Ακυρώνει τις μετεγγραφές των φοιτητών το ΣτΕ χωρίς να επηρεάζονται οι μετεγγραφέντες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Πολύς θόρυβος, για το τίποτα…

09/04/2015 - 00:05

Δεν αφορά τα άλλα πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρά μόνο τις Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές των φοιτητών που εφαρμόστηκε από το περασμένο έτος.

Δεν αφορά τα άλλα πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρά μόνο τις Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές των φοιτητών που εφαρμόστηκε από το περασμένο έτος.

Ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς ζήτησε από τις πανεπιστημιακές σχολές να τηρήσουν τις φετινές μετεγγραφές, καθώς το ακαδημαϊκό έτος βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα υπερπληθυσμού που προκλήθηκε από το κύμα μετεγγραφών στις δύο πανεπιστημιακές σχολές που προσέφυγαν στο ΣτΕ, και σχολιάζοντας ότι προήλθε από «απαράδεκτες υποσχέσεις, που στηρίχθηκαν σε ψηφοθηρικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα κεντρικά και να αδειάσουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια» ο κ. Μπαλτάς είπε πως «η Πολιτεία προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, με στέγαση και τροφή, όμως δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορούν να γίνουν πολλά» σημείωσε.

Νέος νόμος
«Τα πανεπιστήμια θα τηρήσουν τις μετεγγραφές που έχουν κάνει, αφού έχουν ήδη κάνει τις εγγραφές των φοιτητών.

Για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, το υπουργείο έχει προετοιμαστεί για λιγότερες μετεγγραφές, όμως ζητάμε από τα Πανεπιστήμια να κάνουν δεκτές τις μετεγγραφές τις φετινές» επανέλαβε ο υπουργός.

Ας σημειωθεί ότι η επέκταση της υλοποίησης της απόφασης του ΣτΕ θα οδηγούσε σε ακύρωση όσες μετεγγραφές είχαν πραγματοποιηθεί και οι φοιτητές θα επανεγγράφονταν στις Σχολές που εισήχθησαν αρχικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων πανελλαδικών εξετάσεων της σχολικής περιόδου 2013-2014.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε ότι οι μετεγγραφές των φοιτητών στα Πανεπιστήμια θα πρέπει να γίνονται με ανώτατο πλαφόν, που θα καθορίζεται από τις Σχολές, και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% για κάθε ακαδημαϊκό έτος.

Η απόφαση μάλιστα αφορά μόνο δύο κατηγορίες φοιτητών: αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και αυτών που έχουν ανυπέρβλητη οικονομική δυσχέρεια, ενώ κανένα άλλο κοινωνικό κριτήριο δεν ισχύει (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανοί, κ.λπ.).

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Πισπιρίγκο, με την υπ΄ αριθμ. 1251/2015 απόφασή της, έκρινε ότι το νομοθετικό πλαίσιο του περασμένου έτους που προβλέπει την διαδικασία μετεγγραφής των φοιτητών δεν τηρεί τις συνταγματικές προϋποθέσεις, και δικαίωσε τις Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης και 115 καθηγητές Πανεπιστημίων που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τι προβλεπόταν
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4264/2014 και δύο αποφάσεις του υπουργού Παιδείας, έδιναν τη δυνατότητα μετεγγραφής φοιτητών πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, ορφανών, τέκνων άγαμων μητέρων, κωφάλαλων, τυφλών, νεφροπαθών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ατόμων που έχουν αναπηρία πάνω από 67%, τέκνων θυμάτων τρομοκρατίας, κ.λπ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, αφού ερμήνευσαν το άρθρο 16 του Συντάγματος, που αφορά στην Παιδεία, υπογραμμίζουν ότι κάθε εισαγόμενος φοιτητής στα Πανεπιστήμια «πρέπει, κατ’ αρχήν, να φοιτά στη Σχολή ή το Τμήμα όπου εισάγεται μέχρι την αποφοίτησή του».

Όμως, κατ' εξαίρεση ο νομοθέτης μπορεί «να θεσπίζει διατάξεις που επιτρέπουν τις μετεγγραφές εκείνων των φοιτητών οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Σχολή ή το Τμήμα, όπου έχουν εισαχθεί, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι ή λόγω ανυπέρβλητης οικονομικής δυσχέρειας και ζητούν να μετεγγραφούν σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που εδρεύει σε άλλη πόλη, όπου αποδεδειγμένα θα έχουν την αναγκαία για τη φοίτησή τους ιατρική ή οικονομική, κατά περίπτωση, υποστήριξη».

Παράλληλα, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι με τη θέσπιση των νέων διατάξεων για τις μετεγγραφές των φοιτητών, ο νομοθέτης «δεν τήρησε τις ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋπόθεσης που τίθενται από το άρθρο 16 του Συντάγματος, χάριν προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των ΑΕΙ, αλλά επέβαλε στα ιδρύματα ουσιαστικώς απεριόριστες μετεγγραφές φοιτητών».

Συνεπώς, επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «οι διατάξεις αυτές είναι αντισυνταγματικές και ανεφάρμοστες, οι δε προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για την εφαρμογή τους πρέπει να ακυρωθούν».

Η απάντηση
Προκειμένου να εξομαλυνθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς ανακοίνωσε πως μετά το Πάσχα θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο, τονίζοντας παράλληλα πως σχετικά θα εφαρμοστούν, πλέον, εισοδηματικά κριτήρια.

 

Οι επιπτώσεις στο τμήμα Γεωγραφίας στη Μυτιλήνη

Να θυμίσουμε πως από το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο αντίστοιχο Τμήμα του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου Αθηνών μετεγγράφηκαν 76 αιτούντες φοιτητές, από τους περίπου 100 που ήταν συνολικά.

Αμετάβλητος ουσιαστικά όμως είχε παραμείνει ο αριθμός των πρωτοετών τόσο στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου όσο και στα άλλα τμήματα από τα οποία μετεγγράφηκαν φοιτητές αφού το υπουργείο είχε προχωρήσει στην αύξηση των εισακτέων.

Χαρακτηριστικά να σημειώσουμε πως οι περίπου 120 φοιτητές που έμειναν στο Τμήμα Γεωγραφίας, ήταν ακριβώς τόσοι, όσοι και πέρυσι και πλησίαζαν τον αριθμό που είχε προτείνει η διοίκηση του Τμήματος Γεωγραφίας στο υπουργείο.

Ουσιαστικά το υπουργείο ξεπέρασε το ζήτημα της αποψίλωσης των τμημάτων που είχαν επισημάνει οι πρυτάνεις για το σύστημα μετεγγραφών φροντίζοντας να αυξήσει τους εισακτέους στα περιφερειακά τμήματα που είχαν ίδιο αντικείμενο με άλλα σε κεντρικά πανεπιστήμια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey