Αναστατωμένοι οι καθηγητές μετά από αίτημα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για δηλώσεις απόσπασης χωρίς να ορίζονται τα λειτουργικά κενά

«Ραντεβού στα τυφλά»…

13/09/2013 - 14:53

Αναστάτωση έχει προκαλέσει αυτές τις ημέρες στους καθηγητές του Νομού Λέσβου το κάλεσμα εκ μέρους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για δήλωση απόσπασης σε διάφορες περιοχές, χωρίς ωστόσο να ορίζονται τα λειτουργικά κενά.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει αυτές τις ημέρες στους καθηγητές του Νομού Λέσβου το κάλεσμα εκ μέρους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για δήλωση απόσπασης σε διάφορες περιοχές, χωρίς ωστόσο να ορίζονται τα λειτουργικά κενά. Χτες, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είχαν συγκεντρωθεί καθηγητές προσπαθώντας να βγάλουν άκρη, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, ενώ ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, Βασίλης Κοντάρας, υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται κάθε χρόνο.

Το θέμα έθιξε κατ’ αρχήν με επιστολή του στο «Ε» εκπαιδευτικός, που κατήγγειλε ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Νομού Λέσβου ζητά με έγγραφό της προς τα σχολεία να κάνουν μέχρι και σήμερα Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου δήλωση τοποθέτησης οι εκπαιδευτικοί που είναι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ Λέσβου, όσοι έχουν αποσπαστεί στο ΠΥΣΔΕ Λέσβου, οι αναπληρωτές που έχουν προσληφθεί στο ΠΥΣΔΕ Λέσβου κ.λπ., χωρίς να ενημερώνει τους ενδιαφερομένους για τα λειτουργικά κενά. «Μάλιστα με θράσος είπαν: “δηλώστε σχολεία και κενά μην περιμένετε”», αναφέρει ο ίδιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες τού «Ε», οι εκπαιδευτικοί έχουν αναστατωθεί, αφού στην ουσία τούς ζητείται να κάνουν μια δήλωση «στα τυφλά». Χτες το μεσημέρι, μάλιστα, καθηγητές βρίσκονταν στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ζητώντας να μάθουν τα κενά που υπάρχουν, ώστε να ξέρουν τα κριτήρια και να αποφασίσουν τις προτιμήσεις τους, χωρίς εν τούτοις να τους γίνεται κάποια ενημέρωση σχετικά.

«Η αύξηση ωραρίων και οι συγχωνεύσεις των τμημάτων στα σχολεία έχουν δημιουργήσει συναδέλφους χωρίς ώρες», είπε χαρακτηριστικά στο «Ε» η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λέσβου, Μαρία Περδικούρη. «Είναι μια διαδικασία που γινόταν χρόνια, αλλά οι συνάδελφοι πάντα ήξεραν τα κενά και δεν είχαν δημιουργηθεί οι πλασματικές υπεραριθμίες στους καθηγητές, είτε με την αύξηση του ωραρίου είτε με την αύξηση του αριθμού των μαθητών, αφού ενώθηκαν τμήματα και άλλαξαν οι ώρες των μαθημάτων.»

«… κάθε χρονιά»
Από πλευράς του, ο αιρετός τού ΠΥΣΔΕ Νίκος Ηλίας τόνισε απλώς πως πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται κάθε χρονιά και μας παρέπεμψε στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλη Κοντάρα. «Εμείς απλώς ακολουθούμε τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να μείνουν όλοι οι εκπαιδευτικοί στο νησί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως το ΠΥΣΔΕ δεν έχει συνεδριάσει ακόμη, η συνεδρίαση θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων και κανείς δεν ξέρει ακόμη πόσοι είναι οι αδιάθετοι εκπαιδευτικοί που θα ενδιαφερθούν να κάνουν αίτηση. Είναι η πρώτη χρονιά που η διαδικασία γίνεται τόσο αργά, μετά το άνοιγμα των σχολείων, αφού συνήθως ολοκληρωνόταν μέσα στον Αύγουστο.

«Ζητήσαμε από τους καθηγητές να δηλώσουν κενά προκειμένου να περάσουν από το Συμβούλιο για να κάνουμε, όπως κάθε χρόνο, τοποθετήσεις», δήλωσε στο «Ε» ο ίδιος ο κ. Κοντάρας. «Δεν τίθεται θέμα κενών, δηλώνεις μέχρι και 30 σχολεία και δε νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να δηλώσει κανείς 30 σχολεία…»

Σημειώνεται ότι αποσπάσεις μπορούν να δηλώσουν οι καθηγητές και προς την πρωτοβάθμια εκπαίδευση προκειμένου να συμπληρώσουν τις ώρες τους. Οι τοποθετήσεις των δασκάλων και των νηπιαγωγών, ωστόσο, στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey