Τελειωτικό χτύπημα οι μετεγγραφές;

Σε μονοπάτι αβεβαιότητας το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

31/07/2014 - 14:23

Την «κερκόπορτα» που οδηγεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε απρόβλεπτες καταστάσεις, άνοιξε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τις πρόσφατες ρυθμίσεις για το θέμα των μετεγγραφών. Η διαμορφούμενη κατάσταση δείχνει πως τα περιφερειακά πανεπιστήμια βρίσκονται προ του φαινομένου της «ερημοποίησης», γεγονός που εμμέσως συμμερίστηκε και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη Βουλή.

Την «κερκόπορτα» που οδηγεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε απρόβλεπτες καταστάσεις, άνοιξε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τις πρόσφατες ρυθμίσεις για το θέμα των μετεγγραφών. Η διαμορφούμενη κατάσταση δείχνει πως τα περιφερειακά πανεπιστήμια βρίσκονται προ του φαινομένου της «ερημοποίησης», γεγονός που εμμέσως συμμερίστηκε και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στη Βουλή.

Το πιο δυσοίωνο σενάριο φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει το νέο σύστημα μετεγγραφών στα περιφερειακά πανεπιστήμια και άρα, και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Εκτιμάται ότι 20.000 περίπου φοιτητές θα μετακινηθούν από τα περιφερειακά προς τα κεντρικά πανεπιστήμια, αφού πλέον θα πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει η σχετική διάταξη για τις μετεγγραφές. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εισαγωγή ενός επιπλέον κριτηρίου, με το οποίο δικαιούνται μετεγγραφής όλοι όσοι το κατά κεφαλήν εισόδημα των οικογενειών τους είναι μέχρι 9.000 ευρώ.

Ένας δεύτερος παράγοντας που οδηγεί στην εκτίναξη των μετεγγραφών, είναι η κατάργηση του πλαφόν 15% επί του αριθμού των εισακτέων. Πλέον τα πανεπιστημιακά τμήματα θα δέχονται ως φοιτητές τους χωρίς κανένα αριθμητικό περιορισμό, όλους όσοι διαπιστωθεί πως πληρούν τα κριτήρια για μετεγγραφή.

Πάνω οι βάσεις
Ως πρώτο δείγμα τού τι θα συμβεί όταν θα εφαρμοστεί η διάταξη Λοβέρδου, είναι τα στοιχεία που αφορούν στη διακύμανση των βάσεων εισαγωγής στα περιφερειακά τμήματα που έχουν ανάλογα τμήματα σε κεντρικά πανεπιστήμια - με άλλα λόγια, στα τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων από τα οποία κανείς μπορεί να πάρει μετεγγραφή σε ένα αντίστοιχο πανεπιστήμιο της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης.

Η φετινή αύξηση των βάσεων σε αυτά τα τμήματα δείχνει ότι πρόκειται για επιλογή με σκοπό να ακολουθήσει η μετακίνηση σε κάποιο κεντρικό τριτοβάθμιο ίδρυμα. Ενδεικτικό της έκτασης που εκτιμάται ότι θα έχει το φαινόμενο, είναι ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αναζητά λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αθρόα μετακίνηση φοιτητών στα κεντρικά πανεπιστήμια.

Μάλιστα η πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αφορά στο μέτρο τής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Με τον τρόπο αυτό, το Υπουργείο απαντά στον ορατό κίνδυνο ορισμένα κεντρικά πανεπιστήμια το Σεπτέμβριο να δεχθούν διπλάσιο αριθμό φοιτητών από αυτόν που έχουν σήμερα, χωρίς να έχουν και τις απαιτούμενες υποδομές.

Πλήγμα στην επιχορήγηση
Επίσης, σε απώλεια μέρους της κρατικής επιχορήγησης μεταφράζεται η «αιμορραγία» σε φοιτητές που, όπως όλα δείχνουν, θα επέλθει στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Η μετακίνηση φοιτητών από το ένα ίδρυμα στο άλλο θα συνοδεύεται και με τη μεταφορά του αντίστοιχου κονδυλίου, πράγμα που συνεπάγεται ότι ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα δεχτεί ένα ακόμα πλήγμα μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές της κρατικής επιχορήγησης τα τελευταία χρόνια.
Όλα αυτά, ενώ περικόπτονται φέτος περισσότερο, στο πλαίσιο των «εντολών» που δόθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, οι προϋπολογισμοί των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σε κάποια ιδρύματα οι περικοπές θα φτάσουν και το 15% σε σχέση με τον περσινό τους προϋπολογισμό, ενώ με εγκύκλιο που έστειλε στις διοικήσεις τους, το Υπουργείο Παιδείας ζητάει να καταθέσουν τους προϋπολογισμούς τους άμεσα.
Πανεπιστημιακοί κάνουν λόγο για έναν έμμεσο τρόπο να οδηγηθούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια σε μια κατάστασης λειτουργίας εξαρτημένη από ιδιωτικά ή κοινοτικά κεφάλαια, ή σε άλλη περίπτωση να οδηγηθούν στο κλείσιμο λόγω αδυναμίας τους να επιβιώσουν οικονομικά.

Στα δικαστήρια
Με προσφυγή στη Δικαιοσύνη απαντά η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη νέα διάταξη για τις μετεγγραφές φοιτητών. Σε ανακοίνωσή του, ο πρύτανης Πάρις Τσάρτας, αλλά και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αντιπρύτανης Οικονομικών Θεμάτων, Γιάννης Κάλλας, τόνισαν πως παρ’ όλη την περσινή αύξηση του αριθμού των εισακτέων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να προχωρήσει σε μείωση του προϋπολογισμού του κατά 25% και η ενδεχόμενη μείωση της επιχορήγησης που θα επέλθει από την απώλεια των μετεγγραφέντων φοιτητών, θα οδηγήσει ακόμα και στην αδυναμία πληρωμής των πάγιων εξόδων.

 

Επιστολή προέδρου Συμβουλίου και πρύτανη προς Υπουργείο

«Δώστε λεφτά, γιατί χανόμαστε…»

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου προκειμένου να διατηρηθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις ακαδημαϊκής λειτουργίας από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ζητούν με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ιδρύματος, ομότιμος καθηγητής Σταύρος Β. Θωμαδάκης, και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγητής Πάρις Τσάρτας.

Ως παράλογο και σε αντίθεση με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, χαρακτηρίζει η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου την απαίτηση του Υπουργείου Παιδείας να λάβει τον προϋπολογισμό του ιδρύματος μέσα σε ένα 24ωρο από τη στιγμή που έστειλε τη σχετική ειδοποίηση. Η διαπίστωση αυτή περιλαμβάνεται στην προαναφερόμενη επιστολή, καθώς και μια σειρά από άλλα ζητήματα που συνδέονται με την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μία από τις σημαντικότερες επισημάνσεις είναι οι μειώσεις που έχει υποστεί ο προϋπολογισμός λειτουργικών δαπανών του ιδρύματος, οι οποίες από το 2009 μέχρι σήμερα ανέρχονται στο 60%, με αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο να αντεπεξέρχεται οριακά. Το Υπουργείο, μάλιστα, ζητά επιπλέον μείωση 9% στις λειτουργικές δαπάνες του προσεχούς προϋπολογισμού, κάτι που όπως επισημαίνεται στην επιστολή θα δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για τη συνέχιση της λειτουργίας του ιδρύματος.

Τέλος, αναφορά γίνεται και στο ζήτημα των μετεγγραφών, με βολές κατά της ηγεσίας Υπουργείου, αφού δεν έλαβε υπόψη τις προτάσεις των πανεπιστημίων και οι αλλαγές που εφαρμόζει, θα επιφέρουν πολλαπλά προβλήματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εκτιμάται πως ορισμένα τμήματα θα απολέσουν μέχρι και το 50% του αριθμού των φοιτητών τους.

 

Ελληνογερμανική συμμαχία για τον τουρισμό

«Επιβεβλημένη η συναντίληψη για τουριστική ανάπτυξη»

Το γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση που αφορά σε μια ελληνογερμανική συνεργασία με αντικείμενο τον τουρισμό, μεταξύ του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Σχολής Τουρισμού του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Μονάχου.

Αφορμή, το δημοσίευμα της «Deutsche Welle» στο οποίο γίνεται λόγος αποκλειστικά για τη Λέσβο, με στόχο να μετατραπεί το νησί σε πόλο έλξης επισκεπτών για εναλλακτικό τουρισμό. Και επειδή ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, επικοινωνήσαμε με τον επιστημονικά υπεύθυνο του εγχειρήματος, επίκουρο καθηγητή Θανάση Κίζο.

«Πρόκειται για μία ερευνητική άσκηση από τους φοιτητές των δύο Πανεπιστημίων, η οποία μέχρι τώρα μάς έχει δώσει εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα για τη φυσιογνωμία του νησιού και για τις τουριστικές του δυνατότητες. Υπάρχουν όμως πάρα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε μία ερευνητική εργασία να μετουσιωθεί σε παρεμβάσεις και δράσεις», τόνισε στο «Ε» ο κ. Κίζος, τοποθετώντας, ουσιαστικά, το όλο θέμα στην πραγματική του διάσταση.

Η ακαδημαϊκή αυτή συνεργασία ξεκίνησε πέρυσι το Μάιο, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Λέσβο ο εκπρόσωπος για θέματα Τουρισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων, Μάρκους Τρέσελ. Με πρωτοβουλία του βουλευτή, τα δύο Πανεπιστήμια ήρθαν σε επαφή και ο ίδιος δήλωσε στο γερμανικό μέσο ενημέρωσης: «Το ζητούμενο ήταν να αναπτυχθεί ένα σχέδιο αποκλειστικά για τη Λέσβο, στο οποίο θα συνεργαζόταν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Μονάχου».

Η συνεργασία ξεκίνησε ουσιαστικά να υλοποιείται με την πρώτη επίσκεψη Γερμανών φοιτητών το Νοέμβριο του 2013, ενώ μια αντίστοιχη πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο.

Η έρευνα των δύο Πανεπιστημίων θα συνεχιστεί με επόμενο σταθμό την επίσκεψη Γερμανών φοιτητών τον Οκτώβριο και τελικό σκοπό την παρακίνηση των επαγγελματιών για στοχευόμενες δράσεις μέσα από ένα τεκμηριωμένο ερευνητικά αποτέλεσμα. «Το ζητούμενο είναι να ξεκινήσει κάτι από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους στο χώρο του τουρισμού. Ο ρόλος μας είναι απλά να δώσουμε μια επιλογή και τεκμηριωμένα να την υποστηρίξουμε».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey