Συνθήκες οικονομικής ασφυξίας

17/12/2014 - 15:40

Συνεχίζεται η διεκδικητική στάση των Πρυτάνεων απέναντι στο Υπουργείο Παιδείας. Με αφορμή, μάλιστα, τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, αναμένεται να λάβει και διαστάσεις σύγκρουσης, αφού σε ομόφωνο ψήφισμά τους οι Πρυτάνεις ξεκαθαρίζουν πως οι μειωμένοι κατά 40% προϋπολογισμοί των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων δεν επαρκούν για τη λειτουργία τους το 2015.

Συνεχίζεται η διεκδικητική στάση των Πρυτάνεων απέναντι στο Υπουργείο Παιδείας. Με αφορμή, μάλιστα, τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, αναμένεται να λάβει και διαστάσεις σύγκρουσης, αφού σε ομόφωνο ψήφισμά τους οι Πρυτάνεις ξεκαθαρίζουν πως οι μειωμένοι κατά 40% προϋπολογισμοί των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων δεν επαρκούν για τη λειτουργία τους το 2015.

Ακόμα, με επίσης ομόφωνα ψηφίσματα, οι Πρυτάνεις ζητούν μέτρα για την ενίσχυση των φοιτητών που αδυνατούν λόγω οικονομικών προβλημάτων να σπουδάσουν, και πρότειναν αλλαγή του τρόπου καθορισμού των εισακτέων στα τμήματα των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων.

Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων των Πρυτάνεων με τον υπουργό Παιδείας.

Ζήτημα επιβίωσης για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ είναι η μείωση της κρατικής επιχορήγησης στην οποία προχώρησε το Υπουργείο και αφορά στους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων για το 2015.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης ζητά έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες του. Να σημειωθεί πως ο φετινός προϋπολογισμός του νησιώτικου ιδρύματος ανέρχεται στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το 2009 ήταν κοντά στα 11 εκατ. ευρώ.

Πρόβλημα στους προϋπολογισμούς
Σύμφωνα με το ομόφωνο ψήφισμα της Συνόδου των Πρυτάνεων, η μείωση του τακτικού προϋπολογισμού πλέον του 40% την περίοδο 2010 - ‘14 και η περαιτέρω μείωση για το 2015 δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Οι προϋπολογισμοί αυτοί δεν επαρκούν για το 2015 και, επομένως, δεν μπορούν να εκτελεστούν αν δεν υπάρξουν σημαντικοί πρόσθετοι πόροι για τα πανεπιστήμια, όπως έχει δεσμευθεί το Υπουργείο Παιδείας.

Να σημειωθεί ακόμα πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δε διαθέτει τους πόρους που έχουν τα κεντρικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία έχουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα που τους επιφέρουν έσοδα.

Με άλλα λόγια, το νησιωτικό ίδρυμα είναι σε ακόμα δυσμενέστερη θέση από τα κεντρικά πανεπιστήμια.

Το γεγονός ότι το ζήτημα ιεραρχήθηκε ως σημαντικότερο δείχνει πως η κατάσταση στα τριτοβάθμια ιδρύματα είναι ένα βήμα πριν από την οικονομική ασφυξία.

Στην παρούσα συγκυρία, επίσης, αξιολογείται ως θετικό πως το αίτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανάγεται σε συνολικό αίτημα των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της χώρας, με δεδομένο πάντα ότι η πίεση αυτή προς την κυβέρνηση θα έχει κάποιο αποτέλεσμα.

Για τη Φοιτητική Μέριμνα
Άλλο αίτημα που υιοθέτησε η Σύνοδος των Πρυτάνεων και είναι διαχρονικό, και ιδιαιτέρως επιτακτικό αυτή την περίοδο για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είναι αυτό της Φοιτητικής Μέριμνας.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων αναγνωρίζει το οξύ οικονομικό πρόβλημα σημαντικού αριθμού φοιτητών και των οικογενειών τους που αδυνατούν να τους στηρίξουν, και οδηγούνται αρκετοί από αυτούς στο να μην μπορούν να φοιτήσουν στις σχολές που έχουν εισαχθεί.

Με ψήφισμά της, ομόφωνα η Σύνοδος ζητά από την Πολιτεία να αυξήσει τις δαπάνες Φοιτητικής Μέριμνας που χρησιμοποιούνται για τη δωρεάν σίτιση και στέγαση των φοιτητών.

Η προώθηση ενός τέτοιο αιτήματος αποτελεί εξίσου σημαντικό με τα οικονομικά ζητήματα θέμα. Να σημειωθεί πως η προηγούμενη πρυτανική αρχή, στην απέλπιδα προσπάθειά της να αποσοβήσει την «αιμορραγία» των τμημάτων σε φοιτητές λόγω οικονομικών προβλημάτων, είχε εισηγηθεί στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 να προβλεφθούν προγράμματα για την ενίσχυση της μέριμνας στα νησιωτικά τριτοβάθμια ιδρύματα. Το αίτημα δεν είχε γίνει τελικά αποδεκτό.

Σήμερα συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέφανος Γκρίτζαλης, με θέμα τις ελλείψεις στο προσωπικό, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στα υπόλοιπα φλέγοντα ζητήματα του ιδρύματος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey