Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην υποβάθμιση

«Το σχολείο στο χωριό μας, είν’ ο αγώνας ο δικός μας»

19/06/2014 - 14:55

Μπορεί οι τοπικοί φορείς να μην έδωσαν σύσσωμοι το παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο της υπεράσπισης των δημοτικών σχολείων και της εναντίωσης στον υποβιβασμό τους, όμως σχολεία, γονείς και εκπαιδευτικοί από όλο το νησί έφτασαν νωρίς στην πλατεία, γέμισαν την Ερμού διαδηλώνοντας και πέρασαν στην προκυμαία, με τις μικρές παιδικές φωνές να ακούγονται στο κέντρο της πόλης.

Μπορεί οι τοπικοί φορείς να μην έδωσαν σύσσωμοι το παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο της υπεράσπισης των δημοτικών σχολείων και της εναντίωσης στον υποβιβασμό τους, όμως σχολεία, γονείς και εκπαιδευτικοί από όλο το νησί έφτασαν νωρίς στην πλατεία, γέμισαν την Ερμού διαδηλώνοντας και πέρασαν στην προκυμαία, με τις μικρές παιδικές φωνές να ακούγονται στο κέντρο της πόλης.

Την Τρίτη το απόγευμα στην Πλατεία Σαπφούς, στο συλλαλητήριο που οργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Μίλτος Κουντουράς», συμμετείχε η ΕΛΜΕ και το Νομαρχιακό Τμήμα τής ΑΔΕΔΥ, καθώς και σύλλογοι και εκπρόσωποι γονέων από τη Φίλια, την Καλλονή, το Μεσότοπο, την Παναγιούδα, τα Λουτρά, τη Στύψη, το Σκαλοχώρι, την Άγρα, τα Δάφια, το Σκουτάρο και το Ίππειος.

Το πανό της Φίλιας είχαν αναρτήσει από νωρίς το απόγευμα οι μαθητές του Σχολείου της περιοχής, ο Δημήτρης, ο Στράτος, ο Αλκιβιάδης, ο Νικόλας και η Αθηνά, που επεσήμαναν στο «Ε» με σαφήνεια και αποφασιστικότητα: «Είμαστε εδώ για να μην κλείσει το Σχολειό μας και για να έχουμε δασκάλους».

Στη συγκέντρωση
Πριν ξεκινήσει η διαδήλωση, αρκετοί εκπρόσωποι της σχολικής κοινότητας και συνδικαλιστές αναφέρθηκαν στην απώλεια του ολοήμερου τμήματος σε οκτώ δημοτικά σχολεία και 27 οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών από τον υποβιβασμό αθροιστικά 11 δημοτικών σχολείων, που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας για την επόμενη σχολική χρονιά.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Νίκος Χρυσάφης, έκανε λόγο για περαιτέρω υποβάθμιση της Εκπαίδευσης, που από αγαθό «μετατρέπεται σε εμπόρευμα», τονίζοντας ότι από τον υποβιβασμό των σχολείων θα γίνουν υποχρεωτικές μεταθέσεις και απολύσεις, «τα χωριά θα χάσουν τους διευθυντές και τους δασκάλους τους και οδηγηθούν σε περαιτέρω ερημοποίηση».


«Δάσκαλος σκυφτός, αμόρφωτος λαός», φώναζαν οι μαθητές του Σχολείου της Φίλιας

Κλείνοντας, ανέφερε ότι θα πρέπει να ανακληθεί η υπουργική απόφαση για τους υποβιβασμούς και απηύθυνε κάλεσμα στη σημερινή ημερίδα που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση, στις 7 το απόγευμα στα Κεντρικά Λύκεια.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θόδωρος Ασλανίδης, αναφέρθηκε στα ταξικά κριτήρια που έχουν εισαχθεί στην Εκπαίδευση, τα οποία «στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση και διογκώνουν την παραπαιδεία», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει να γίνει «πάλη ώστε η εκπαίδευση να βρίσκεται στις υπηρεσίες του λαού». Από την πλευρά του, απηύθυνε κι εκείνος πρόσκληση για το σημερινό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΕΚ για το Ασφαλιστικό.

«Άλλες διαβεβαιώσεις έδιναν»
Στα «σχολεία διαφορετικών ταχυτήτων που δημιουργεί η κυβέρνηση και οι μνημονιακή πολιτική», καθώς και στο ότι «οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης στη Λέσβο διαβεβαίωναν τους γονείς ότι δε θα υποβαθμιστεί κανένα σχολείο στο νησί», και απεδείχθη το αντίθετο, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Μαρία Περδικούρη.

Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση της Φανής Ιντζιρτζή, εκπροσώπου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Άγρας, που τόνισε ότι υποβαθμίζονται ολοένα και περισσότερο η Υγεία και η Παιδεία, «χωρίς να υπάρχει προοπτική για τα παιδιά, αλλά και τους δασκάλους».

Από την πλευρά του, ο Μυτιληνιός και μέλος Δ.Σ. τής ΔΟΕ, Θανάσης Αγαπητός, χαιρέτισε τη μεγάλη διαδήλωση και ανέφερε: «Με τη δική σας δύναμη, το δικό σας αγώνα, μπορείτε να ανατρέψετε το ΦΕΚ που υποβιβάζει τα σχολεία, όπως έγινε στο Περιστέρι».

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλη Γιαννέλλη, ο οποίος ανέλυσε τις επιπτώσεις του υποβιβασμού των σχολείων, την προβληματική συγκοινωνία και τις μεγάλες αποστάσεις που θα πρέπει να διανύουν οι μαθητές για να πάνε στο σχολείο τους, τα κενά που θα δημιουργηθούν από την απώλεια των οργανικών θέσεων, σημειώνοντας πως «την ώρα που προωθείται η απλήρωτη εργασία, προωθείται και η κατάρτιση έναντι της γνώσης».

Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι σύλλογοι Δασκάλων «απέρριψαν ανά την Ελλάδα την αυτοαξιολόγηση που προωθούν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το παρών έδωσαν και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΑ Αιγαίου, αλλά και ο Παναγιώτης Κατσαβέλλης, εκπροσωπώντας τη νέα δημοτική αρχή Σπύρου Γαληνού, αναφέροντας: «Ως νέα δημοτική αρχή θα αντισταθούμε στην υποβάθμιση και τις συγχωνεύσεις σχολείων».

Οι υποβιβασμοί

Τα σχολεία που από εξαθέσια θα μετατραπούν σε πενταθέσια την ερχόμενη σχολική χρονιά, είναι τα Δημοτικά Μεσοτόπου, Άντισσας, Σκουτάρου, Στύψης, Ιππείου και το Σχολείο της Άγρας.
Τα υπόλοιπα που υποβιβάζονται, είναι το 1ο Δημοτικό Μυτιλήνης (από 12θέσιο, μετατρέπεται σε επταθέσιο), το 5ο Δημοτικό Μυτιλήνης (από 12θέσιο, σε επταθέσιο) και το Δημοτικό Σχολείο Φίλιας (από τετραθέσιο, σε τριθέσιο).

 

Ο «Άλλος Δρόμος»

«Με τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις, υποβιβασμούς και απολύσεις εκπαιδευτικών, υποβαθμίζεται η παροχή εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Και επιβαρύνονται οι οικογένειες των μαθητών, ειδικά οι ασθενέστερες οικονομικά.

Η εκπαιδευτική πολιτική πρέπει να αντιμετωπίζεται με παιδαγωγικές και κοινωνικές παραμέτρους κι όχι λογιστικά.

Η εκπαίδευση, οι μαθητές και τα σχολεία δεν είναι σκέτοι άψυχοι αριθμοί, αλλά η διαδικασία και ο χώρος απ’ όπου δημιουργείται το μέλλον κάθε χώρας. Ο “Άλλος Δρόμος” στηρίζει και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων», αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση η παράταξη του «Άλλου Δρόμου».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey