Εκδηλώσεις, χθες, από την Επιτροπή Ισότητας

Και Πανεπιστήμιο κατά της βίας εναντίον των γυναικών

26/11/2014 - 15:15

Η προβολή ενημερωτικού βίντεο πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Παράλληλα υπήρξε ημίωρη διακοπή της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας και μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό στο προσωπικό του Πανεπιστημίου και τους φοιτητές.

Η προβολή ενημερωτικού βίντεο πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών. Παράλληλα υπήρξε ημίωρη διακοπή της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας και μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό στο προσωπικό του Πανεπιστημίου και τους φοιτητές.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών «Αιγαίο 50:50 - Ισόρροπη Συμμετοχή» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία συστάθηκε πριν από περίπου δύο μήνες με απόφαση του πρύτανη, Στέφανου Γκρίτζαλη.

Το μέλος της Επιτροπής Μαρία Σιδερή, μιλώντας στο «Ε», εξήγησε: «Το φαινόμενο της βίας εναντίον των γυναικών έχει διαπιστωθεί πως είναι σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση να επιδρά πολύ επιβαρυντικά.

Το φαινόμενο παρουσιάζεται σε όλες τις κοινωνικές διαστρωματώσεις και δε συνδέεται με το μορφωτικό επίπεδο, ούτε των θυμάτων αλλά ούτε και των θυτών. Συναντάται σχεδόν παντού.

Στο σπίτι, στο χώρο εργασίας, στους χώρους κοινωνικής δραστηριότητας. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί, είναι πως η βία δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο, αυτό της σωματικής, αλλά εξίσου σοβαρές άλλες μορφές, όπως είναι η λεκτική, η ψυχολογική ή συναισθηματική, η οικονομική και άλλες».

Στόχοι
Στους στόχους της Επιτροπής Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών «Αιγαίο 50:50 - Ισόρροπη Συμμετοχή» του Πανεπιστημίου συγκαταλέγονται η υποβολή προτάσεων για την εμβάθυνση της γνώσης της πανεπιστημιακής κοινότητας και η ευαισθητοποίησή της σε θέματα ισότητας των φύλων και ίσων ευκαιριών.

Ακόμα, η ανάλυση των δεδομένων, κατά φύλα, στο προσωπικό, αλλά και στο φοιτητικό πληθυσμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ώστε να χαρτογραφηθούν περιπτώσεις μειονεκτικών συνθηκών για το ένα από τα δύο φύλα.

Στις σημαντικότερες άμεσες δράσεις της Επιτροπής συμπεριλαμβάνεται και η υλοποίηση κύκλου σεμιναρίων με στόχο την κατάρτιση του προσωπικού του Πανεπιστημίου στη σύνταξη διοικητικών και λοιπών εγγράφων. Στόχος είναι στα κείμενα των γραμματειών των τμημάτων να αποφεύγεται ο γλωσσικός σεξισμός και να γίνονται ορατά στο πλαίσιό τους και τα δύο γένη.

Είπαν…
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κάλεσε την πανεπιστημιακή κοινότητα να συνδράμει με κάθε τρόπο στην ενίσχυση της προσπάθειας της Επιτροπής, τονίζοντας σχετικά με τη βία κατά των γυναικών: «Είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό, έκφραση της έμφυλης ανισότητας, ορατό στον ιδιωτικό και το δημόσιο χώρο, με ποικίλες μορφές.

Ένα φαινόμενο που δε γνωρίζει σύνορα, κοινωνική τάξη, μορφωτικό επίπεδο. Ένα φαινόμενο που μας αφορά όλους και όλες, γιατί η βία, σε όποια της μορφή, όποια της προέλευση, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Στο 59% των γυναικών έχει ασκηθεί βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Η σωματική βία, η λεκτική βία, η ενδοοικογενειακή βία, το trafficking είναι μορφές του τέρατος που μοιάζει να μην αποδυναμώνεται, όσο κι αν οι θεσμοί και οι οργανισμοί κύρους το καταδιώκουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ακόμα, καλούνται όλοι να επαγρυπνούν και να συνεισφέρουν προκειμένου να διαμορφωθεί ένα επαρκές πλαίσιο πρόληψης και προστασίας για τα θύματα κάθε μορφής βίας και για την ουσιαστική υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey