Παραιτήθηκε η Διοικούσα Επιτροπή των πρότυπων-πειραματικών σχολείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και το αντίστοιχο σχολείο της Μυτιλήνης, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας περί…. «χιτλερικών σχολείων»

Καταργούνε το Πρότυπο και Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης!

20/02/2015 - 14:11

Θύελλα προκάλεσε ο και απόφοιτος του «Κολλεγίου Αθηνών» υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, με το χαρακτηρισμό «χιτλερικά» που φέρεται να χρησιμοποίησε αναφερόμενος στα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία.

Θύελλα προκάλεσε ο και απόφοιτος του «Κολλεγίου Αθηνών» υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, με το χαρακτηρισμό «χιτλερικά» που φέρεται να χρησιμοποίησε αναφερόμενος στα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία.

Στη χθεσινή δεύτερη συνάντηση της Διοικούσας Επιτροπής αυτή τη φορά με τον υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, χαρακτηρίσθηκε από τον τελευταίο το εγχείρημα των πρότυπων και πειραματικών σχολείων «ως και χιτλερικό». Η διαρροή αυτών των εκφράσεων προκάλεσαν σάλο με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) να μην επιβεβαιώνουν αλλά ούτε και να διαψεύδουν αυτόν τον χαρακτηρισμό πλην του ότι παραιτήθηκαν στο σύνολο τους.

Ο αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Π.Π.Σ., κ. Γιάννης Αντωνίου, μιλώντας σε κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι «η επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας κατέρρευσε και προέκυψε τεράστια διάσταση απόψεων».

Καταργείται στη Μυτιλήνη
Εδώ ας σημειωθεί ότι στη Μυτιλήνη τα τελευταία χρόνια λειτουργεί το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο με πολύ σημαντικά αποτελέσματα στην εν γένει αναβάθμιση της παιδείας στη Λέσβο. «Δυστυχώς», έλεγε χθες στέλεχος του σχολείου που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, «ενοχλούνται κάποιοι από την αριστεία, από το ότι τα παιδιά θεωρούν το σχολείο χώρο εν γένει εκπαίδευσης και όχι …ό,τι να ‘ναι».

Χαρακτηριστικά το στέλεχος του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης ανέφερε σαν αποδεικτικό της εκπαιδευτικής δουλειάς, που γίνεται στο σχολείο, το γεγονός ότι στις πρόσφατες καταλήψεις το 2ο Λύκειο που συστεγάζεται με το Πρότυπο και Πειραματικό στο ίδιο κτήριο έκανε περί τις οκτώ μέρες κατάληψη ενώ οι μαθητές του τελευταίου ούτε μια ώρα!

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας η συντριπτική πλειοψηφία από τα 60 πρότυπα και πειραματικά Λύκεια της χώρας θα μείνουν πειραματικά και ελάχιστα από αυτά θα «επιβιώσουν» ως Πρότυπα. Στα τελευταία φυσικά δεν περιλαμβάνεται το σχολείο της Μυτιλήνης.

Ας σημειωθεί ότι πέραν αυτής με τον κ. Μπαλτά, εκρηκτική ήταν και η προχθεσινή συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Τάσο Κουράκη, ο οποίος και ανακοίνωσε το διαχωρισμό των πρότυπων από τα πειραματικά σχολεία και την «επιβίωση» ελάχιστων πρότυπων σχολείων.

Αντίδραση
Έντονη ήταν χθες η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Κώστα Καραγκούνη, να κάνει λόγο για «βαρύτατες ύβρεις».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, εκτόξευσε βαρύτατες ύβρεις, υποστηρίζοντας ότι το εγχείρημα των σχολείων αυτών «μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικό». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη.

«Στην ίδια συνάντηση, ο νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δ. Χασάπης επιτέθηκε στους εκπροσώπους των σχολείων, λέγοντας ότι δεν διοικούν τίποτα, καθώς δεν είναι αξιολογημένοι. Μετά τις ύβρεις και την επιθετικότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής των πειραματικών σχολείων υπέβαλαν την παραίτησή τους», πρόσθεσε ο κ. Καραγκούνης.

«Αποδεικνύεται, σήμερα, με τον πιο έμπρακτο τρόπο, ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, αιχμάλωτη σε χρεοκοπημένες ιδεοληψίες, ήρθε να γκρεμίσει ακόμη και θεσμούς που έχουν δικαιωθεί στο πέρασμα του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο καταξιωμένων θεσμών στο χώρο της Παιδείας. Ένας Μπαλτάς και ένας Χασάπης στο χώρο της Παιδείας», κατέληξε.

 

Μετάλλια μη-αριστείας

Ενισχύοντας την προσπάθεια του υπουργού παιδείας να καταργήσει την αριστεία (και περιμένοντας πότε θα καταργήσει και την ευφυΐα, την ικανότητα, την επίδοση και την προσπάθεια) προχωρούμε στην θέσπιση σχετικών επάθλων.

Πρώτα-πρώτα στον ίδιο. Απόφοιτος του Κολλεγίου (σχολείου, τότε, αρίστων) κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία μονάχα με την απίστευτη άποψη που ξεστόμισε.

Συναντώντας το «αιέν αριστεύειν», κάποιος μπορεί στο μέλλον να θυμηθεί και «εκείνον τον Μπαλτά, που ήθελε να καταργήσει την αριστεία», όπως θυμόμαστε τον Μαρούδα που ήθελε να καταρρίψει τους επικοινωνιακούς δορυφόρους για να μην μολύνονται οι Έλληνες από ξένα κανάλια. Χρυσό μετάλλιο. […]

Απόσπασμα από άρθρο του Νίκου Δήμου στο www.protagon.gr (18/2/2015)

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey