Σίτιση με… μπαλώματα!

Από μια κλωστή η τροφοδοσία των παιδικών σταθμών λόγω… ολιγωρίας

23/02/2016 - 15:13

Μόνο ως θαύμα μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι το μόνο που λείπει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από κάποιους παιδικούς σταθμούς, είναι το φρούτο. Το «Ε» δέχτηκε αρκετές καταγγελίες γονέων και κηδεμόνων που παρατήρησαν τον τελευταίο καιρό προβλήματα στη σίτιση. 

Μόνο ως θαύμα μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι το μόνο που λείπει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες από κάποιους παιδικούς σταθμούς, είναι το φρούτο. Το «Ε» δέχτηκε αρκετές καταγγελίες γονέων και κηδεμόνων που παρατήρησαν τον τελευταίο καιρό προβλήματα στη σίτιση. Το προσωπικό των παιδικών σταθμών του Δήμου, προέτρεψε τους γονείς να κάνουν υπομονή λίγες μέρες, καθώς έληξε η σύμβαση με τους προμηθευτές. Το ζήτημα όχι μόνο θα έπρεπε να είναι ήδη λήξαν, αλλά να μην έχει εμφανιστεί καν, αφού, όπως μας διαβεβαίωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αναστασία Αντωνέλλη, τα απαραίτητα έγγραφα για το διαγωνισμό, τα έχει παραδώσει στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου από τον περασμένο Μάρτιο, δηλαδή ένα χρόνο πριν!

 

«Πράγματι υπάρχει πρόβλημα ως προς την τροφοδοσία των παιδικών σταθμών, αλλά εδώ και μία εβδομάδα. Σε λίγες μέρες το πρόβλημα θα σταματήσει και η τροφοδοσία θα κυλά κανονικά», λέει η κ. Αντωνέλλη και εξηγεί: «Στις 20 Νοεμβρίου 2015 έληξε η προγραμματική σύμβαση και από τότε θα είχε σταματήσει και η σίτιση, αν ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου δεν έβρισκε διεξόδους άμεσα.Κι αυτό γιατί ενώ ο Οργανισμός είχε κάνει την απαραίτητη προμελέτη από το Μάρτιο του 2015 και την είχε παραδώσει στο Γραφείο Προμηθειών του Δήμου, λόγω μεγάλης γραφειοκρατίας και φόρτου εργασίας, δεν έγινε έγκαιρα ο διαγωνισμός, ο οποίος είναι διεθνής. Η κατάθεση ηλεκτρονικών προσφορών, ολοκληρώθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2015 και αναμένεται να ελεγχθούν και να εγκριθούν τα απαραίτητα έγγραφα από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

 

«Νομοθέτημα - τέρας»

Ας σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα η σίτιση των παιδικών σταθμών, θα ήταν στον αέρα, αν δεν μεριμνούσε ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας- ο οποίος όμως δεν έχει εδώ και χρόνια τη δυνατότητα να πραγματοποιεί ο ίδιος διαγωνισμούς. Το τελευταίο, που η κ. Αντωνέλλη χαρακτηρίζει ως «νομοθέτημα - τέρας», έχει σαν αποτέλεσμα όλες οι δημοπρασίες να συγκεντρώνονται στο Δήμο Λέσβου και να απαιτούν μεγάλη γραφειοκρατία.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας τόνισε στο «Ε» ότι από το 2014 με σχετικό έγγραφο που είχε στείλει στον τ. Δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, ο οποίος με τη σειρά του απέστειλε αρμοδίως, έχει ζητηθεί να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να διευκολύνονται και οι προμηθευτές διαθέτοντας μικρότερα ποσά, αλλά να μπορούν και να λαμβάνουν μέρος στη δημοπρασία περισσότεροι τοπικοί παραγωγοί, ώστε να τονωθεί η τοπική οικονομία.

 

Και τώρα, τι;

Σε κάποιους παιδικούς σταθμούς οι γονείς αποφάσισαν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να δώσουν οι ίδιοι χρήματα και μεταξύ τους να φροντίσουν, ώστε να προμηθεύουν οι ίδιοι τους παιδικούς σταθμούς με φρούτα. Κι αυτό γιατί το θεσμικό πλαίσιο είναι τέτοιο, ώστε οι παιδικοί σταθμοί να μην μπορούν να δεχτούν χρήματα και κατά μόνας αν βρουν προμήθειες. Έτσι, την προσωρινή λύση θα δώσουν οι γονείς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey