Αδέρφια επιτυχόντες της ίδιας χρονιάς, μιλούν στο «Ε» μαζί με τους γονείς τους

Διπλές θυσίες, μα διπλή ευτυχία

29/08/2016 - 15:12

Με την είσοδο των παιδιών στην εφηβεία, αν όχι και νωρίτερα στις μέρες μας, ο συνήθης πονοκέφαλος των γονέων είναι τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα. Η παραπαιδεία είναι κάτι που μας απασχολεί έντονα ως κοινωνία, δυστυχώς όμως, μόνο αυτές τις μέρες που ανακοινώνονται οι βάσεις και τα βλέμματα είναι στραμμένα στους αποφοίτους και υποψήφιους για μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Με την είσοδο των παιδιών στην εφηβεία, αν όχι και νωρίτερα στις μέρες μας, ο συνήθης πονοκέφαλος των γονέων είναι τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα. Η παραπαιδεία είναι κάτι που μας απασχολεί έντονα ως κοινωνία, δυστυχώς όμως, μόνο αυτές τις μέρες που ανακοινώνονται οι βάσεις και τα βλέμματα είναι στραμμένα στους αποφοίτους και υποψήφιους για μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Κι ενώ θεωρητικά η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων θεωρεί ως μεγάλο έξοδο τα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα, που δεν θα έπρεπε οι γονείς να κάνουν, εφόσον τα παιδιά περνούν πολλές ώρες στο δημόσιο σχολείο, τις περισσότερες φορές ενδίδουν, αφού αυτό θεωρείται βασική προϋπόθεση για την είσοδο των παιδιών σε κάποια σχολή.

Το «Ε» σήμερα παρουσιάζει δύο περιπτώσεις οικογενειών, όπου και τα δυο τους παιδιά πέρασαν σε ανώτατη σχολή, και μάλιστα σε διαφορετικές περιοχές. Κι αν τα έξοδα ήταν διπλά μέχρι την ανακοίνωση των βάσεων, τώρα όλα δείχνουν πως θα είναι τετραπλά, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Η χαρά όμως πάντα υπερισχύει, όσο κι αν το κόστος αυτής της «επένδυσης» λειτουργεί σαν καθημερινή… «λαιμητόμος» μέσα στα νοικοκυριά.

 

Δίδυμη ευτυχία!

Μέσα από πολλές οικονομικές δυσκολίες, η οικογένεια του Σοφοκλή και της Βάσως Μανδαλόπουλου τα έβγαλαν πέρα για να μπορέσουν να «επενδύσουν», όπως μας είπαν, στο μέλλον των δυο δίδυμων κοριτσιών τους. «Είμαι άνεργος εδώ και επτά χρόνια, μόλις αυτές τις μέρες βρήκα δουλειά. Και ξέρω ότι τώρα που πέρασαν τα παιδιά, αρχίζουν τα δύσκολα. Είμαι όμως πολύ ευτυχισμένος για την επιτυχία τους» είπε ο κ. Σοφοκλής στο «Ε».

Η Δέσποινα Μανδαλοπούλου πέρασε στη Σχολή Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Ευγενία Μανδαλοπούλου στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος στα Χανιά. «Δεν ήταν ούτε οι τέλειες, ούτε οι αδιάβαστες μαθήτριες ποτέ. Έβγαζαν όμως 18 και 19 πάντα», λέει περήφανη στην εφημερίδα μας, η μαμά τους, η κ. Βάσω. «Από τότε που γέννησα, ήξερα ότι όλα πρέπει να γίνουν διπλά, το είχα πάρει απόφαση. Γι’ αυτό κι ο Θεός στάθηκε δίπλα μας σε κάθε δυσκολία».

 

«Ό,τι είχαμε αποταμιεύσει»

«Οι παππούδες των κοριτσιών μάς στήριξαν πάρα πολύ, κι εμείς ό,τι είχαμε αποταμιεύσει, το επενδύσαμε, για να περάσουν τα παιδιά μας στο Πανεπιστήμιο», μας λέει συγκινημένη. Σπεύδει, επίσης να μιλήσει με τα θερμότερα λόγια για τα παιδιά της και για το ότι «δεν ζήτησαν, ούτε απαίτησαν ποτέ κάτι παραπάνω. Αυτή τη χρονιά έγραφαν συνέχεια διαγωνίσματα, έκαναν ελάχιστες έως καθόλου εξόδους και δεν ζήτησαν να ψωνίσουν ρούχα».

Μάλιστα μιλήσαμε με την κ. Βάσω την ώρα που προσπαθούσε να νοικιάσει σπίτι στα Χανιά για τη μία κόρη. «Οι αιτήσεις για τις φοιτητικές εστίες αργούν και πρέπει να γίνει η εγγραφή, οπότε αναγκαστικά θα πληρώσουμε κάποια χρήματα πιο μπροστά», εξηγεί.

Η Δέσποινα στενοχωριέται γιατί θυμάται τον εαυτό της πάντα, να κάθεται δίπλα στη δίδυμη αδερφή της, την Ευγενία. Μάλιστα αυτή τη χρονιά, κι επειδή ήταν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, η μία θεωρητική και η άλλη στη θετική, βλέπονταν μόνο το βράδυ, όπως λέει η Ευγενία. Κι αυτό γιατί, άλλα τα φροντιστήρια της μιας, άλλα της άλλης. «Και θα σπουδάσουμε σε εντελώς απομακρυσμένες περιοχές, θα μου λείπει πολύ η αδερφή μου», λέει η Δέσποινα, που αυτές τις μέρες πριν αποχωριστούν για πρώτη φορά, ζήτησε από την αδερφή της να περάσουν όσο περισσότερο χρόνο γίνεται μαζί. 

 

Η Χαρά και ο Μάριος

Ο Χαράλαμπος Καράκοντης με τη σύζυγό του, Δέσποινα, είναι πολύ χαρούμενοι με την ανακοίνωση των βάσεων. Και τα δυο τους παιδιά, η Χαρά και ο Μάριος πέρασαν σε ΤΕΙ. Ο Μάριος δεν είχε δώσει τις προηγούμενες χρονιές Πανελλαδικές εξετάσεις και αποφάσισε να το κάνει στα 20 του, αφού ολοκλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

Από το Επαγγελματικό Λύκειο Γέρας, και τα δύο αδέρφια πέρασαν σε διαφορετικές περιοχές και σχολές, δίνοντας με το νέο σύστημα. Η Χαρά από τον Τομέα Μηχανολόγων, για 12 μόρια έχασε τη σχολή που ήθελε στην Καβάλα, όμως μπήκε στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού, στην Κοζάνη, στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Ο Μάριος από τον Τομέα Ηλεκτρολόγων πέρασε στη Σπάρτη, στη Σχολή Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Πελοποννήσου.

«Δεν κάναμε φροντιστήρια, όμως βοηθηθήκαμε στην Έκθεση και τα Μαθηματικά. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους γονείς μας, που θα σπουδάζουμε σε διαφορετικές περιοχές» είπε στο «Ε» η Χαρά.

 

 «Συγχαρητήρια» Μουσικού Σχολείου

 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες του Λυκείου που πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις και εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Οι μαθητές μας συνδύασαν με επιτυχία τη μουσική εκπαίδευση με την προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις και πέτυχαν όχι μόνο σε Μουσικά Πανεπιστήμια αλλά σε μια σειρά από ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα.

Τους ευχόμαστε υγεία και καλές σπουδές και είμαστε σίγουροι ότι η Μουσική-Καλλιτεχνική και ευρύτερη Παιδεία που απέκτησαν με τη φοίτησή τους στο Μουσικό Σχολείο, θα τους συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή», τονίζει ο διευθυντής του σχολείου, Νικόλαος Ζαφειρίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey