοτικής Ενότητας Πολιχνίτου του Δήμου Λέσβου (Δ/νση Δ.Ε. Λέσβου), υπολογίζονται με συντελεστή 1,40. Που πρακτικά σημαίνει ότι αφορά τους μόλις δύο υποψηφίους από τη Βρίσα και όχι όλη τη Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου.

 

Οι Χιώτες συνεχίζουν…

Συνεχίζουν να εκθέτουν τα παράπονά τους οι Χιώτες για τους δικούς τους υποψηφίους, που για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν χαμηλότερο συντελεστή από τους υποψηφίους της Λέσβου. Ο αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης επισημαίνει ότι «οι υποψήφιοι και της Χίου και της Λέσβου (εξαιρουμένης της τοπικής κοινότητας Βρίσας) υπέστησαν ακριβώς την ίδια αναστάτωση και ταλαιπωρία: αναβολή των εξετάσεων, διεξαγωγή τους σε νέες ημερομηνίες και με διαφοροποιημένα θέματα σε σχέση με τα πανελλαδικά θέματα».

Την έκπληξή του εξέφρασε στην ΕΡΑ Αιγαίου και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χίου, Σταύρος Σταυρινούδης, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό των υποψηφίων της Χίου, ενώ για κοροϊδία κάνουν λόγο Σύλλογοι Γονέων και η Ένωση Γονέων Νομού Χίου, που προσανατολίζονται επίσης σε ανακοίνωση. Μιλώντας εξάλλου στο «Ράδιο Αλήθεια», ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Αντρέας Μιχαηλίδης σημείωσε ότι είναι τελείως άδικο και για το σκοπό αυτό απέστειλε επιστολή στον υπουργό Παιδείας με την οποία διαμαρτύρεται έντονα.

 

 

Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις

 

Το πιθανότερο, σήμερα Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Αρχικά, πιθανότερη ημερομηνία ανακοίνωσης ήταν η Δευτέρα 28 Αυγούστου, όμως σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγή», οι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας εργάζονται πυρετωδώς ώστε αυτό να γίνει αρκετά νωρίτερα.

Φέτος διαγωνίστηκαν για μια θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση 81.605 υποψήφιοι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου (σχεδόν 4.000 περισσότεροι από πέρσι), ενώ ο συνολικός αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε περίπου κατά 750 θέσεις. Αν και μόνο το στοιχείο αυτό πριμοδοτεί την ένταση του ανταγωνισμού, ιδιαίτερα η σημαντική μείωση των θέσεων στις περιζήτητες σχολές, μεγαλώνει την αγωνία καθώς σε αυτές τις τελευταίες εστιάζεται η ζήτηση των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία κλιμάκωσης των μορίων των υποψηφίων, έχουμε μια μικρή μείωση (συνολικά) του ποσοστού των αριστούχων (βαθμολογική κλίμακα 18-20) σε σχέση με πέρσι: Το 3,71% των υποψηφίων των Ανθρωπιστικών σπουδών συγκέντρωσε πάνω από 18.000, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψήφιους των Θετικών Επιστημών ήταν 4,22%, για τους υποψήφιους Οικονομίας και Πληροφορικής ήταν 0,56% και για τους υποψήφιους των Ιατρικών σχολών 14,65%.

Την ίδια ώρα έχουμε αύξηση (πάντοτε σε σύγκριση με πέρσι) του ποσοστού των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση. Συγκεκριμένα, το ποσοστό όσων συγκέντρωσαν κάτω από 10.000, είναι ιδιαίτερα υψηλό: 34,47% για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών σπουδών, 33,23% για τους υποψηφίους με προσανατολισμό τις Θετικές σπουδές και 50,47% για εκείνους με προσανατολισμό την Οικονομία και την Πληροφορική. Παράλληλα το 25,12% των υποψηφίων που διεκδικούν μία θέση στις Ιατρικές σχολές, συγκέντρωσε κάτω από 10.000 μόρια.

Αυτές είναι οι τελευταίες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις στις δημοφιλείς σχολές σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο»:

- Νομική Αθήνας 18.250

- Νομική Θεσσαλονίκης 17.965

- Νομική Κομοτηνής 17.510

- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Βόλου 16.200

- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Ξάνθης 15.600

- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Αθήνας 18.500

- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης 17.950

- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Χανίων 15.300

- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πάτρας 16.850

- Πολιτικών Μηχανικών Αθήνας 16.800

- Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης 15.650

- Πολιτικών Μηχανικών Βόλου 14.300

- Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης 13.800

- Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας 14.650

- Ιατρική Αλεξανδρούπολης 18.750

- Ιατρική Αθήνας 19.150

- Ιατρική Ηρακλείου 18.780

- Ιατρική Θεσσαλονίκης 19.050

- Ιατρική Ιωαννίνων 18.850

- Ιατρική Λάρισας 18.820

- Ιατρική Πάτρας 18.950

- Φαρμακευτική Αθήνας 18.560

- Φαρμακευτική Θεσσαλονίκης 18.600

- Φαρμακευτική Πάτρας 18.450

- Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας 15.300

- Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης 11.800

- Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Βόλου 13.000

- Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης 14.300

- Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων 12.600

- Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάτρας 13.300

- Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου 12.400

- Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρόδου 11.200

- Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας 11.700

- Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών Ιωαννίνων 10.500

- Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών Φλώρινας 10.000

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top