Άγνωστο πόσοι θα σωθούν από τις νέες ρυθμίσεις

479 φοιτητές προς διαγραφή στη Μυτιλήνη

22/08/2014 - 14:52

Θα διαγραφούν όσοι «λιμνάζοντες» φοιτητές δεν έχουν επιδείξει τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στις εξεταστικές διαδικασίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου κατά την προχθεσινή συνάντησή του με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και τους προέδρους των ΤΕΙ.

Θα διαγραφούν όσοι «λιμνάζοντες» φοιτητές δεν έχουν επιδείξει τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στις εξεταστικές διαδικασίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου κατά την προχθεσινή συνάντησή του με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και τους προέδρους των ΤΕΙ.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία υπαναχώρηση στο θέμα από την ηγεσία του Υπουργείου, βάσει της οποίας θα δοθούν δύο επιπλέον εξεταστικές περίοδοι σε όσους φοιτητές έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον συμμετέχοντας στις εξετάσεις κατά τα δύο τελευταία ακαδημαϊκά έτη, 2012-13 και 2013-14 και αποφασίστηκε, ύστερα από την εισήγηση του υπουργού Παιδείας σε συνεννόηση με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Για θετική εξέλιξη έκανε λόγο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας, τονίζοντας πως το θέμα απαιτούσε μια μεταβατική διάταξη έως ότου τα τριτοβάθμια ιδρύματα θα μπορούν να το διαχειρίζονται αυτόνομα μέσω των υπό έγκριση Οργανισμών Λειτουργίας τους.

Πόσοι είναι
Στους 479 ανέρχονται οι «λιμνάζοντες» φοιτητές στα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τη διαγραφή τον Σεπτέμβριο. Αναλυτικά στοιχεία των συγκεκριμένων φοιτητών έχουν ήδη σταλεί στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας και, σύμφωνα με τις τελευταίες ρυθμίσεις που εξήγγειλε ο κ. Λοβέρδος, αναμένεται το 15% - 20% αυτών να έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσα στις δύο επόμενες εξεταστικές.

Ειδικότερα οι εξαγγελθείσες ρυθμίσεις θα ορίζουν πως όσοι λιμνάζοντες φοιτητές δεν έχουν επιδείξει τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στις εξεταστικές διαδικασίες διαγράφονται αυτοδικαίως, κατά τις ρυθμίσεις του νόμου, στις 31.8.2014 με διαπιστωτικές πράξεις των οικείων οργάνων των ιδρυμάτων.

Όσοι εκ των «λιμναζόντων φοιτητών» επέδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στην εξεταστική διαδικασία τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη (2012-13,2013-14) δύνανται να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες και πλήρεις εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις τους στα μαθήματα, αλλά οφείλουν διπλωματικές ή πτυχιακές εργασίες ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ.

Μάλιστα, επειδή ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι οργανισμοί των ιδρυμάτων όπως ο νόμος προβλέπει, όπου εκεί θα ρυθμίζονται τα θέματα αυτά, θα κατατεθεί στις 26/8/2014 σχετική τροπολογία στη Βουλή.

Τα τμήματα στη Μυτιλήνη
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αποστείλει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Υπουργείο Αιγαίου για το θέμα των «λιμναζόντων» φοιτητών, προκύπτουν τα εξής για τα τμήματα της Μυτιλήνης.

Στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας μετρώνται 107 φοιτητές που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, στο Τμήμα Γεωγραφίας 110 φοιτητές, στο Τμήμα της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας 139 φοιτητές, στο Τμήμα Κοινωνιολογίας 62 φοιτητές και στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και επικοινωνίας 61 φοιτητές. Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων της Λήμνου δεν έχει «λιμνάζοντες» φοιτητές, αφού μετρά λίγα χρόνια λειτουργίας.

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των «λιμναζόντων» φοιτητών στα τμήματα της Μυτιλήνης, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκπαιδευτική διαδικασία τα τελευταία δύο χρόνια και άρα εμπίπτουν στην εξαγγελθείσα διάταξη, που τους δίνει το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους κατά τις δύο επόμενες εξεταστικές. Υπολογισμοί υπηρεσιακών παραγόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου φέρνουν το ποσοστό των «λιμναζόντων» που θα γλιτώσουν τη διαγραφή να κυμαίνεται μεταξύ 15% - 20%.

Ακαδημαϊκοί κύκλοι επισήμαιναν όλο αυτό το χρονικό διάστημα που συντηρείται έντονα το θέμα πως, μετά τις διαγραφές των φοιτητών, θα ακολουθήσουν μειώσεις στις χρηματοδοτήσεις των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων με το πρόσχημα ότι πλέον αυτά θα παρουσιάζουν μικρότερο αριθμό φοιτητών. Το παραπάνω σενάριο δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφού ο συνολικός αριθμός «λιμναζόντων» του ιδρύματος είναι 1473 φοιτητές και αναλογικά με τα κεντρικά πανεπιστήμια θεωρείται πολύ μικρός για να προκαλέσει ζήτημα χρηματοδότησης.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας δήλωσε στο «Ε» για το θέμα: «Θεωρούμε ότι βρέθηκε μία λύση για το θέμα μέχρι τα πανεπιστήμια να είναι σε θέση να το διαχειριστούν αυτόνομα μέσω των Οργανισμών Λειτουργίας τους.

Το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος έλαβε υπόψη του μερικές από τις προτάσεις μας για το ζήτημα και τις εφαρμόζει είναι θετικό στοιχείο για τον διάλογο που έχουμε με το Υπουργείο και αφορά αρκετά κρίσιμα ζητήματα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey