Παιδιά μεταναστών και απόφοιτοι του Εσπερινού Λυκείου πέρασαν σε ανώτατες σχολές

Ανταμείφτηκαν οι κόποι ετών

29/08/2014 - 21:38

Δεν είναι και λίγο να περνάς στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αντιμετωπίζοντας μια σειρά δυσκολιών. Χωρίς φροντιστήρια, με παράλληλη εργασία κάποιοι, ξοδεύοντας αρκετά βράδια πάνω στα βιβλία, το πρωί της Πέμπτης, όταν και ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ένιωσαν να ανταμείβονται οι κόποι ετών.

Δεν είναι και λίγο να περνάς στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αντιμετωπίζοντας μια σειρά δυσκολιών. Χωρίς φροντιστήρια, με παράλληλη εργασία κάποιοι, ξοδεύοντας αρκετά βράδια πάνω στα βιβλία, το πρωί της Πέμπτης, όταν και ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ένιωσαν να ανταμείβονται οι κόποι ετών.

Ο λόγος για τους «άγνωστους ήρωες», τους αποφοίτους των γενικών και των επαγγελματικών λυκείων, αλλά και των εσπερινών σχολείων. Πολλοί, με τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και άλλοι, παιδιά μεταναστών, που δηλώνουν στο «Ε» έτοιμοι για το νέο κύκλο της ακαδημαϊκής ζωής τους.

Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος σκέψης του Μισαήλ Φαρσακόπουλου, από το Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης. «Χαμηλά το κεφάλι, και συνεχίζουμε», μας είπε.

Μετά τις διευκρινίσεις, ο Μισαήλ που πέρασε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών Κομοτηνής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, μας εξήγησε: «Δεν παίρνουν τα μυαλά μου αέρα. Ξέρα ότι δεν πάω για να ζήτω τη φοιτητική ζωή.


Ο Γιώργος Ζεϊβέκης

Θα ρίξω το διάβασμα που πρέπει για να τη βγάλω». Στα σχέδιά του, πάντως, δεν αποκλείεται η επιλογή να ξαναδώσει Πανελλαδικές. «Για 300 μόρια δεν πέρασα στη Νομική που ήθελα και μπορεί να ξαναδώσω τον επόμενο Μάιο», μας λέει.

Ο Μισαήλ κατάγεται από την Καβάλα και ήρθε στη Μυτιλήνη για να υπηρετήσει στο Στρατό. «Από νωρίς το πρωί έως τις 2:30 ήμουν στο Στρατό, στη συνέχεια έπρεπε να πηγαίνω φροντιστήριο και από τις 7 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ να πηγαίνω στο Εσπερινό Σχολείο. Και αυτό το πρόγραμμα τηρούσα κάθε μέρα. Φυσικά με διευκόλυναν και στη δουλειά, αλλά πραγματικά το πρόγραμμα ήταν εξουθενωτικό», καταλήγει. Σήμερα όμως βλέπει ότι οι στόχοι του κερδήθηκαν.


Ο Ιούλιο Μπαϊραμάσι

«Χωρίς φροντιστήρια»
«Χωρίς φροντιστήρια», όπως μας επισημαίνει η Κασσάνδρα Φιλιππή, και εκείνη απόφοιτη του Εσπερινού Γυμνασίου, πέρασε στη σχολή που ήλπιζε: Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σε εκείνους που σκέφτονται να γραφτούν στο Εσπερινό Λύκειο, τονίζει: «Προτρέπω τα παιδιά να μπουν στη διαδικασία.


Η Κασσάνδρα Φιλιππή

Μπορεί να αγχώνεσαι, αλλά στο τέλος βλέπεις ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο». Χωρίς φροντιστήρια, τα κατάφερε και ο Γιώργος Ζεϊβέκης από το 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης. Ο Γιώργος ήταν στις 50 πρώτες βαθμολογίες του Νομού Λέσβου και πέρασε με επιτυχία στο Τεχνολογίας Τροφίμων Καρδίτσας.

Επιτυχίες εσπερινών
Από το Εσπερινό Γυμνάσιο είναι και η Νίκη Λαζάρου. Πέτυχαν επίσης σε σχολές Ανώτατης Εκπαίδευσης, από το Εσπερινό Επαγγελματικό Λύκειο Μυτιλήνης, οι Μαρία Βαρελτζή και Ευστρατία Καλύμνιου στο Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας, Μαρία Κόνιτσα - Βλουτίνου στην Κοινωνιολογία Μυτιλήνης, Ματθαίος Μιχαλάκης στο Μηχανολόγων Μηχανικών Πειραιά, Νικόδημος Μόλβαλης στο Περιβάλλοντος Μυτιλήνης, Γιώργος Ξενιτέλλης στο Διοίκησης Επιχειρήσεων Κρήτης, Σαλβαντόρε Σακιολλάρι στο Μηχανολόγων Μηχανικών Σερρών, Ταξιάρχης Σαπουνάς στη Γεωγραφία Μυτιλήνης και Μιχαήλ - Άγγελος Τρίχωνας Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Χίου.


Ο Μισαήλ Φαρσακόπουλος

Από τη Μολδαβία στη… Λαμία!
Τα κατάφερε και χαίρεται πολύ που φεύγει για τη Λαμία, όπου θα σπουδάσει Μαιευτική, την πρώτη της επιλογή δηλαδή, η Ντόινα Ντουντουκάζ, απόφοιτη του 2ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης. Ήρθε το 2007 με τους γονείς της στη Μυτιλήνη από τη Μολδαβία. Ήταν 12 χρονών και ξεκίνησε την εκπαιδευτική της επαφή με την ελληνική γλώσσα μόλις γράφτηκε στη Στ΄ Δημοτικού. Κι όμως, παρά τις δυσκολίες και τα οικονομικά προβλήματα, τα κατάφερε!

Θα κρινόταν στα 10 μόρια αν θα περνούσε στη σχολή που ήθελε. Κι όμως, μπορεί να μην μπήκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά εισήχθη στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ο Ιούλιο Μπαϊραμάσι από το Πειραματικό Λύκειο. Ο Ιούλιο γεννήθηκε στην Αλβανία και ήρθε με τους γονείς του στη Μυτιλήνη το 2001. Παρά την επιτυχία του στο ελληνικό πανεπιστήμιο, αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες της οικογένειας, θα πάει να σπουδάσει στη Σκωτία, την αντίστοιχη σχολή.


Η Ντόινα Ντουντουκάζ

Μεταξύ άλλων, σε ανώτατες σχολές περνούν οι Εσμερίνα Χαμζαλλάρι στην Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία Μυτιλήνης, Έλενα Κρυεμάδη στο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου, Νικόλας - Αντώνης Λόζεκρουγκ στο Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας Ρεθύμνου, Ισνάιντα Κίστα στο Λογοθεραπείας Ιωαννίνων, Ερμάλ Κότσιου στο Περιβάλλοντος Μυτιλήνης, Πατρίτσια Στρόρα και Άντζελα Ντόνι στο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Κρήτης, Ιβάνοβ Γιανισλάβ στο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Καβάλας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey