«Όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου στις υποβαθμίσεις των Δημοτικών Μεσοτόπου, Άντισσας, Δαφίων, Παλαιοκήπου, 1ου και 5ου Μυτιλήνης. «Ναι» στην ίδρυση ειδικότητας ποτών στο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου, όπως και σε νέο νυχτερινό σχολείο

Εσπερινό ΕΠΑΛ στην Καλλονή

17/01/2014 - 14:36

Απέρριψε ομόφωνα τις προτάσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου για υποβαθμίσεις δύο σχολείων στη Μυτιλήνη και τεσσάρων στην ύπαιθρο του νησιού, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, που τάχθηκε υπέρ των προτάσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Απέρριψε ομόφωνα τις προτάσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου για υποβαθμίσεις δύο σχολείων στη Μυτιλήνη και τεσσάρων στην ύπαιθρο του νησιού, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, που τάχθηκε υπέρ των προτάσεων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες αφορούν στην ίδρυση εσπερινού ΕΠΑΛ στην Καλλονή, αλλά και ειδικότητας τεχνολόγου τροφίμων και ποτών στο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Αστυρακάκης επεσήμανε πως με τη θετική γνώμη για τις ιδρύσεις, ο Δήμος αναλαμβάνει και την υποχρέωση ανάληψης των λειτουργικών δαπανών τους, κάτι στο οποίο ομοίως ομόφωνα συγκατέθεσε το Συμβούλιο.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας με θέμα τις μεταβολές των σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2014 - 2015, επισημαίνεται πως χρειάζεται και η γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου επί των προτάσεων που έχουν υποβάλει οι αρμόδιες διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο κ. Αστυρακάκης, μαζί με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί απ’ τα τέλη Νοεμβρίου απ’ τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, παρουσίασε και τη θέση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, που ομόφωνα δηλώνει αντίθετος στις απόψεις της προϊσταμένης της Πρωτοβάθμιας, Αναστασίας Τσολερίδου, για υποβαθμίσεις.

Έξι υποβαθμίσεις δημοτικών
Η κ. Τσολερίδου, στην πρότασή της προς το Υπουργείο σ’ ό,τι αφορά στις προαγωγές σχολείων, δεν εισηγείται καμμία σε επίπεδο νήσου Λέσβου (περιλαμβάνεται μία για το 1ο Δημοτικό Μύρινας Λήμνου), ενώ δεν έχει και καμμία πρόταση για κατάργηση σχολείου.

Σε ό,τι αφορά όμως στις υποβαθμίσεις, προτείνει τον υποβιβασμό έξι σχολικών μονάδων και πιο συγκεκριμένα των Δημοτικών Σχολείων:

- Μεσοτόπου, από εξαθέσιο σε πενταθέσιο, λόγω μείωσης του μαθητικού δυναμικού. Σημειώνει πως λειτουργεί ήδη ως πενταθέσιο με 47 μαθητές, ενώ αναμένεται το επόμενο σχολικό έτος να έχει 46 μαθητές.

- Άντισσας, από εξαθέσιο σε πενταθέσιο, λόγω μείωσης του μαθητικού δυναμικού. Λειτουργεί ήδη ως πενταθέσιο με 53 μαθητές και αναμένεται το σχολικό έτος 2014 - 2015 να έχει ομοίως 53 μαθητές.

- Δαφίων, από εξαθέσιο σε πενταθέσιο, λόγω μείωσης του μαθητικού δυναμικού. Σημειώνει πως λειτουργεί ήδη ως πενταθέσιο με 49 μαθητές, ενώ αναμένεται το επόμενο σχολικό έτος να έχει 50 μαθητές.

- Παλαιοκήπου, από εξαθέσιο σε πενταθέσιο, ομοίως εξ αιτίας της μείωσης του μαθητικού δυναμικού. Το Σχολείο λειτουργεί ήδη ως πενταθέσιο με 49 μαθητές, ενώ αναμένεται το επόμενο σχολικό έτος να έχει 46 μαθητές.

- 1ου Μυτιλήνης, από 12θέσιο σε εννιαθέσιο, ενώ ήδη λειτουργεί ως επταθέσιο, με 130 μαθητές. Πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά δεν μπορεί να γίνει, αφού το Σχολείο δέχεται μαθητές από διαφορετικά νηπιαγωγεία.

- 5ου Μυτιλήνης, ομοίως από 12θέσιο σε εννιαθέσιο. Το Σχολείο σήμερα λειτουργεί ως οκταθέσιο με 135 μαθητές, ενώ και σε αυτό δεν μπορεί να υπολογιστεί το μαθητικό δυναμικό της σχολικής χρονιάς 2014 - 2015 γιατί υποδέχεται παιδιά από διαφορετικά νηπιαγωγεία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ταυτίστηκε με την άποψη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και απέρριψε ομόφωνα την πρόταση για υποβαθμίσεις. Ζητούμενο, βέβαια, είναι τι θα γίνει απ’ το Υπουργείο Παιδείας και κατά πόσο θα δεχθεί την εισήγηση της προϊσταμένης της Πρωτοβάθμιας ή των αυτοδιοικητικών, συναινώντας στην περαιτέρω μείωση, για ακόμη μία χρονιά, των οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών σε επίπεδο νησιού.

Δεύτερο εσπερινό ΕΠΑΛ
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Κοντάρας, στο ερώτημα του Υπουργείου για μεταβολές σχολικών μονάδων το επόμενο σχολικό έτος, απάντησε προτείνοντας την ίδρυση εσπερινού ΕΠΑΛ στην Καλλονή, του δεύτερου στο νησί μετά της Μυτιλήνης, αλλά και την ίδρυση ειδικότητας «Τεχνολογία Τροφίμων και Ποτών» στο λειτουργούντα Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Διατροφής στο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου, πρόταση που υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κ. Κοντάρας αναφέρει ότι καθημερινά η Εκπαίδευση γίνεται αποδέκτης αιτημάτων μεγάλου αριθμού πολιτών της κεντρικής Λέσβου που ζητούν εσπερινό ΕΠΑΛ, το οποίο και κρίνεται απαραίτητο μεταξύ άλλων γιατί θα αποτελέσει τη μοναδική ευκαιρία για ενήλικες που δεν μπορούν να φοιτήσουν σε ημερήσια ΕΠΑΛ, να συνεχίσουν να σπουδάζουν. Θα καλύψει το κενό που δημιουργείται με την κατάργηση της ΕΠΑΣ Καλλονής, ενώ θα αποτελέσει και συνέχεια των σπουδών όσων τελειώνουν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Καλλονής και Αγίας Παρασκευής, που διαφορετικά πρέπει να μετακινηθούν έως τη Μυτιλήνη.

Η ολοκληρωμένη πρόταση που κατατέθηκε και συγκεντρώνει, όπως ειπώθηκε, πολλές πιθανότητες να εγκριθεί απ’ το Υπουργείο, αναφέρει αναλυτικά και τις ειδικότητες που θα πρέπει να λειτουργήσουν και αφορούν στις ομάδες Τεχνολογικών Εφαρμογών, Γεωπονίας και Δδιοίκησης - Οικονομίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey