Γιορτάστηκε η Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και στη Λέσβο

Περιβαλλοντικές δράσεις σε σχολεία

18/10/2013 - 15:20

Ενημερωτικές διημερίδες απευθυνόμενες σε εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και διάφορες δράσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, διοργάνωσε τις ημέρες που μας πέρασαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, διαμέσου του Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Ενημερωτικές διημερίδες απευθυνόμενες σε εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και διάφορες δράσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, διοργάνωσε τις ημέρες που μας πέρασαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, διαμέσου του Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων. Οι παραπάνω δράσεις διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που για πρώτη φορά καθιέρωσε φέτος το Υπουργείο Παιδείας για τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο του νέου αυτού θεσμού, καλούνται όλα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), οι υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να διοργανώσουν ενημερωτικές δράσεις κι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Η διημερίδα για τους εκπαιδευτικούς…
Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λέσβου, διαμέσου του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, διοργάνωσε ενημερωτική διημερίδα των εκπαιδευτικών των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς της, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Ευεργέτουλα. Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής και την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης.

Περίπου 100 εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για την καθιέρωση της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και το Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura στη Λέσβο, καθώς επίσης και για τα Δίκτυα Σχολείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Παρουσιάστηκαν τα προγράμματα του ΚΠΕ Ευεργέτουλα, ενώ έγινε και ομιλία για τη σύνδεση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τη Γεωγραφία.

Επίσης, παρουσιάστηκαν αξιόλογες καλές πρακτικές περιβαλλοντικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών στις σχολικές μονάδες της Λέσβου την προηγούμενη σχολική χρονιά.

… και οι δράσεις στα σχολεία
Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης υλοποιήθηκαν από τα σχολεία οι ακόλουθες δράσεις: Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Σχολείο Παπάδου έγινε ενημερωτική συνάντηση με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων με θέμα «Προτάσεις-δράσεις για τα οικολογικά σχολεία» και την Τρίτη 8 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Σχολείο Άγρας υλοποιήθηκε η περιβαλλοντική δράση «Καθαρίζω την πλατεία του χωριού μου» από την Ε΄ και Στ΄ τάξη, πλαισιωμένη με συγγραφή μαθητικού βιβλίου «Ανακύκλωση» από τη Γ΄ και Δ΄ τάξη, δημιουργία αφίσας «Σκουπίδια στη Θάλασσα» από τη Β΄ τάξη και με ζωγραφιές «Περιβάλλον» από την Α΄ τάξη, που διανεμήθηκαν στους κατοίκους.

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής έγινε δημιουργία φυλλαδίων με μηνύματα και πληροφορίες για το περιβάλλον, παρουσίαση με οικολογικό περιεχόμενο και συζήτηση με τους μαθητές, καθώς και εικαστικό εργαστήρι για κατασκευή σαπουνιού και ανακυκλωμένου χαρτιού. Την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στο Νηπιαγωγείο Βαρειάς, δημιουργήθηκαν αφίσες με θέμα «Για να μην πούμε το νερό… νεράκι», οι οποίες και τοιχοκολλήθηκαν στο δρόμο του Σχολείου και την πλατεία του χωριού.

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Σχολείο Παμφίλων έγινε εξόρμηση και συμβολικός καθαρισμός των κεντρικών δρόμων του χωριού, καθώς και διαχωρισμός των απορριμμάτων σε ανακυκλώσιμα και μη, με σκοπό την ανάδειξη της σωστής διαχείρισης και τη συμβολή της ανακύκλωσης στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, οι μαθητές της Στ΄ τάξης προετοίμασαν τα παρτέρια για να φυτέψουν δενδρύλλια που χορηγήθηκαν από τη Διεύθυνση Δασών, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνει ενημέρωση και δεντροφύτευση.

Στο 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης ζωγραφίστηκε ο εξωτερικός τοίχος του Νηπιαγωγείου και τέλος, χτες Τετάρτη, το Ειδικό Σχολείο Μυτιλήνης επισκέφτηκε το Σταθμό Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών, έκανε ανακύκλωση των υλικών που έχει συγκεντρώσει στο σχολικό του χώρο και μοίρασε ενημερωτικά φυλλάδια για την ανακύκλωση στους περαστικούς της Ερμού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey