Η διευθύντρια του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης, Γεωργία Σκαλοχωρίτου, μιλά στο «Ε» για το Σχολείο

«Προώθηση της αριστείας και της δημιουργικότητας…»

14/03/2013 - 14:52

Με αφορμή την έναρξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στις εξετάσεις εισαγωγής στο Πειραματικό Λλύκειο Μυτιλήνης, που ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου, η διευθύντρια του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, Γεωργία Σκαλοχωρίτου, μιλά σήμερα στο «Ε».

Με αφορμή την έναρξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στις εξετάσεις εισαγωγής στο Πειραματικό Λλύκειο Μυτιλήνης, που ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου, η διευθύντρια του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, Γεωργία Σκαλοχωρίτου, μιλά σήμερα στο «Ε». Για το θεσμό των συγκεκριμένων σχολείων, για το τι αλλάζει από φέτος στο σύστημα εισαγωγής μαθητών, αλλά και για τους λόγους που αξίζει κάποιος μαθητής να επιλέξει να φοιτήσει σε αυτό.

Κυρία Σκαλοχωρίτου, τι περιλαμβάνει ο θεσμός των πρότυπων πειραματικών σχολείων της χώρας;
«Τα πρότυπα πειραματικά σχολεία αποτελούν ένα θεσμό, μια προσπάθεια συγκερασμού των προτύπων σχολείων που λειτουργούσαν μέχρι το 1985 και των πειραματικών από τα οποία στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του νόμου, τα πρότυπα πειραματικά σχολεία είναι κέντρα παραγωγής και διάχυσης καλών εκπαιδευτικών πρακτικών, αλλά και χώρος μύησης των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε νέες πρακτικές, που θα συνδυάζουν αρμονικά τη θεωρία με την πράξη, το μάθημα με το βίωμα, τη γνώση και τα γράμματα με τις τέχνες. Με το νέο νόμο, τα πρότυπα πειραματικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα γίνονται σχολεία που προωθούν την αριστεία και τη δημιουργικότητα σε όλους τους τομείς, γι’ αυτό οι υποψήφιοι μαθητές τους αξιολογούνται κι επιλέγονται μετά από δοκιμασία δεξιοτήτων.»

Πόσα πρότυπα πειραματικά σχολεία λειτουργούν αυτήν τη στιγμή στη χώρα;
«Σε όλη την Ελλάδα έχουμε 15 πρότυπα πειραματικά σχολεία, όπως ορίστηκε πέρυσι κατόπιν αξιολόγησης από το Υπουργείο Παιδείας, και το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι ένα από τα αυτά. Αξίζει να τονιστεί ότι αξιολογήθηκαν τόσο η σχολική μονάδα ως προς την υλικοτεχνική της υποδομή, αλλά και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί ως προς τις ικανότητες και τις γνώσεις τους, αφού όλοι έχουν αυξημένα προσόντα, διαθέτοντας μεταπτυχιακό, διδακτορικό και συγγραφικό έργο.»

Τι το ιδιαίτερο;

Τι ιδιαίτερο παρέχει στους μαθητές το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης;
«Το βασικότερο είναι ότι διαθέτει σύγχρονη και άρτια υλικοτεχνική υποδομή. Έχουμε δύο Βιβλιοθήκες, τρία Εργαστήρια Πληροφορικής, Εργαστήριο Φυσικής και Χημείας, Σπουδαστήριο Φιλολογικών Μαθημάτων, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, διαδραστικούς πίνακες και κάθε αίθουσα διαθέτει σύστημα βιντεοπροβολής. Είναι συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, άρα οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα εθνικής κι ευρωπαϊκής εμβέλειας, να παρακολουθούν ακαδημαϊκού επιπέδου διδασκαλία και να αξιοποιούν τα πανεπιστημιακά εργαστήρια. Υποδεχόμαστε στο σχολείο και φοιτητές, που πραγματοποιούν δειγματικές διδασκαλίες. Όπως σε όλα τα πειραματικά σχολεία, έτσι και στο δικό μας λειτουργούν Μαθητικοί Όμιλοι Αριστείας και Δημιουργικότητας, μέσω των οποίων δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους σε διάφορους τομείς, όπως Μαθηματικά, Φυσική, Εικαστικά, Λογοτεχνία κ.ά.. Είναι σημαντικό ότι τα πειραματικά σχολεία έχουν μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα, που δεν ξεπερνά τους 25, ενώ του χρόνου θα λειτουργήσει κι ενισχυτική διδασκαλία, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει στα άλλα σχολεία.»

Τι αλλάζει φέτος στον τρόπο εισαγωγής στα πρότυπα πειραματικά σχολεία;
«Οι μαθητές δε θα εισάγονται πλέον με κλήρωση, όπως γινόταν παλιότερα, αλλά θα δώσουν μετά τις 20 Ιουνίου μια τρίωρη γραπτή εξέταση, στην Ελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι δεν ελέγχονται γνώσεις και δεν προϋποθέτει η εξέταση αυτή απομνημόνευση. Εξετάζονται οι ικανότητες στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου (λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα από εφημερίδες και περιοδικά, επιστολές, απλά δοκίμια κ.λπ.), καθώς και οι ικανότητες στην παραγωγή γραπτού λόγου, ενώ στα Μαθηματικά εξετάζονται οι ικανότητες κατανόησης του σημαντικού ρόλου τους στην καθημερινότητα, η ικανότητα ανάπτυξης επιχειρημάτων, αιτιολογήσεων και συλλογισμών, καθώς και οι αριθμητικές, αλγεβρικές, γεωμετρικές, στατιστικές και στοχαστικές γνώσεις και δεξιότητες.»

Συμμετοχή στις εξετάσεις

Πώς μπορεί κανείς να υποβάλει αίτηση;
«Η αίτηση θα υποβληθεί από τους γονείς ή κηδεμόνες των ενδιαφερόμενων μαθητών μέσα στο Σχολείο, από τις 19 μέχρι και τις 29 Μαρτίου, πρωινές ώρες από τις 9 έως τις 2 ή τις Τετάρτες 6 με 8 το απόγευμα, με απαιτούμενα δικαιολογητικά μόνο την αστυνομική ταυτότητα του μαθητή και μια φωτογραφία.»

Θα θέλατε να απευθύνετε κάποιο μήνυμα σε όσους ενδιαφέρονται;
«Για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες, σήμερα Πέμπτη 14 Μαρτίου, στις 6:30 το απόγευμα, θα είμαστε στο χώρο του Σχολείου για να κάνουμε ενημέρωση των γονέων.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey