Αγώνας να καλυφθούν, ενώ πληθαίνουν οι αντιδράσεις γονέων

Πρώτη φορά… τόσα κενά!

21/10/2015 - 16:47

Ελλείψεις εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και ειδικής αγωγής μετρούν δεκάδες νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια της Λέσβου. Πρώτη φορά, λένε στο «Ε» οι συνδικαλιστές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, «συναντούμε τόσα κενά μέσα φθινοπώρου» και εκτιμούν ότι θα αργήσουν να καλυφθούν.

Ελλείψεις εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και ειδικής αγωγής μετρούν δεκάδες νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια της Λέσβου. Πρώτη φορά, λένε στο «Ε» οι συνδικαλιστές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, «συναντούμε τόσα κενά μέσα φθινοπώρου» και εκτιμούν ότι θα αργήσουν να καλυφθούν.

Στην περίπτωση μάλιστα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι αρμόδιοι κλήθηκαν αρχές Σεπτεμβρίου να καλύψουν πάνω από 140 κενά εκπαιδευτικών, ενώ για τη δευτεροβάθμια, όπου βρέθηκαν λιγότερα (98 στα μαθήματα Γενικής Παιδείας), η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, αφού καλούνται να βρεθούν αναπληρωτές για πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές δυσφορίας των Συλλόγων Γονέων αλλά και των μαθητών, που πραγματοποίησαν πενθήμερη κατάληψη και μονοήμερη αποχή στο Γενικό Λύκειο Μανταμάδου, ενώ μαίνονται αντιδράσεις και από το Γενικό Λύκειο Πέτρας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα δημοτικά σχολεία, μέχρι σήμερα εντοπίζονται 20 λειτουργικά κενά (τακτικών εκπαιδευτικών και μέσω ΕΣΠΑ) σε Πλαγιά, Πολιχνίτο, Αγία Παρασκευή, Άντισσα, Δάφια, Ερεσό, Καλλονή, Κεράμι, Μεσότοπο, Μήθυμνα, Σίγρι, Σκαλοχώρι, Σκουτάρο, Στύψη, Μανταμάδο και Φίλια, καθώς και στο νηπιαγωγείο Χιδήρων. Στις ειδικότητες διαπιστώνονται 16 κενά Εικαστικών, Φυσικής Αγωγής, Μουσικής, Πληροφορικής, Θεατρικής Αγωγής, Αγγλικών, Γαλλικών και Γερμανικών.

Επίσης, απουσιάζουν τρεις δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής από τα σχολεία Ιππείου, Άγρας και Μανταμάδου και 15 Παράλληλης Στήριξης. Ειδική συνεδρίαση για το θέμα έκανε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών, ο οποίος ενημερώνει τους αναπληρωτές ότι θα δοθεί η δυνατότητα βελτίωσης θέσης μετά το διορισμό της επόμενης φάσης αναπληρωτών.

Εξακολουθούν πολλά τα κενά
«Αγωνιζόμαστε από την 1η Σεπτεμβρίου να διαχειριστούμε και να καλύψουμε τα κενά. Πραγματοποιήσαμε και σχετική σύσκεψη με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και έχουμε κατορθώσει, σε συντονισμό με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας, μετά από αλλεπάλληλους ελέγχους να μειώσουμε τα κενά των εκπαιδευτικών» λέει στο «Ε» η προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σταυρούλα Βαμβακίτου, η οποία εξηγεί ότι από τα αρχικά 98 κενά σε πρώτη φάση καλύφθηκαν τα 39 και σε επόμενη τα 42.

Επί της ουσίας, εδώ και δύο μήνες τα σχολεία ενημερώνουν τη Διεύθυνση για να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διαδικασία στη βάση δεδομένων του «Myschool», ώστε να μην υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των κενών που ζητά η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Υπουργείο και των κενών που αναγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ένα άλλο θέμα που έθιξε η κ. Βαμβακίτου στην εφημερίδα μας ήταν το γεγονός ότι ως προϊσταμένη δε μπορεί να «κατευθύνει» την κάλυψη των κενών: «Οι αναπληρωτές έχουν κάθε έννομο συμφέρον να διεκδικήσουν πού θα τοποθετηθούν (σ.σ. από τις ακάλυπτες θέσεις). Έτσι σε κάποιες δυσπρόσιτες περιοχές, οι οποίες διπλασιάζουν τα μόρια των καθηγητών, παρουσιάζεται μεγαλύτερη προτίμηση από άλλες, που είναι επίσης απόμακρες, αλλά όχι με τα ίδια μόρια.

Έλλειψη ειδικοτήτων
Το πρόβλημα με τα Γενικά Λύκεια δεν είναι μόνο ο αριθμός των κενών, αλλά η έλλειψη σημαντικών ειδικοτήτων, όπως σε Βιολογία και Οικονομία, μαθήματα που εξετάζονται κατά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Εκτός από το Μανταμάδο και την Πέτρα, προβλήματα έχουν καταγραφεί στην Άντισσα και στη Φίλια (όπου έχει διαπιστωθεί 15ωρο κενό στη Φυσική).

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαρία Περδικούρη αναφέρει ότι «δεν έγινε έγκαιρος σχεδιασμός για τα λειτουργικά κενά που προβλέπονταν να υπάρχουν στις αρχές της σχολικής χρονιάς και ήταν γνωστά.

Για παράδειγμα από τις συνταξιοδοτήσεις, για τις οποίες θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη, καθώς και από τις τοποθετήσεις ή τους διορισμούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους «προβλέψεις» θα μπορούσαν να γίνουν και στις περιπτώσεις εγκύων καθηγητριών που ήταν αναμενόμενο ότι θα λάμβαναν άδεια λοχείας, ωστόσο οι θέσεις τους δεν καλύφθηκαν εγκαίρως.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey