Ολοκληρώνεται η εξωτερική αξιολόγηση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Πολύ καλές, μέχρι στιγμής, οι εκθέσεις

06/12/2013 - 15:39

Ολοκληρώνεται, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, η εξωτερική αξιολόγηση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Με τα τέσσερα από τα έξι τμήματα της Μυτιλήνης, αλλά και αυτό της Λήμνου, να έχουν ήδη περάσει από τη διαδικασία, μέχρι τα τέλη της άλλης εβδομάδας θα έχει τελειώσει κι η αξιολόγηση των Τμημάτων Επιστημών της Θάλασσας και Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

Ολοκληρώνεται, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, η εξωτερική αξιολόγηση των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Με τα τέσσερα από τα έξι τμήματα της Μυτιλήνης, αλλά και αυτό της Λήμνου, να έχουν ήδη περάσει από τη διαδικασία, μέχρι τα τέλη της άλλης εβδομάδας θα έχει τελειώσει κι η αξιολόγηση των Τμημάτων Επιστημών της Θάλασσας και Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Μέχρι στιγμής, οι εκθέσεις των αξιολογητών για όσα τμήματα «εξετάστηκαν», ήταν πολύ καλές. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και οι αντιδράσεις των φοιτητών.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρι Τσάρτα, ήδη από πέρυσι έχουν αξιολογηθεί σχεδόν τα μισά τμήματα του ιδρύματος, με αυτά της Μυτιλήνης να περιλαμβάνουν το Τμήματα Κοινωνιολογίας, Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (τα δύο πρώτα αξιολογήθηκαν πέρυσι και το τελευταίο στα τέλη του περασμένου μήνα).

«Είναι μια διαδικασία που αφορά όλα τα τμήματα των ελληνικών πανεπιστημίων», λέει ο κ. Τσάρτας. «Έρχονται αξιολογητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά ελληνικής καταγωγής, και το καλό είναι ότι μέχρι στιγμής, με εξαίρεση ένα - δύο τμήματα όπου υπήρξαν κάποια προβλήματα, σε όλα τα άλλα οι εκθέσεις ήταν πολύ καλές. Υπήρξαν ωστόσο αντιδράσεις σε ένα - δύο τμήματα της Μυτιλήνης και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί.»

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, πρόκειται να γίνει η αξιολόγηση δύο τμημάτων στη Μυτιλήνη, αυτού των Επιστημών της Θάλασσας και αυτού της Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

«Οι μέχρι σήμερα εξωτερικές αξιολογήσεις επιβεβαιώνουν το υψηλό ακαδημαϊκό έργο που γίνεται εδώ», λέει ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας, Νίκος Σουλακέλλης. «Η αξιολόγηση που γίνεται από την ΑΔΥΠ και αφορά το πρόγραμμα, περιλαμβάνει συναντήσεις εργασίας με το ακαδημαϊκό προσωπικό των τμημάτων, τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και διοικητικούς υπαλλήλους, όλα σε ξεχωριστές συναντήσεις. Αντιδράσεις επίσημα δεν είχαμε από τους φοιτητικούς συλλόγους. Εξάλλου, όποιος θέλει, μπορεί να πάει στην Επιτροπή και να συζητήσει τυχόν προβλήματα ή όποιο άλλο θέμα.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τμήματα είναι πανέτοιμα και αυτό που αξιολογείται, είναι τα προγράμματα σπουδών, εισακτέων, αποφοίτων, τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα και στη συνέχεια γίνεται η αξιολόγηση ερευνητικού έργου, των δημοσιεύσεων, των διδακτορικών διατριβών κ.λπ..

 

Και οι αντιδράσεις
«Είμαστε αντίθετοι»

Την αντίθεσή τους, ωστόσο, απέναντι στην αξιολόγηση με τον τρόπο που γίνεται, δηλώνουν η πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ, Τίνα Ζορμπαλά, αλλά και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Με δεδομένα τα υπαρκτά και διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια πανεπιστήμια και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως η συνεχής υποχρηματοδότηση, οι ελλιπέστατες κτηριακές υποδομές, οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, οι καθυστερήσεις στους διορισμούς των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, τα προβλήματα φοιτητικής μέριμνας, η παύση στην ηλεκτρονική πρόσβαση στα επιστημονικά περιοδικά, δεν μπορούμε να μιλάμε για πραγματική αξιολόγηση», λέει η κ. Ζορμπαλά.

«Αυτό που προωθείται τα τελευταία χρόνια, είναι η στενότερη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις. Και σε αυτό το σημείο, η αξιολόγηση είναι το μέσο για να πιεστούν τα τμήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η αξιολόγηση εκεί όπου εφαρμόστηκε, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, οδήγησε τμήματα σε κλείσιμο και μέλη ΔΕΠ στην ανεργία.»

«Η αξιολόγηση του Τμήματός μας ήταν στις 27 και 29 Νοεμβρίου, κι εμείς ως Σύλλογος, από πρόπερσι που υπάρχει αυτός ο νόμος, είχαμε πάρει θέση απέναντι στην αξιολόγηση και μέσα από αυτήν τη λογική καλέσαμε και τα μέλη του Συλλόγου», λέει ο Γιώργος Σενταδάκης από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του ιδρύματος. «Για τους άλλους συλλόγους, δεν ξέρουμε τι αποφάσεις έχουν παρθεί…»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey