Οι 50 πρώτοι και οι πρωτεύσαντες όλων των σχολείων και των κατευθύνσεων του Νομού Λέσβου στις πανελλαδικές εξετάσεις

Βουτιά, αλλά οι πρώτοι… πρώτοι!

24/06/2015 - 00:19

Η χθεσινή Τρίτη 23 Ιουνίου αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες στιγμές των μαθητικών χρόνων των υποψηφίων για ΑΕΙ και ΤΕΙ από τα σχολεία της Λέσβου και της Λήμνου. Πολλοί από αυτούς έσπευσαν από το πρωί στο σχολείο τους για να μάθουν τα αποτελέσματα.

Η χθεσινή Τρίτη 23 Ιουνίου αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες στιγμές των μαθητικών χρόνων των υποψηφίων για ΑΕΙ και ΤΕΙ από τα σχολεία της Λέσβου και της Λήμνου. Πολλοί από αυτούς έσπευσαν από το πρωί στο σχολείο τους για να μάθουν τα αποτελέσματα.

Το «Ε» μίλησε με κάποιους από εκείνους που έβγαλαν μεγάλους βαθμολογικούς μέσους όρους (φέτος το Υπουργείο Παιδείας δεν ανακοίνωσε το βαθμό πρόσβασης των υποψηφίων πράγμα που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες). Όλοι τους φυσικά ελπίζουν κι εύχονται να πάνε καλά τα πράγματα δικαιώνοντας τις προσπάθειές τους.

Φέτος λόγω του τρόπου ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δεν υπήρξαν και συγκριτικά αποτελέσματα από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μια προσέγγιση των οποίων ίσως να υπάρξει σήμερα.
Μια πρώτη πάντως ανάγνωση των βαθμών δείχνει ότι και στο νομό Λέσβου ισχύει ό,τι και πανελλαδικά.
Στις βάσεις εισαγωγής στις σχολές της θετικής και της τεχνολογικής κατεύθυνσης διαπιστώνεται «βουτιά».

Σχεδόν οκτώ στους 10 μαθητές έγραψαν κάτω από τη βάση στη Φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης ΙΙ (79,17%) εκ των οποίων οι μισοί βαθμολογήθηκαν από 0 έως 5. Το αντίστοιχο περσινό ποσοστό ήταν περίπου 69%.

Πολύ χαμηλές επιδόσεις καταγράφονται και για τα Μαθηματικά της ίδιας κατεύθυνσης. Φέτος το 69,97% των μαθητών έγραψαν από 0 έως 10 ενώ πέρυσι το ποσοστό τους δεν ξεπέρασε το 60%.
Αλλά και στο μάθημα της Φυσικής τεχνολογικής κατεύθυνσης Ι οι επιδόσεις των μαθητών δεν ήταν καλύτερες, αφού ποσοστό 54,52% δεν κατάφεραν να περάσουν τη βάση.

Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στα μαθήματα της θεωρητικής κατεύθυνσης. Για παράδειγμα το μάθημα που δυσκόλεψε περισσότερο τους μαθητές ήταν τα Αρχαία, όπου σχεδόν ένας στους δύο (49,66%) έγραψε κάτω από τη βάση.

Και αρίστευσαν
Υπήρχαν ωστόσο και μαθήματα, τα θέματα των οποίων βοήθησαν τους υποψήφιους να σπάσουν τα… βαθμολογικά κοντέρ. Άριστα (18-20) έγραψε το 34,93% των μαθητών στο μάθημα της Χημείας θετικής κατεύθυνσης. Μάλιστα φέτος παρατηρήθηκε αύξηση των άριστων γραπτών σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Σχεδόν ένας στους τρεις έγραψε άριστα στο μάθημα Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών στην τεχνολογική κατεύθυνση ΙΙ.

Ας σημειωθεί πάντως πώς οι βάσεις επηρεάζονται φέτος και από τους μεγάλους περιορισμούς που έχουν τεθεί στις μετεγγραφές. Έτσι, αναμένεται μεγαλύτερη πτώση στις σχολές της περιφέρειας σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αφού πλέον πολύ λιγότεροι υποψήφιοι δηλώνουν τις περιφερειακές με την ελπίδα να πάρουν μετεγγραφή σε κεντρικό ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α΄, καθώς και των ΕΠΑΛ-Β΄ (μαθήματα ειδικότητας) θα αναρτηθούν αύριο Πέμπτη την ίδια ώρα σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας.

Όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Επισημαίνεται ότι μέχρι την Τρίτη 7 Ιουλίου οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr

 

Καρατσομπανάκη Κατερίνα. Η πρώτη των πρώτων από το Λύκειο της Γέρας
Με πολύ διάβασμα στη Νομική


Κάτοικος του Παπάδου της Γέρας τα τελευταία δύο μόλις χρόνια, η Κατερίνα Καρατσομπανάκη είναι η πρώτη των πρώτων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Με 19 μέσο όρο βαθμολογία στη Θεωρητική Κατεύθυνση διεκδικεί την είσοδό της στη Νομική Σχολή της Αθήνας, δηλώνοντας πως θα τα καταφέρει στο δύσκολο στίβο της επιστήμης αυτής, που επιλέγεται από τους καλύτερους μαθητές, αν και δύσκολα πια οι νέοι επιστήμονες βγάζουν… μεροκάματο!
«Τα φετινά θέματα ήταν πολύ δύσκολα» λέει στο «Ε». Αλλά τα κατάφερε «με πολύ διάβασμα. Πολλές ώρες διάβασμα. Και προσοχή στις λεπτομέρειες. Εκεί κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας στη Θεωρητική Κατεύθυνση» λέει.
Φροντιστήριο βέβαια, αλλά και διασκέδαση. «Κάθε Σαββατοκύριακο» σημειώνει «φρόντιζα να βγαίνω έξω να καθαρίσει λίγο το μυαλό μου από το διάβασμα».

Ευάγγελος Ψαραδέλλης, 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης
«Πίστη και προσήλωση στο στόχο»


Με στόχο την είσοδό του στις στρατιωτικές σχολές, ο Ευάγγελος Ψαραδέλλης από το 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης μπορεί να νιώθει σήμερα απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των εξετάσεών του. Με μέσο όρο γραπτών 18,71, το δεύτερο μεγαλύτερο σε επίπεδο Λέσβου για την Τεχνολογική Κατεύθυνση, ο ίδιος αποκαλύπτει στο «Ε» τα… μυστικά της επιτυχίας του, ευχαριστώντας από καρδιά, όπως λέει, τους ανθρώπους που τον στήριξαν. «Από την πρώτη Λυκείου είχα βάλει το σημερινό στόχο. Η πίστη και η προσήλωση σε αυτόν σε συνδυασμό με τη συστηματική μελέτη και την ψυχραιμία, με οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ από καρδιάς αυτούς που με δίδαξαν και όσους ήταν δίπλα μου και με στήριξαν όπως τους φροντιστές μου, τους καθηγητές του σχολείου μου και την οικογένειά μου. Είναι μία δικαίωση για μένα και πλέον όλα τώρα αρχίζουν…», είπε χαρακτηριστικά.

Θάνος Θεοδωρίδης, ΓΕΛ Πλωμαρίου
«Δεν ξενύχτησα, αλλά έριξα διάβασμα…»


Από τους πρώτους των πρώτων στην Τεχνολογική Κατεύθυνση και με στόχο την είσοδό του στην Αρχιτεκτονική, ο Θάνος Θεοδωρίδης από το ΓΕΛ Πλωμαρίου πληροφορήθηκε με μεγάλη χαρά αλλά και… έκπληξη όπως μας εξομολογείται τα χαρμόσυνα νέα. Με μέσο όρο γραπτών 18,13, ο Θάνος που είναι και αθλητής μπάσκετ στην ομάδα του Αιγέα Πλωμαρίου τόνισε πως το σημαντικότερο για να πετύχεις στις εξετάσεις, είναι ο καλός προγραμματισμός. «Πιστεύω τελικά πως ο καλός προγραμματισμός για τον οποίο με βοήθησε και το φροντιστήριό μου, ήταν ο βασικός λόγος που πήγα καλά. Βέβαια διάβασα πολύ και ειδικά την περίοδο των εξετάσεων. Δεν ξενύχτησα βέβαια, ούτε αγχώθηκα υπερβολικά, αλλά διάβαζα αρκετές ώρες. Να σας πω την αλήθεια δεν περίμενα ότι θα έχω τόσο μεγάλο βαθμό, οπότε τα νέα σήμερα είναι πολύ ευχάριστα για εμένα», κατέληξε ο Θάνος, ο οποίος θα ακολουθήσει το δρόμο του πατέρα του Παναγιώτη, γνωστού αρχιτέκτονα διεκδικώντας την είσοδό του στην Αρχιτεκτονική.

Νίκη Κουτρουλή, ΓΕΛ Καλλονής
«Συστηματική μελέτη»


Με τον δεύτερο μεγαλύτερο βαθμό (18,45) στη Θετική Κατεύθυνση, η Νίκη Κουτρουλή από το ΓΕΛ Καλλονής στοχεύει ανοιχτά πλέον την Ιατρική. Η ίδια μιλώντας στο «Ε» δεν υποστήριξε πως εξαντλήθηκε στο διάβασμα, αλλά στάθηκε στη σημασία της συστηματικής μελέτης καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. «Δεν θα έλεγα πως διάβασα πάρα πολύ. Από το Πάσχα και μετά σίγουρα έριξα μεγάλο βάρος, αλλά το σύστημα που είχα στη μελέτη μου όλα αυτά τα χρόνια μου έδωσε τους βαθμούς που χρειαζόμουν… Αυτό που με ενδιαφέρει εξαρχής είναι η Ιατρική, αλλά τώρα που έχω χειροπιαστά τα αποτελέσματά μου θα δω πραγματικά τι θέλω να κάνω».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey