«Ευθύνη της Πολιτείας, η αυτοδυναμία του», λέει ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

SOS για το Τμήμα της Λήμνου

09/09/2014 - 14:31

Δεν ήταν για καλό η συμπερίληψη του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύει στη Λήμνο, στη μαύρη λίστα των πανεπιστημιακών σχολών που απειλούνται με λουκέτο.

Δεν ήταν για καλό η συμπερίληψη του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύει στη Λήμνο, στη μαύρη λίστα των πανεπιστημιακών σχολών που απειλούνται με λουκέτο.

Για το νεώτερο σε ηλικία Τμήμα του Πανεπιστημίου, που έχει λάβει δεκάδες διακρίσεις για το έργο του, αλλά και διεθνώς εκθειαστικά σχόλια, ενέχεται άμεσα ο κίνδυνος να κλείσει, σύμφωνα τουλάχιστον με τα κριτήρια της Έκθεσης Εξωτερικής Αξιολόγησης, αφού το Τμήμα της Λήμνου έχει ελάχιστους διδάσκοντες.

Στα σχετικά δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέφανος Γκρίτζαλης, απαντά αφενός με το διακεκριμένο έργο του Τμήματος και αφετέρου με το ότι εν τέλει η συνέχιση ή μη της λειτουργίας του εξαρτάται από την ίδια την Πολιτεία.

Διαρροές
Σε δύο τουλάχιστον εφημερίδες φιλοξενήθηκαν τις προηγούμενες μέρες ρεπορτάζ με θέμα το νέο Σχέδιο «Αθηνά» στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που ούτε λίγο, ούτε πολύ, αφορά στον… «Καλλικράτη» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο εν λόγω Σχέδιο, πρώτο στη λίστα των καταργούμενων σχολών περιλαμβάνεται και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Κι αυτό, γιατί ανήκει στην κατηγορία των «μη αυτοδύναμων» τμημάτων, σύμφωνα με την έκθεση της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ), έχοντας λιγότερους από εννέα μόνιμους καθηγητές.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το ότι ο ίδιος φορέας αξιολόγησης (ΑΔΙΠ), τον Ιούνιο του 2013 χαρακτηριστικά σημείωνε στην έκθεση της επιτροπής του: «Παρά το γεγονός της έλλειψης ακαδημαϊκού προσωπικού, το Τμήμα επιτυγχάνει τους σκοπούς και τους στόχους χάρη στην αφοσίωση και στον υψηλό διδακτικό φόρτο του μόνιμου διδακτικού προσωπικού, με τη βοήθεια του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού (Π.Δ. 407)», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε: «Η συνολική εντύπωση της Επιτροπής Αξιολόγησης είναι θετική.

Η ανάπτυξη του Τμήματος, παρ’ όλα τα εμπόδια που προκύπτουν από την οικονομική κρίση, είναι εντυπωσιακή».

Ευθύνη της Πολιτείας
Η «ενίσχυση της στελέχωσης» του Τμήματος, που περιλαμβάνεται ως προτροπή στην Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης και η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να παύσει το Τμήμα να εντάσσεται στην ομάδα των «μη αυτοδύναμων τμημάτων», είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη της Πολιτείας.

Αυτό επισημαίνει ο πρύτανης Στέφανος Γκρίτζαλης, που προσθέτει πως «ταυτόχρονα, αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωσή της απέναντι σε ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο και εντυπωσιακά εξωστρεφές τμήμα, στο ακριτικό νησί της Λήμνου».

Ωστόσο, παρά τα συνεχή και πιεστικά αιτήματα του Πανεπιστημίου προς το Υπουργείο Παιδείας, από τις προβλεπόμενες από το ιδρυτικό διάταγμα του Τμήματος 30 θέσεις καθηγητών, έχουν καλυφθεί μόνον οι πέντε, ενώ δεν έχει καλυφθεί καμμία από τις τρεις θέσεις Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, αλλά και καμμία από τις 10 θέσεις Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού.

Παράλληλα χαρακτηρίζει ως αυτονόητο το γεγονός ότι «το χρέος της Πολιτείας δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να εξαντλείται με τη δημοσίευση του ΦΕΚ ίδρυσης ενός Τμήματος.

Απαιτείται, εκ μέρους της, διαχρονική συνέπεια και συνέχεια στόχων και δράσεων, ως ο συνταγματικός νομοθέτης ρητά αναφέρει.

Σκοπός πρέπει να είναι η διασφάλιση των βασικών προϋποθέσεων υποστήριξης της λειτουργίας ενός δυναμικού και εξωστρεφούς τμήματος διά της πρόσληψης επιπλέον διδακτικού προσωπικού, διά της στελέχωσής του με διοικητικό και τεχνικό προσωπικό και διά της διαμόρφωσης και αξιοποίησης άρτιων κτηριακών και εργαστηριακών υποδομών».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey