Οι «Κτιριακές Υποδομές» είναι εδώ για μελέτη και κατασκευή σχολείων, αλλά… εάν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση!

Αντίστροφη μέτρηση για εξεύρεση αιθουσών!

18/07/2017 - 10:46 Ενημερώθηκε 04/10/2017 - 13:34

Οι αυτοψίες συνεχίζονται από κλιμάκια των «Κτιριακών Υποδομών» (ΚΤΥΠ) σε όλο το νησί και ακόμα κι αυτές τις ημέρες αν ζητηθεί κάτι από την εταιρεία, θα το εντάξει στον προγραμματισμό της, τόνισε η Ιωάννα Κοντούλη, πρόεδρος των «Κτιριακών Υποδομών», στη σύσκεψη που κάλεσε για τα προβλήματα των σχολείων που προκλήθηκαν από τον σεισμό, το πρωί της Δευτέρας στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Το θέμα, ωστόσο, είναι αν θα μπορέσουν οι τοπικές Αρχές και κυρίως ο Δήμος Λέσβου, στον οποίο ανήκουν τα σχολικά κτήρια, να ξεπεράσουν τον κυκεώνα των οικονομικών και γραφειοκρατικών εμποδίων, ώστε από Σεπτέμβρη να λειτουργήσουν κανονικά οι σχολικές μονάδες που επλήγησαν. Λίγο δύσκολο, έως ακατόρθωτο, θα σχολιάζαμε, ωστόσο στελέχη της εκπαίδευσης σκοπεύουν να παραθέσουν εναλλακτικές προτάσεις, ώστε να μπουν όλα τα παιδιά στις τάξεις τη νέα σχολική χρονιά. Πάντως η ακαταλληλότητα κάποιων σχολικών μονάδων «δένει» τα χέρια των σχολικών επιτροπών και των διευθύνσεων εκπαίδευσης και τους βάζει… στο τρέξιμο.

Στο μεταξύ ένα μπέρδεμα με τα αποτελέσματα της αυτοψίας που οι ΚΤΥΠ εκπόνησαν και απέστειλαν στη Δημοτική Αρχή, αλλά η τελευταία δεν βρήκε από τις 7 Ιουλίου μέχρι χτες (σύμφωνα με το αποδεικτικό της αποστολής των ΚΤΥΠ), φαίνεται να κόστισε πολύτιμο χρόνο στους μηχανικούς του Δήμου Λέσβου, αλλά και τη Δημοτική Αρχή που προσπαθούν να βρουν άκρη στο λιγοστό περιθώριο που απομένει έως τον Σεπτέμβριο και το πρώτο κουδούνι.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Κώστας Κατσαρός, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, ο τοπικός «συντονιστής» Βασίλης Τεντόμας, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Αριστείδης Καλάργαλης, ο αντιπεριφερειάρχης Έργων, Θεόδωρος Βαλσαμίδης, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Καίτη Στρατάκη, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλης Καπιωτάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Λέσβου, Παναγιώτης Καρέκος, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Άννα Ζερβού, και διευθυντές σχολείων και εκπρόσωποι του Δήμου και άλλων φορέων.

 

«Αντιδράσαμε άμεσα»

«Η αντίδραση ήταν άμεση των “Κτιριακών Υποδομών”. Μια που έγινε ο σεισμός, και την επομένη ήταν κλιμάκιο εδώ, έτυχε μάλιστα να πέσει και σε περίοδο εξετάσεων. Οπότε ήταν πρώτο μέλημά μας να ελέγξουμε τα εξεταστικά κέντρα που ευτυχώς δεν είχαν πρόβλημα, για να συνεχίσουν οι εξετάσεις κανονικά. Επόμενο μέλημά μας ήταν τα Κέντρα Υγείας διότι -ο μη γένοιτο- θα έπρεπε κάπου να μπορεί ο πολίτης με ασφάλεια να πάει» ανέφερε στην εισαγωγή της, η κ. Κοντούλη.

«Η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη, δεν αποτιμάται. Ούτε μπαίνει στο κόσκινο και στις στατιστικές. [...] Δεν αρκεί να καταγράψουμε τι διαπιστώσαμε μετά το σεισμό. Γιατί και σε παλιότερες εποχές, καταγραφές υπήρχαν. Δεν ξέρω κατά πόσο αντιμετωπίστηκαν, πόσο καλά αποκαταστάθηκαν. Θέλω ν’ αφήσουμε το παρελθόν πίσω και να πάμε ένα κλικ μπροστά. Η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να κάνουμε κάποια πράγματα στο παρελθόν για να είναι πιο εύκολα τα πράγματα για το μέλλον. Είστε ένα νησί με σημαντικό ρόλο στα πράγματα της χώρας και αυτό το νησί πρέπει να αποδείξει σα γροθιά ότι μπορεί να αντιμετωπίζει το οποιοδήποτε πρόβλημα και να είναι αποτελεσματικό. […] Να μην πετάξει ο ένας στον άλλον το μπαλάκι των ευθυνών», πρόσθεσε με νόημα.

 

 

Τα συμπεράσματα των «Κτιριακών Υποδομών»

 

Η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές» είναι ο φορέας υλοποίησης πολιτικής σε σχέση με τα δημόσια κτήρια στη χώρα κυρίως με τα κτίρια που άπτονται των υπουργείων Υγείας, Παιδείας και Δικαιοσύνης. Πρόκειται για τον μόνο κατασκευαστικό οργανισμό του Δημοσίου που προέκυψε το 2013 -με πίεση της τρόικας- από τη συγχώνευση τριών παρεμφερών κρατικών εταιρειών. Του ΟΣΚ (είχε την ευθύνη ανέγερσης και συντήρησης των σχολείων), της ΔΕΠΑΝΟΜ (νοσοκομεία) και της «Θέμις Κατασκευαστική» (Φυλακές, δικαστικά μέγαρα).

Σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς, οι «ΚΤΥΠ» την αμέσως επόμενη μέρα από το σεισμό, έλεγξαν κατά προτεραιότητα τα εξεταστικά κέντρα, 14 Γενικά Λύκεια και δύο Επαγγελματικά Λύκεια. «Ευτυχώς δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα σε κάποιο από αυτά», επεσήμανε ο Βασίλης Τσίτσος, πολιτικός μηχανικός των «ΚΤΥΠ», που παρουσίασε τα συμπεράσματα τής έως τώρα διεξαχθείσης έρευνας. Παράλληλα τις πρώτες μέρες εξετάστηκαν το «Βοστάνειο» Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, αλλά και οι σχολικές μονάδες των περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό, κυρίως στον Πολιχνίτο και το Πλωμάρι. Ακολούθησαν έλεγχοι τις επόμενες ημέρες στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και στις σχολικές μονάδες από τις οποίες είχε γίνει το σχετικό αίτημα.

Συνολικά ελέγχθηκαν πέντε μονάδες υγείας, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, τρία Ειδικά Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία, το Εσπερινό ΕΠΑΛ, το Πειραματικό Γενικό Λύκειο και 15 ακόμα Γενικά Λύκεια, πέντε ΕΠΑΛ, 10 Γυμνάσια, 31 Δημοτικά Σχολεία, 27 Νηπιαγωγεία και έξι Παιδικοί Σταθμοί. Επί της ουσίας δεν έγινε αίτημα μετασεισμικού ελέγχου από 36 Νηπιαγωγεία, 18 Δημοτικά Σχολεία και 14 Γυμνάσια, αλλά και ένα Λύκειο από όλο το νησί -προφανώς γιατί δεν παρουσίασαν προβλήματα. Από τα κλιμάκια των ΚΤΥΠ διαπιστώθηκαν οι βλάβες που προκλήθηκαν από τον σεισμό: π.χ. αποκόλληση της βορειοανατολικής γωνίας στο Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου, ρωγμές στο Δημοτικό Σχολείο Πλαγιάς, μικρότερης έντασης ζημιές στο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου, το Νηπιαγωγείο Μεγαλοχωρίου, ενώ εντοπίστηκαν ζημιές στο Γυμνάσιο - Λύκειο Πολιχνίτου (αποκόλληση). Επίσης στο Κέντρο Υγείας Άντισσας διαπιστώθηκε φαινόμενο καθίζησης πολλών χρόνων και διαγώνιες ρωγμές. Στο Γυμνάσιο - Λύκειο Αγιάσου εντοπίστηκε αποκόλληση καμινάδας. Στα τελευταία κτήρια διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα πριν τον σεισμό, τα οποία επιδεινώθηκαν μετά τη 12η Ιουνίου και τον εγκέλαδο.

 

Ακατάλληλα και κατάλληλα

Από τα 160 δημόσια κτήρια, τα 77 αναγνωρίστηκαν ως κατάλληλα Α΄, 47 ως κατάλληλα Β΄ (ναι μεν κατάλληλα, αλλά χρειάζονται επισκευές), 12 κτήρια ως προσωρινώς ακατάλληλα μέχρι να επισκευαστούν (Γ΄), τρία κτήρια που χρειάζονται σοβαρές επισκευές (Δ΄) και η μία περίπτωση της Βρίσας όπου ουσιαστικά μιλάμε για κατάρρευση. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, ο σκοπός των αυτοψιών κατά τη μετασεισμική περίοδο, είναι κυρίως να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες τραυματισμών των χρηστών. Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι ο μετασεισμικός έλεγχος και η καταλληλότητα δεν συνεπάγονται και στατική επάρκεια του κτηρίου, κάτι που προϋποθέτει άλλη διαδικασία.

«Η συμπεριφορά των κτηρίων στο σεισμό ήταν ικανοποιητική, δεδομένης της σημαντικής σεισμικής δράσης στην περιοχή του Πλωμαρίου, αν εξαιρέσουμε την περίπτωση της Βρίσας», τόνισε ο κ. Τσίτσος. Για τις ΚΤΥΠ είναι αυτονόητη η κατασκευή νέου κτηρίου και νηπιαγωγείου στη Βρίσα, η στατική ενίσχυση μετά από ολοκληρωμένη μελέτη για το Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου και Πλαγιάς. Επίσης απαιτούνται σημαντικές επεμβάσεις (σύνταξη μελέτης και προϋπολογισμού) κατά περίπτωση και εκτεταμένες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πλωμαρίου, στο Δημοτικό Σχολείο Μεγαλοχωρίου, στα Νηπιαγωγεία Τρυγόνας και Πολιχνίτου. Επίσης χρειάζεται η επισκευή του εξωτερικού WC στο Γενικό Λύκειο Άντισσας, καθώς έχει σημαντικές ζημιές. Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης απαιτείται η καθαίρεση ενός γυμναστηρίου, που σύμφωνα με τον διευθυντή του, πρόκειται να κατεδαφιστεί. Επίσης στο Δημοτικό Σχολείο Ιππείου χρειάζονται επισκευές κάποιες παλιές προκατασκευασμένες αίθουσες. Επίσης σε 15 σχολικές μονάδες, «σε κάποια τμήματά τους εντάθηκαν με το σεισμό προϋπάρχοντα προβλήματα και απαιτείται ένα συνεργείο να τα αντικαταστήσει πριν τη νέα σχολική χρονιά». Τέλος, απαιτούνται επεμβάσεις στο ΚΥ Άντισσας για την παλιά εκτεταμένη καθίζηση τοίχου.

 

 

 

Και λυόμενα από την Ύπατη!

«Μόνο με χρηματοδότηση»!

 

«Η εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές” συνεχίζει τις μετασεισμικές αυτοψίες σύμφωνα με τα αιτήματα που υπάρχουν από τις τοπικές αρχές και τους αρμόδιους φορείς και είναι σε θέση να αναλάβει εξ ολοκλήρου με δικά της μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, τη μελέτη, κατασκευή έργων και αποκατάσταση των βλαβών εφόσον, φυσικά, τής ζητηθεί και κυρίως εφόσον τής παρασχεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση». Αυτή η δήλωση που επαναλήφθηκε από τα στελέχη των ΚΤΥΠ ως προϋπόθεση για να προχωρήσει η κατάσταση στο επόμενο βήμα… σόκαρε τη Δημοτική Αρχή.

Ο κ. Γαληνός ανέφερε τη συνάντηση που είχε προ ημερών στο Υπουργείο Παιδείας, αναμένοντας νεότερα περί χρηματοδότησης και επεσήμανε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μπορεί να παραχωρήσει 17 λυόμενες αίθουσες. Σε αυτή τη λύση στράφηκε και ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ρωτώντας σχετικά την κ. Κοντούλη για να λάβει αρνητική απάντηση ή ότι σε περίπτωση που βρεθούν οι λυόμενες αίθουσες που δεν βρίσκονται σε χρήση και κριθούν κατάλληλες, μπορούν να μεταφερθούν. Την αγωνία του εξέφρασε στο «Ε» ο διευθυντής του Σχολείου Πολιχνίτου, Κωνσταντίνος Καλαθάς, που μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, Αντρέα Δελή, τόνισαν ότι είναι πιο κοστοβόρες οι λυόμενες από την άμεση επισκευή του σχολείου. Ο χρόνος όμως τρέχει και η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εμπλεκομένους για να προταθούν άλλες λύσεις.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λέσβου, Παναγιώτης Καρέκος, πάντως, εξέφρασε τους φόβους του ότι θα επαναληφθεί η περίπτωση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, που έκανε εννιά χρόνια για να ανακατασκευαστεί, με τους μαθητές να βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα σε λυόμενα.

Απέναντι στους διευθυντές σχολείων που ζήτησαν την αυτοψία για τις σχολικές μονάδες που προΐστανται, η κ. Κοντούλη εξηγεί ότι θα πρέπει να απευθυνθούν στο Δήμο Λέσβου, όπου έχουν δοθεί όλα τα σχετικά έγγραφα, ώστε να ενημερωθούν.

 

 

 

Τι θα γίνει με την Ψυχιατρική

 

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου, Άννα Ζερβού, έθεσε στη σύσκεψη το ζήτημα του κτίσματος της Ψυχιατρικής Κλινικής του «Βοστανείου»:

«Από τα έγγραφά σας, δεν μπορέσαμε να βγάλουμε άκρη αν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ή δεν μπορούμε κι επειδή φιλοξενούμε ασθενείς, θέλουμε επιπλέον ενημέρωση για να προχωρήσουμε». Η κ. Κοντούλη απάντησε: «Ό,τι αίτημα, και γι’ αυτό είμαστε εδώ, υπάρχει επιπλέον ή δεν έχει καλυφθεί, τα κλιμάκια είναι εδώ. Ξαναρχόμαστε, ξαναβλέπουμε την αυτοψία». Με την κ. Ζερβού να κατανοεί και να λέει ότι θα υποβάλλει σχετικό αίτημα.

 

 

 

Άρση επικινδυνότητας

 

Στο μεταξύ ο Δήμος Λέσβου συνεχίζει στη Βρίσα την καθαίρεση δομικών στοιχείων από κτίσματα ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα για τους διερχόμενους από δρόμους και άλλους κοινόχρηστους χώρους του χωριού.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κώστα Κατσαρό, έχει προηγηθεί έγγραφο του Δήμου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προστασίας του οικισμού (Εφορίες Νεωτέρων Μνημείων και Κλασσικών Αρχαιοτήτων καθώς και προς το Συμβούλιο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και προς το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής) με το οποίο ο Δήμος ενημερώνει γι’ αυτή του την ενέργεια. «Δεν κατεδαφίζουμε, αυτή είναι δουλειά που θα γίνει στη συνέχεια και μετά από συγκεκριμένη διαδικασία και όχι από το Δήμο. Κάνουμε άρση της επικινδυνότητας σημείων από κτίσματα που κρίνονται επικίνδυνα. Παρόντες είναι δυο μηχανικοί που εποπτεύουν των εργασιών. Τα αρχιτεκτονικά μέλη τοποθετούνται μέσα στις ιδιοκτησίες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε αναστηλωτικές εργασίες στο μέλλον. Το ίδιο γίνεται και στους δρόμους που φροντίζουμε για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας με ασφάλεια. Και σε αυτή την περίπτωση, τα υλικά που έχουν κλείσει το δρόμο τοποθετούνται μέσα στις ιδιοκτησίες», λέει ο κ. Κατσαρός.

 

 

 

Επανέρχονται στην ποσόστωση οι γονείς

 

Σε συνέχεια των επιστολών της Ένωσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στις οποίες το Υπουργείο Παιδείας δεν απάντησε, η Ένωση ζητά να τεθεί τέλος στην αγωνία και την ψυχολογική πίεση των υποψηφίων και των γονέων τους της σεισμόπληκτης Λέσβου.

Και επισημαίνουν: «Επιβάλλεται η εφαρμογή του μέτρου της ποσόστωσης για τους μαθητές της Λέσβου, και ζητάμε το ποσοστό να ανέρχεται στο 2% λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι ο πληθυσμός της Λέσβου είναι τριπλάσιος από αυτόν της Κεφαλονιάς και τετραπλάσιος από της Λευκάδας (περιοχές που έχει εφαρμοστεί το μέτρο). Προσθέτουν και πάλι ότι δεν «υφαρπάζουν» καμιά θέση από συνυποψηφίους τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 

«Πακέτο-Βρίσα»

Εξάλλου, ξεκίνησε η συγκέντρωση χρημάτων για την δράση «Πακέτο-Βρίσα».

Σκοπός της δράσης είναι η παραγγελία σχολικών ειδών και ειδών ένδυσης, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ηλικιακές και σωματομετρικές ανάγκες των παιδιών της σεισμόπληκτης ευρύτερης περιοχής της Βρίσας. Τα πακέτα θα παραδώσουν στους σεισμόπληκτους συμμαθητές τους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εθελοντές μαθητές από την υπόλοιπη Λέσβο.

«Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ώστε να προσφέρουμε ένα χαμόγελο και αισιοδοξία στα παιδιά που βίωσαν αυτή την έντονη μανία της φύσης», επισημαίνει η Ένωση Συλλόγων Γονέων.

Όποιος ιδιώτης, ομάδα ιδιωτών, φορέας, επιχείρηση ή σύλλογος επιθυμεί να γίνει ανάδοχος ενός ή περισσοτέρων πακέτων (100 € ανά πακέτο) μπορεί να κάνει κατάθεση στον εξής λογαριασμό της Eurobank: 0026-3607-63-010 000 0852, GR 750 263 607 000 063 010 000 0852. Ο λογαριασμός ανήκει στον Σύλλογο Γονέων Μαθητών Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βρίσας Λέσβου. Στην αιτιολογία πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφεται: «ΠΑΚΕΤΟ-ΒΡΙΣΑ» και τα στοιχεία του καταθέτη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey