FOLLOW US

Παιδεία

Στης ανέχειας τον καιρό…

Με λιγότερους εκπαιδευτικούς και μάλιστα κατά 27 δασκάλους, θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των οργανικών θέσεων να χάνεται στα σχολεία της περιφέρειας του νησιού.

Με λιγότερους εκπαιδευτικούς και μάλιστα κατά 27 δασκάλους, θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με τη συντριπτική πλειοψηφία των οργανικών θέσεων να χάνεται στα σχολεία της περιφέρειας του νησιού.

Αυτό προγραμματίζει το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έδωσε στη δημοσιότητα.

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το συλλογικό όργανο των οποίων συνεδριάζει αυτές τις μέρες, ενώ για παγίδα που έστησε το Υπουργείο ερήμην των προτάσεων που είχε καταθέσει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κάνει λόγο η προϊσταμένη της, Αναστασία Τσολερίδου.

Τη μη δημοσίευση του ΦΕΚ «τρέχει να προλάβει» ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, σύμφωνα με τα όσα είπε σε στέλεχος της ΔΑΚΕ.

Άλλες προτάσεις κατέθεσε η Διεύθυνση σε Δήμο Λέσβου, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Υπουργείο Παιδείας, και άλλα αποφάσισε απ’ ό,τι φαίνεται το τελευταίο.

«Πάθαμε σοκ. Αυτές δεν είναι οι δικές μας προτάσεις. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική έγιναν αυτοί οι υποβιβασμοί και χάνονται 27 οργανικές θέσεις.

Στο μεταξύ, και για τα παιδιά θα είναι δύσκολο. Μην ξεχνάμε ότι το βόρειο τμήμα του νησιού είναι ήδη απομονωμένο. Από την πλευρά μας, θα κοιτάξουμε πώς μετά τα απαιτούμενα έγγραφα και την ενημέρωση που θα κάνουμε στο Υπουργείο Παιδείας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, θα αλλάξει ο εν λόγω σχεδιασμός.

Η Λέσβος έχει ιδιαιτερότητες όχι μόνο ως νησιωτική περιοχή, αλλά και λόγω του δύσκολου γεωγραφικά αναγλύφου», επισημαίνει στο «Ε» η κ. Τσολερίδου.

Τι αλλάζει
Εκτός από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας που προάγεται σε δεκαθέσιο από οκταθέσιο, στη Λέσβο υποβιβάζονται 11 δημοτικά σχολεία. Το 1ο Δημοτικό Μυτιλήνης, από 12θέσιο, μετατρέπεται σε επταθέσιο, το 5ο Δημοτικό Μυτιλήνης, από 12θέσιο, σε επταθέσιο, το Δημοτικό Μεσοτόπου, από εξαθέσιο, σε πενταθέσιο, το Δημοτικό Άντισσας, από εξαθέσιο, σε πενταθέσιο, το Δημοτικό Σκουτάρου, από εξαθέσιο, σε πενταθέσιο, το Δημοτικό της Στύψης, από εξαθέσιο, σε πενταθέσιο, το Δημοτικό Ιππείου, από εξαθέσιο, σε πενταθέσιο επίσης, όπως και το Δημοτικό Σχολείο Άγρας, από εξαθέσιο, σε πενταθέσιο, και το Δημοτικό Σχολείο Φίλιας, από τετραθέσιο, σε τριθέσιο.

«Συνεδριάζουμε εκτάκτως. Ο Σύλλογός μας έχει πάρει ομόφωνα απόφαση ενάντια στον υποβιβασμό και τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Το θέμα τώρα είναι πώς θα αποκρούσουμε το σχεδιασμό του Υπουργείου», τονίζει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Βασίλης Γιαννέλλης.

Για νέα επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, αλλά και στα εργασιακά των εκπαιδευτικών, μείωση των οργανικών θέσεων και νέες «πλασματικές υπεραριθμίες, υποχρεωτικές μετακινήσεις, διαθεσιμότητες και απολύσεις» κάνει λόγο ο Σύλλογος.

Σε συνάντηση που είχε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Καίτη Στρατάκη, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, τον ενημέρωσε σχετικά. «Θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με τις απομακρυσμένες περιοχές.

Για το λόγο αυτό και σε συνομιλία που είχα με τον υπουργό την περασμένη Πέμπτη, ο ίδιος ανέφερε ότι από τη στιγμή που δεν έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, το σχέδιο δεν είναι επίσημο και έχουμε χρόνο να το αποτρέψουμε».

Διαμαρτύρονται οι γονείς στην Άγρα

Την απογοήτευση και τους προβληματισμούς τους για το σχεδιαζόμενο υποβιβασμό του Δημοτικού Σχολείου Άγρας εκφράζει σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, τον υπουργό Δικαιοσύνης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τους βουλευτές Λέσβου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

Οι Γονείς, μεταξύ άλλων, αναφέρουν το δυσπρόσιτο του Σχολείου και τις δυσκολίες στη δυνατότητα παρακολούθησης, καθώς και τα προβλήματα που θα προκύψουν από τον υποβιβασμό.

«Γνωρίζουμε καλά ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Θεωρούμε όμως κάποιες αξίες, και κυρίως της εκπαίδευσης, πως πρέπει όχι μόνο να μείνουν άθικτες, αλλά να αναβαθμιστούν». Σε άλλο σημείο της επιστολής, τονίζεται: «Απαιτούμε άμεσα από εσάς να πάρετε πίσω την απόφαση υποβάθμισης του Σχολείου μας από εξαθέσιο σε πενταθέσιο, διαφορετικά θα μας βρείτε απέναντί σας.

Θα παλέψουμε με όλα τα μέσα και δε θα αφήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν θυσία στο βωμό της αδιαφορίας των υπευθύνων».

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top