FOLLOW US

Παιδεία

  • Στους δρόμους μαθητές και γονείς, ζητώντας να συνεχιστούν οι εξετάσεις που αναβλήθηκαν επ’ αόριστον μετά τον ισχυρό σεισμό στη Λέσβο
Αγωνία για τις Πανελλήνιες! [VID]

Τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη επισκέφθηκαν εκπρόσωποι καθηγητών, γονέων και μαθητών προκειμένου να ζητήσουν την επίσπευση των Πανελληνίων εξετάσεων, που είχαν αναβληθεί λόγω του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 στο νησί μας. Νωρίτερα, είχαν διαδηλώσει και κάτω από τα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ενώ αμέσως μετά πραγματοποίησαν πορεία προς το πρώην υπουργείο.
Ο κ. Γιαννέλλης, παρουσία τους, επικοινώνησε με τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας κ. Δημήτρη Μπαξεβανάκη, θέτοντάς του το θέμα, εκφράζοντας και την προσωπική του παράκληση προκειμένου να υπάρξει λύση στο αίτημα καθηγητών, μαθητών και γονέων. Ο υφυπουργός από την πλευρά του τους διαβεβαίωσε ότι θα το μεταφέρει άμεσα στον κ. υπουργό και υποσχέθηκε να υπάρξει λύση εντός της ημέρας σχετικά με το πότε θα συνεχιστούν οι εξετάσεις.

Ανάστατοι γονείς και μαθητές
Σε ανακοίνωσή τους, οι γονείς των τελειόφοιτων του Νομού Λέσβου ζητούν να ληφθούν μέτρα και να ισχύσουν ειδικές ρυθμίσεις για τους υποψήφιους του νησιού μας. Αναλυτικά, αναφέρουν: «Με γνώμονα την άμβλυνση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι μαθητές των Λυκείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου, ζητάμε για τους μαθητές των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων του νησιού μας που θα υποβάλουν αίτηση-δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2016-2017 να ισχύσει το μέτρο της ποσόστωσης, μέτρο που άλλωστε έχει ήδη ισχύσει για τους μαθητές της Κεφαλονιάς μετά τους σεισμούς του 2014 για δύο συνεχόμενα σχολικά έτη (όπως επίσης για τους μαθητές της Ερίσου και της Ιθάκης για τρία έτη), για τους μαθητές της Λευκάδας για δύο έτη και για τους μαθητές της Καλαμάτας για οκτώ συναπτά έτη (1993-2001) μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1993. Θεωρούμε δίκαιη την εφαρμογή του μέτρου με αποκλειστικό σκοπό να ενισχυθούν οι πληγέντες υποψήφιοι της σεισμόπληκτης Λέσβου, που εξαιτίας του σεισμού δεν εξετάστηκαν σε μαθήματα των Πανελλαδικών εξετάσεων από τις 12/6 και μετά, έχοντας χάσει εξαιτίας των μετασεισμών την αυτοσυγκέντρωσή τους στη μελέτη και στον στόχο τους».


Συνεδρίασε το Συντονιστικό
Χθες το πρωί, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε ομόφωνα τη στήριξη του αιτήματος του Συλλόγου Γονέων Τελειόφοιτων Ν. Λέσβου και εξουσιοδότησε τον εκτελεστικό γραμματέα κ. Γιώργο Καμπούρη να αποστείλει κατεπείγουσα επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, με την οποία -στο πλαίσιο της ισοπολιτείας και της ισονομίας- ζητεί να παρθούν τα ακόλουθα έκτακτα μέτρα: α) Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων από το νησί της Λέσβου να κατοχυρώσουν τη βαθμολογία τους σε όσα μαθήματα έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα και να τους δοθεί η δυνατότητα να δώσουν τα υπόλοιπα μαθήματα σε άλλες ημερομηνίες (όσο το δυνατόν συντομότερα) και όχι στις επαναληπτικές του Σεπτεμβρίου, β) Να υπάρξει ειδικό καθεστώς για την εισαγωγή των υποψηφίων από τη Λέσβο (π.χ. ποσόστωση, επιπλέον θέσεις εισακτέων σε κάθε σχολή κ.λπ.), όπως είχε προβλεφθεί το 2014 για τους σεισμόπληκτους μαθητές της Κεφαλονιάς και το 2015 της Λευκάδας.
Επιπρόσθετα, να διευκρινιστεί ότι οι θέσεις που προβλέπονται από το μέτρο της ποσόστωσης είναι καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ και επομένως οι υποψήφιοι από τη Λέσβο, εάν ισχύσει το μέτρο, δεν θα «στερήσουν» καμία θέση από τους συνυποψήφιούς τους απ’ όλη την Ελλάδα.

Παρέμβαση και από Αθανασίου
Κατανοώντας την αγωνία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, των γονέων και των καθηγητών τους για την επ’ αόριστον αναβολή των Πανελλαδικών εξετάσεων στη Λέσβο, λόγω του καταστροφικού σεισμού, παρενέβη και ο βουλευτής του Νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, στηρίζοντας το αίτημα των γονέων, ζητώντας από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας την άμεση λήψη αποφάσεων προς όφελος των υποψηφίων του νησιού μας, στο πλαίσιο της ισοπολιτείας και της ισονομίας.

Καμία ανησυχία για τα σχολικά κτήρια

Σε επίσημη ενημέρωση από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Λέσβου τονίζεται πως, μετά την εξέταση των κτηρίων από τους αρμόδιους μηχανικούς, δεν υπάρχει η παραμικρή ανησυχία για την κατάσταση των σχολικών κτηρίων.
Αναλυτικά, επισημαίνεται: «Ο διευθυντής ΔΕ Λέσβου κ. Καπιωτάς, κατόπιν του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στην περιοχή, επισκέφτηκε χθες τις σχολικές μονάδες της Αγιάσου και του Πολιχνίτου (Γυμνάσια και Λύκεια), για τις οποίες υπήρχαν πληροφορίες για υλικές ζημιές στα κτήρια. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση των μηχανικών, τα κτήρια είναι σε καλή κατάσταση και δεν προκαλούν ανησυχία για τη μελλοντική ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Την ίδια μέρα, με τη διευθύντρια του ΓΕΛ Πολιχνίτου ο διευθυντής ΔΕ Λέσβου επισκέφτηκε το χωριό Βρίσα, στο οποίο διέμεναν τρεις μαθητές που δίνουν εξετάσεις. Οι μαθητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον και την επιθυμία τους να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία των εξετάσεων ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους».

Στήριξη και από την ΕΛΜΕ Λέσβου

Συνάντηση με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Λέσβου είχε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Λέσβου.
Στην έκταση συνεδρίαση που πραγματοποίησε, με θέμα τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων, αποφασίστηκε ομόφωνα η στήριξη της Ένωσης Γονέων για άμεση συνέχισή τους προκειμένου να δοθεί τέλος στην αγωνία των μαθητών και των οικογενειών τους, που είδαν τον ισχυρό σεισμό της 12ης Ιουνίου να βάζει άνω τελεία στη διαδικασία, μετά την επ’ αόριστον αναβολή της για το νησί μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017 18:11
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top