«Λουκέτα» από χτες στα περισσότερα λύκεια της Μυτιλήνης

Μαθητική οργή…

03/10/2013 - 14:33

Υπό κατάληψη τελούσαν χτες τρία σχολεία της Λέσβου και συγκεκριμένα το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ και το 5ο ΓΕΛ της πόλης, ενώ για τρεις ώρες δεν έκαναν μάθημα και οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ.

Υπό κατάληψη τελούσαν χτες τρία σχολεία της Λέσβου και συγκεκριμένα το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Μυτιλήνης, το 2ο ΓΕΛ και το 5ο ΓΕΛ της πόλης, ενώ για τρεις ώρες δεν έκαναν μάθημα και οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ.

Οι μαθητές οδηγήθηκαν σε αυτή την πρακτική, όπως μάθαμε τουλάχιστον από όσα σχολεία καταφέραμε να έχουμε επικοινωνία, συμπαραστεκόμενοι στους καθηγητές που απεργούσαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στην Εκπαίδευση και ειδικά σχετικά με τα μέτρα για το «Νέο Λύκειο».

«Λουκέτο» είχε μπει χτες το πρωί στις αυλόπορτες του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης, του 2ου ΓΕΛ Μυτιλήνης και του 5ου ΓΕΛ της πόλης, ενώ για τις τρεις πρώτες πρωινές ώρες παρέμειναν έξω από τις τάξεις τους και οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης. Ειδικά για το 3ο ΓΕΛ, το 15μελές συμβούλιο του Σχολείου πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι συνεδρίαση μαζί με το διευθυντή του, Μιχάλη Καπιωτά, και αποφάσισε τελικά να συνεχίσει σήμερα κανονικά την κατάληψη.


Κατάληψη αποφασίστηκε και μετά τη χτεσινή σύσκεψη μεταξύ 15μελούς και διεύθυνσης του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης

Το 5ο ΓΕΛ ήταν τελείως άδειο όταν το επισκεφτήκαμε χτες το πρωί. Ένα πανό έξω από το Σχολείο, έγραφε: «Σε μια εποχή που κυριαρχεί η ψευτιά, η αλήθεια θεωρείται επαναστατική ενέργεια!», ενώ, όπως μας πληροφόρησε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα αιτήματα των μαθητών είχαν να κάνουν με την κατάσταση που επικρατεί γενικά στο χώρο της Εκπαίδευσης.

Στο Πειραματικό
Πιο αποφασισμένοι ως προς τα αιτήματά τους ήταν οι μαθητές του Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης. Όπως μας ενημέρωσαν, το Σχολείο τους έκλεισε από νωρίς χτες το πρωί, ενώ λίγο αργότερα έκλεισε και το 2ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, ο διευθυντής του οποίου αποφάσισε να «διώξει» τους μαθητές λόγω της αναταραχής που επικρατούσε τόσο στο Σχολείο τους, όσο και στο συγκρότημα των Κεντρικών Λυκείων γενικά.

Σύμφωνα με μαθητές του Πειραματικού ΓΕΛ Μυτιλήνης, η κατάληψη γίνεται αρχικά σε ένδειξη συμπαράστασης στους καθηγητές που απεργούσαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτό που ξεκίνησαν εκείνοι και δεν μπορούν να συνεχίσουν, λόγω οικονομικών δυσχερειών, αφού όσα ζητάνε, μας αφορούν άμεσα.

Και καταλαβαίνουμε ότι δε θέλουν να μπαίνουν για μάθημα, ανησυχώντας για το μέλλον της εργασίας τους και για το πώς θα τα βγάλουν πέρα, δεδομένης της κατάστασης, που υποβιβάζει την ποιότητα του μαθήματος», μας είπε ο μαθητής της Γ΄ τάξης του Σχολείου Πέτρος Πιτσιλαδής, μέλος του περσινού 15μελούς συμβουλίου, που διατηρεί την ισχύ του μέχρι να εκλεγεί το καινούριο.

«Διαμαρτυρόμαστε, ωστόσο, και για το “Νέο Λύκειο” όπως διαμορφώθηκε, το οποίο ουσιαστικά αναγκάζει τους μαθητές να δίνουν και στις τρεις τάξεις του λυκείου εξετάσεις, σε όλα τα μαθήματα που διδάσκονται, υπό μορφή Πανελληνίων, κάτι που θα καθορίζει στη συνέχεια την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια.

Με ένα τέτοιο σύστημα θα περνούν κάθε τάξη, ενώ μέχρι τώρα αυτό ίσχυε μόνο για την Γ΄ λυκείου. Θα έχουν ένα γεμάτο κι εξαντλητικό πρόγραμμα, που θα τους στερεί τα καλύτερα χρόνια της εφηβείας τους, διαβάζοντας συνεχώς. Τέλος, θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για το παρόν σύστημα και την κατάσταση που ζούμε οι μαθητές τής Γ΄ λυκείου, με πάρα πολλές ώρες μαθημάτων την εβδομάδα και υπερβολικά περιορισμένο ελεύθερο χρόνο, ενώ οι γονείς μας αναγκάζονται να δίνουν πολύ μεγάλα ποσά σε επιπλέον μαθήματα, αφού το σχολείο δεν αρκεί - όπως για παράδειγμα ισχύει με τα επιπλέον μαθήματα Γραμμικού και Ελεύθερου Σχεδίου που θέλει να δώσει κάποιος για την Αρχιτεκτονική, αφού στο σχολείο μάς διδάσκουν μόνο το ένα.»

Η διάρκεια των καταλήψεων δεν είναι ακόμη γνωστή. Ωστόσο οι μαθητές δηλώνουν ότι ελπίζουν η φετινή κατάληψη να λειτουργήσει καλύτερα από αυτές των προηγούμενων ετών. Για το λόγο αυτό, οι μαθητές των λυκείων της πόλης βρίσκονται σε καθημερινή επαφή μεταξύ τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey