Προετοιμασία του μαθητή για την Κοινωνία και το Σχολείο

22/05/2013 - 15:11

Πάντα οι γονείς έχουν πολλά ερωτηματικά για το παιδί τους. Πάντα έχουν ερωτηματικά για την εξέλιξή του. Γενικά, η μεγάλη αγωνία είναι «πόσο έξυπνο είναι το παιδί μου!!!»,που λέει κάθε γονιός για το τετράχρονο παιδί του.

Πάντα οι γονείς έχουν πολλά ερωτηματικά για το παιδί τους. Πάντα έχουν ερωτηματικά για την εξέλιξή του. Γενικά, η μεγάλη αγωνία είναι «πόσο έξυπνο είναι το παιδί μου!!!»,που λέει κάθε γονιός για το τετράχρονο παιδί του. Όμως, περνώντας τα σχολικά χρόνια, καθημερινά το παιδί συναντά πολλές δυσκολίες και καλείται να τις αντιμετωπίσει. Είναι απαραίτητη κοινωνική και συναισθηματική προετοιμασία για το μέλλον του παιδιού να ξεκινήσει από τον παιδικό σταθμό. Πριν δε, από την κάθε νέα σχολική τάξη, είναι ανάγκη η εξάσκηση της μαθησιακής ετοιμότητας ώστε να μη φανεί η δυσκολία στη μάθηση κατά τα χρόνια του σχολείου.

Το παιδί συνήθως αρχίζει με τις πολλές και επίμονες ερωτήσεις, από τον πρώτο του χρόνο. Αλίμονο στους γονείς που δε δίνουν απαντήσεις… Αλίμονο στους γονείς που δίνουν ψεύτικες απαντήσεις… Στην πρώτη περίπτωση, το παιδί θα χάσει σταδιακά το ενδιαφέρον για μάθηση. Στη δεύτερη περίπτωση, το παιδί θα πάψει να εμπιστεύεται τους γονείς του, θα πάψει να επικοινωνεί μαζί τους.

Αντίθετα, όταν οι γονείς διεγείρουν την παρατηρητικότητα του παιδιού τους, δίνουν πλήρεις απαντήσεις στις ερωτήσεις του, δημιουργούν συζήτηση μαζί του και δίνουν εξηγήσεις για κάθε τι καινούργιο που βλέπουν, τότε μόνο ακολουθούν τον ιδανικό τρόπο μάθησης και δεσίματος μεταξύ παιδιού - γονιού.

Η βιωματική μάθηση αποκτάται μετην εμπειρία και τη συμμετοχή σε πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων που οργανώνουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς (επισκέψεις σε μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, πινακοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους, θέατρα κ.ά.), τόσο στο κέντρο, όσο και στην περιφέρεια. Το φεγγάρι, τα άστρα πάντα δημιουργούν απορίες στο παιδί. Η εξοχή, τα δένδρα, τα φυτά, το χώμα είναι καλή αφορμή διαλόγου. Αυτός είναι ο τρόπος που το παιδί γεμίζει τις μπαταρίες του και μαθαίνει να οργανώνεται και να μελετά στο σπίτι. Ορισμένες φορές η μελέτη στο σπίτι φαίνεται στα παιδιά ως μια δύσκολη και κουραστική διαδικασία. Βασικά μέρη της οργάνωσης αυτής είναι η διαχείριση του χρόνου, αλλά και του χώρου που πραγματοποιείται η μελέτη.

Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς και ποιος ο ρόλος τους σε αυτήν τη σημαντική στιγμή του παιδιού; Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη των ικανοτήτων των μαθητών διασφαλίζεται ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά τους. Συνήθως οι γονείς που ζητάνε τη συμβουλή του ειδικού για συμβουλές ως προς την ενδεικνυόμενη συμπεριφορά από εκείνους προς το παιδί τους, απολαμβάνουν οικογενειακή γαλήνη.

Σε κάθε στάδιο της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης του παιδιού, η επίδειξη σταθερότητας των γονιών και η έγκαιρη παρέμβαση στην ετοιμότητα των παιδιών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους αποτελεί αδιαμφισβήτητα την αποτελεσματικότερη τακτική. Η συμβολή των γονιών είναι καθοριστική στη μείωση του σχολικού άγχους, τη μαθησιακή επιτυχία, την κοινωνικοποίηση του παιδιού, την κοινωνική αποδοχή του και γενικά την πλήρη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του για να εξελιχθεί ως ολοκληρωμένος ενήλικας.

Γονείς, μη βαριέστε να μιλήσετε με το παιδί σας. Γονείς, μη δειλιάζετε να ψάχνετε παιδαγωγικές πληροφορίες στο διαδίκτυο, ούτε να φοβάστε να βρείτε λύσεις ρωτώντας κάποιον παιδοψυχολόγο. Οι έρευνες, τα βιβλία, τα άρθρα απαντούν σε αρκετά ερωτήματα. Με την έγκαιρη ψυχοπαιδαγωγική αναπτυξιακή προετοιμασία, με τον έλεγχο του παιδιού με ειδικά τεστ και με τη σωστή γονική αγάπη, είναι εξασφαλισμένη η ευτυχία του παιδιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey