Ενώ ο υπουργός Παιδείας διαψεύδει μέσω… Facebook!

Απλήρωτες απ’ το Σεπτέμβριο οι σχολικές καθαρίστριες

23/01/2015 - 14:43

Δεν έχουν δει ούτε ευρώ στο λογαριασμό τους 80 σχολικές καθαρίστριες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με την υπομονή τους να έχει εξαντληθεί και τους αρμοδίους να τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον και φυσικά στα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Δεν έχουν δει ούτε ευρώ στο λογαριασμό τους 80 σχολικές καθαρίστριες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με την υπομονή τους να έχει εξαντληθεί και τους αρμοδίους να τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον και φυσικά στα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Ο εντεταλμένος για θέματα Παιδείας δημοτικός σύμβουλος, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, αναφέρει στο «Ε» ότι είναι θέμα Υπουργείου Παιδείας, καθώς έχουν αποσταλεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ καθαρίστρια από τη Μυτιλήνη μάς απέστειλε την καταγεγραμμένη συνομιλία της με τον υπουργό Παιδείας στο… Facebook, όπου ο τελευταίος τα «ρίχνει» στις σχολικές επιτροπές.

Η φετινή σχολική χρονιά έχει διανύσει τα μισά της χιλιόμετρα και οι σχολικές καθαρίστριες με συμβάσεις μίσθωσης έργου, που υπολογίζονται περί τις 80, δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από το αποδεδειγμένως παραχθέν έργο που έχουν προσφέρει. Βέβαια, η αργοπορία και η ταλαιπωρία των περισσότερων γυναικών που έχουν ως μοναδικό πόρο την εργασία τους, έχει επαναληφθεί.

Η πορεία της χρηματοδότησης την περασμένη σχολική χρονιά (2013 - 2014) ήταν απογοητευτική για τις καθαρίστριες, οι οποίες πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα της περιόδου Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου τον Απρίλιο, της περιόδου Ιανουαρίου - Μαΐου το καλοκαίρι, ενώ για του μηνός Ιουνίου έπρεπε να περιμένουν ακόμα περισσότερους μήνες.

«Δικαίως εξοργίζονται»
Ο κ. Κατσαβέλλης εξήγησε στο «Ε» ότι το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά βίου μάθησης, με σχετικό έγγραφό του την 1η Σεπτεμβρίου 2014 προς τις σχολικές επιτροπές όλης της επικράτειας, ζητούσε να αποστείλουν ηλεκτρονικώς συμπληρωμένους πίνακες με τα αιτούμενα ποσά χρηματοδότησης και όλα τα στοιχεία των συμβασιούχων.

Στο ίδιο έγγραφο διευκρίνιζε ότι κανένα αίτημα χρηματοδότησης δε θα γινόταν δεκτό με τη λήξη της παραπάνω ημερομηνίας και στην περίπτωση αυτή, η σχετική δαπάνη πλέον θα βάρυνε το Δήμο.

Ωστόσο, αυτό δεν τηρήθηκε, αφού οι σχολικές επιτροπές μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα δημοτική αρχή, ορίστηκαν την 1η Οκτωβρίου 2014 και νωρίτερα δεν μπορούσαν να αποστείλουν τίποτα.

«Προσπαθήσαμε να μην κωλυσιεργήσουμε καθόλου, παρά το ότι τα στοιχεία που ζητούσαν από το Δήμο για την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ήταν πάρα πολλά, και μέσα στον Αύγουστο δεν ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες, αφού δεν υπήρχε το δικαίωμα απογραφής», προσέθεσε και δήλωσε: «Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι μπήκε το 40% των πληρωμών. Όμως στην τράπεζα δεν είδαμε τίποτα.

Έκτοτε δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα από τις σχολικές καθαρίστριες, που δικαίως έχουν εξοργιστεί».

Ηλεκτρονική συνομιλία
Η Μ.Β. επικοινώνησε με την εφημερίδα μας, εκφράζοντας την οργή της για το ότι δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, αφού είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και δεν έχει πληρωθεί πέντε ολόκληρους μήνες. Στη συνέχεια, μας απέστειλε και σχετικό έγγραφο στο οποίο φαίνεται η ηλεκτρονική συνομιλία που είχε με τον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο, στις 8 Ιανουαρίου 2015.

Με απλό ύφος, η Μ.Β. ρωτά τον κ. Λοβέρδο: «Κύριε Αντρέα, θέλω να μου απαντήσετε γιατί δεν έχω πληρωθεί εδώ και τέσσερις μήνες (σ.σ. από το Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο) και πότε θα πληρωθώ. Είμαι καθαρίστρια σε Γυμνάσιο κι έχω παιδιά. Η σύμβαση που υπέγραψα, λέει ότι θα πληρώνομαι κάθε μήνα. Γιατί δε γίνεται αυτό;»

Ο κ. Λοβέρδος τής απαντά από το προσωπικό του προφίλ: «Μα έχουν ξεκινήσει ήδη οι πληρωμές!» Η Μ.Β. επανέρχεται: «Με όλο το σεβασμό, σας παρακαλώ, μπορείτε να μάθετε γιατί δεν έχουμε πληρωθεί στη Λέσβο οι καθαρίστριες, και να λυθεί άμεσα το θέμα γιατί δεν αντέχουμε και δε θέλουμε να απεργήσουμε!!!»

Στις 12 Ιανουαρίου, ο κ. Λοβέρδος φέρεται να απαντά: «Οι πληρωμές έχουν ξεκινήσει κανονικά. Εσείς πληρώνεστε από τις Σχολικές Επιτροπές. Εμείς ως Υπουργείο δεν έχουμε κάποια εκκρεμότητα. Έχουμε στείλει τις συμβάσεις στις σχολικές επιτροπές και όσες μας έχουν επιστραφεί, τα χρήματα μπαίνουν μέσα σε δυο μέρες. Η καθυστέρηση γίνεται από τις σχολικές επιτροπές».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey