Τα αναγκαία από το Σύλλογο Εθελοντικής Δράσης για τρίτη χρονιά

Μάθημα και κολατσιό στην Καλλονή

26/09/2014 - 14:01

Πέραν του Κοινωνικού Φροντιστηρίου που θα λειτουργήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, με μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές, αξίζει κανείς να δει τις πρωτοβουλίες που παίρνουν εθελοντές και πολίτες της κεντρικής Λέσβου για την ενίσχυση των μαθητών στα μαθήματα, αλλά και την προσφορά κολατσιού στα διαλείμματα του σχολείου.

Πέραν του Κοινωνικού Φροντιστηρίου που θα λειτουργήσει για δεύτερη συνεχή χρονιά από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, με μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές, αξίζει κανείς να δει τις πρωτοβουλίες που παίρνουν εθελοντές και πολίτες της κεντρικής Λέσβου για την ενίσχυση των μαθητών στα μαθήματα, αλλά και την προσφορά κολατσιού στα διαλείμματα του σχολείου.

Κι αυτό γιατί δεν εκφράζονται μόνο τα συναισθήματα ανθρωπισμού από τους ανθρώπους που «τρέχουν» όλες αυτές τις προσπάθειες, αλλά και οι ανάγκες, οι οποίες είναι υπαρκτές, ενώ η Πολιτεία… ανύπαρκτη.

Για τρίτη χρονιά συνεχίζεται το πετυχημένο πείραμα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου στην Καλλονή, που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2012 με πρωτοβουλία πολιτών του Συλλόγου Εθελοντικής Δράσης. Πολλοί εκπαιδευτικοί μέλη του Συλλόγου της Καλλονής διαπίστωσαν αρχικά ότι αρκετοί μαθητές σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια της περιοχής υποσιτίζονται.

«Από το 2011, οι καθηγητές μάς είχαν επισημάνει ότι μαθητές με οικονομικά προβλήματα κάθονται μέσα στα διαλείμματα, γιατί ντρέπονταν να βγουν και να μην πάνε στο κυλικείο για να γευματίσουν, όπως οι υπόλοιποι συμμαθητές τους», λέει στο «Ε» η πρόεδρος του Συλλόγου, Α.Κ., η οποία μας επισημαίνει ότι δε θέλει να γράφουμε το όνομά της γιατί «η προσπάθεια είναι συλλογική».

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Τετάρτη 1η Οκτωβρίου και αυτό που μένει, είναι να ξεκαθαριστεί αν η αίθουσα διδασκαλίας θα παραμείνει στα Δημοτικά Σχολεία Καλλονής. Πάντως, πέρα από το Λεκανοπέδιο, ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο μάθημα έχει εκφραστεί και από μαθητές που μένουν στο Μόλυβο και το Σίγρι.

33 μαθητές για κολατσιό
Απευθυνόμενοι στη γειτονιά και σε φίλους, τα -τότε- 84 μέλη του εθελοντικού κινήματος της περιοχής μοίραζαν από τον Ιανουάριο τού 2011 λαχνούς έναντι 1,5 ευρώ τον ένα.

Οι λαχνοί προσκομίζονται στους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια διανέμονται σε δεκάδες μαθητές, σύμφωνα με τα κοινωνικά κριτήρια που έχει θέσει ο Σύλλογος.

Ο κάθε λαχνός ισοδυναμεί με το κολατσιό του κυλικείου. Την ίδια ώρα, αυτό επιτρέπει στους μαθητές που τους χρησιμοποιούν, να μην αισθάνονται ντροπή. Ας σημειωθεί ότι κατά την περασμένη σχολική χρονιά δόθηκαν κουπόνια σε 33 μαθητές του Λεκανοπεδίου Καλλονής.

Πάνω από 25 για μάθημα
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης δε σταμάτησε εκεί. «Από το Σεπτέμβριο του 2012 διαπιστώσαμε την ανησυχία πολλών μαθητών και γονέων για την πορεία τους προς τις Πανελλήνιες. Είχαν σταματήσει για μήνες το φροντιστήριο, ενώ τα ιδιαίτερα μαθήματα αποτελούν για τους περισσοτέρους είδος πολυτελείας», λέει η πρόεδρος του Συλλόγου.

Παράλληλα, είχαν γίνει αιτήσεις για τη δημιουργία τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας, με το θεσμό όμως να παρουσιάζει παλινωδίες. «Έτσι, δύο καθηγήτριες προθυμοποιήθηκαν να διδάσκουν μαθήματα», προσθέτει.

«Αρχικά οι μαθητές ήρθαν στην αίθουσα με την προσδοκία να λύνει κάποιος τις ασκήσεις τους στο σχολείο.

Στη συνέχεια, όμως, που εξηγήσαμε τον τρόπο και το σκοπό λειτουργίας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, είδαν με μεγαλύτερη όρεξη τα μαθήματα, κι αυτό γιατί τούς έκανε ιδιαίτερη εντύπωση που οι καθηγητές δεν παραδίδουν μάθημα με σκοπό το κέρδος», τόνισαν εθελοντές εκπαιδευτικοί στην εφημερίδα μας.

Ας σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον το έχουν δείξει οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Επίσης, κατά την τελευταία σχολική χρονιά έως και το καλοκαίρι, παρακολούθησαν μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο πάνω από 25 μαθητές.

Και μαρμελάδα
Τέλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντικής Δράσης Καλλονής ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο Σύλλογος μοίρασε βαζάκια με μαρμελάδα από τα ροδάκινα που είχαν διατεθεί από το Δήμο Λέσβου.

Και στην Εργατική Λέσχη

Η Εργατική Λέσχη Λέσβου, με απόφαση της συνέλευσής της, αποφάσισε να συνεχίσει για δεύτερη χρονιά φέτος τα μαθήματα κοινωνικού φροντιστηρίου, στην έδρα της, Καραντώνη 7 στη Μυτιλήνη.

Τα μαθήματα που θα γίνονται, είναι Γαλλικά, Φυσική, Χημεία και Πληροφορική (πανελλαδικώς εξεταζόμενα) και Ελληνικής Γλώσσας σε ενήλικες. Όσοι εκπαιδευτικοί θέλουν να προσφέρουν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στην Εργατική Λέσχη, μπορούν να το δηλώσουν τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου στις 7:30 το απόγευμα, στο χώρο της Λέσχης, όπου θα βγει και το πρόγραμμα των μαθημάτων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey