FOLLOW US

Παιδεία

  • Για πρώτη φορά, φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου στη Μυτιλήνη
126 φοιτητές μπαίνουν σε δωμάτια

Ολοκληρώνεται σήμερα η τμηματική ένταξη 126 φοιτητών και φοιτητριών στις ολοκαίνουριες εστίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, που βρίσκονται πλησίον του κτηρίου της Αστυνομίας στην Καλλιθέα. Μάλιστα τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν έως το Μάρτιο του 2017.

Ολοκληρώνεται σήμερα η τμηματική ένταξη 126 φοιτητών και φοιτητριών στις ολοκαίνουριες εστίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, που βρίσκονται πλησίον του κτηρίου της Αστυνομίας στην Καλλιθέα. Μάλιστα τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν έως το Μάρτιο του 2017.

Όλος ο εξοπλισμός που αναμενόταν μέσω διαγωνισμών, έχει τοποθετηθεί σε όλες τις κατοικίες για το έργο «Ανέγερση φοιτητικής κατοικίας στη Μυτιλήνη», με ανάδοχο την «Κοινοπραξία Ιφικλής ΑΕ-Ταλώς ΑΤΕ», που είχε προαναγγελθεί από την προηγούμενη πρυτανική αρχή το 2013.

Συνολικά 136 κλίνες σε 126 δωμάτια και τέσσερα διαμερίσματα βρίσκονται στα τέσσερα κτήρια, με επιφάνεια περίπου 5.500 τετραγωνικών μέτρων στο οικόπεδο πέντε στρεμμάτων που παραχωρήθηκε με δωρεά στο Πανεπιστήμιο από το «Κληροδότημα Ραπτέλλη». Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου με ΦΠΑ και πριν από την έκπτωση, ανήλθε στα 10.867.112 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων 2007- 2013.

Η μελέτη του έργου έγινε το 2012 έως το 2013. Σημειώθηκε μια διακοπή εργασιών για περίπου δύο μήνες, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2015, λόγω διακοπής χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, κατά την περίοδο των capital controls, όπου είχαν παγώσει οι χρηματοδοτήσεις γενικώς. Με την εκταμίευση της δόσης, το πρόβλημα λύθηκε, ενώ δεν εντοπίστηκαν άλλα σημαντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια κατασκευής των φοιτητικών κατοικιών.

 

Σε κάθε κτήριο

Κάθε κτήριο διαθέτει υπόγειο, για βοηθητικούς χώρους (αποθήκη, μηχανοστάσιο), ισόγειο και δύο ορόφους, ασανσέρ. Κάθε δωμάτιο είναι μονόκλινο και έχει τουαλέτα, γραφείο, βιβλιοθήκη, ντουλάπες, πάγκο, μικρό ψυγείο και το μπαλκόνι του! Ως πλεονέκτημα για τα δωμάτια του ισογείου, που έχουν μικρότερη θέα, είναι τα μεγαλύτερα μπαλκόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα απαγορεύεται εντός του κτηρίου, το κάπνισμα. Επίσης, το συγκρότημα των φοιτητικών κατοικιών διαθέτει εννέα θέσεις πάρκινγκ καθώς και πάρκινγκ... ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων πολλών θέσεων.

 

Με κάρτα

Όλα τα δωμάτια λειτουργούν με κάρτα, όπως στα ξενοδοχεία, ενώ κλειδί ασφαλείας κρατούν οι αρμόδιοι σε περίπτωση που χαθούν οι κάρτες. Το μόνο που δεν λειτουργεί με κάρτα, είναι η πρίζα του γραφείου και η πρίζα του ψυγείου. Από τη στιγμή που θα αποχωρεί κάθε φοιτητής από το δωμάτιο, αυτομάτως θα σταματά ο φωτισμός και το «air-condition» (θέρμανση - ψύξη).

Παράλληλα, λειτουργεί το σύστημα BMS: Είναι το σύστημα ελέγχου όλων των κτηρίων, όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί κάποιος να δει πού έχει χτυπήσει συναγερμός, πού έχει χαλάσει κάποια πρίζα. «Μπορείς να ελέγξεις τα πάντα, αν είναι μέσα ο φοιτητής, πόσο συχνά μπαίνει ή απουσιάζει», εξήγησε στο «Ε» η επιβλέπουσα μηχανικός Ολυμπία Ψαρροπούλου.

 

Βιοκλιματικά κτήρια

Η θέρμανση γίνεται με αντλίες θερμότητας. Λειτουργούν σαν... air condition. Παράλληλα εξωθερμική θερμοπρόσοψη «ντύνει» όλα τα κτήρια. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται κατακόρυφα η ενεργειακή απόδοση, καθώς τα κτήρια είναι βιοκλιματικά. Έτσι, μες στο καλοκαίρι η δροσιά θεωρείται δεδομένη.

Τα δύο από τα τέσσερα κτήρια είναι ίδιας χωρητικότητας, το ένα μικρότερο και το Γ΄ είναι το μεγαλύτερο, καθώς διαθέτει τα τέσσερα διαμερίσματα, τη ρεσεψιόν, το ιατρείο, γραφείο φοιτητών, γραφείο καθηγητών και μεγάλους κοινόχρηστους χώρους για τη συνάθροιση των φοιτητών. Παράλληλα, στο Γ΄ κτήριο υπάρχει χώρος που προορίζεται να νοικιαστεί για να λειτουργήσει εσωτερικά μία καφετέρια, ενώ διατίθενται και δύο δωμάτια για ΑμεΑ, λίγο μεγαλύτερα και με ειδικά διαμορφωμένη τουαλέτα. Φυσικά υπάρχουν και χώροι για το προσωπικό καθαριότητας.

Κάθε όροφος κάθε κτηρίου διαθέτει μία μεγάλη κοινόχρηστη κουζίνα, ώστε να μαγειρεύει ο κάθε φοιτητής, ενώ θα τοποθετηθούν στον ίδιο χώρο, δύο μεγάλοι καναπέδες καθώς και δύο μεγάλα τραπέζια. Σημειώνεται ότι το μαγείρεμα είναι ανεξάρτητο από τη σίτιση που παρέχεται στο λόφο του Ξενία.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top