Να υπογραφεί τώρα η προγραμματική σύμβαση για το Κέντρο της Βρίσας επιμένει ο Παύλος Βογιατζής, γιατί αλλιώς χάνεται το έργο

Θα πετάξει το πουλάκι…

16/11/2012 - 15:47

«Σε περίπτωση που δεν υπογραφεί τώρα η προγραμματική σύμβαση, δεν υπάρχει καμμία πιθανότητα να εκτελεστεί το έργο», επιμένει ο βουλευτής Λέσβου τής Ν.Δ., Παύλος Βογιατζής, που ανακίνησε το όλο θέμα σε μια προσπάθεια, έστω και στο «παρά πέντε» της λήξης τού ΕΣΠΑ, να προωθηθεί η ένταξη του Κέντρου στο πρόγραμμα.

«Σε περίπτωση που δεν υπογραφεί τώρα η προγραμματική σύμβαση, δεν υπάρχει καμμία πιθανότητα να εκτελεστεί το έργο», επιμένει ο βουλευτής Λέσβου τής Ν.Δ., Παύλος Βογιατζής, που ανακίνησε το όλο θέμα σε μια προσπάθεια, έστω και στο «παρά πέντε» της λήξης τού ΕΣΠΑ, να προωθηθεί η ένταξη του Κέντρου στο πρόγραμμα. Στο όλο θέμα προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών δηλώνει ότι απ’ τις 14 Φεβρουαρίου 2012 έχει στείλει σχέδιο της προς υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, οι τοπικοί εμπλεκόμενοι φορείς δηλώνουν άγνοια. Επείγει λοιπόν, πριν χαθεί και αυτή η τελευταία ευκαιρία, με την ευκαιρία της παρέμβασης του βουλευτή και της δημοσιοποίησης του θέματος, να υπάρξει επιτέλους δράση. Εκτός κι αν η Λέσβος, ή κάποιοι φορείς της, δε θέλουν το έργο.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο κ. Βογιατζής είχε συνάντηση με τον αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Θωμά Σφηκόπουλο, προκειμένου να εξετάσουν τι εκκρεμότητες υπάρχουν ώστε να προχωρήσει προς ένταξη στο ΕΣΠΑ ο φάκελος του έργου «Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Βρίσα Λέσβου». Μάλιστα, σε δήλωσή του ο κ. Βογιατζής μετά τη συνάντηση επεσήμαινε πως παρ’ ότι οι αποφάσεις κατασκευής τού εν λόγω Πανεπιστημιακού Κέντρου είναι από καιρό ειλημμένες και παρά το γεγονός ότι έχει εξασφαλιστεί η συνεργασία και η συνδρομή τόσο του Πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου για την εκτέλεση του έργου, «δυστυχώς ακόμη δεν έχει προχωρήσει η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης που είναι απαραίτητη για την κατάθεση εκ νέου της πρότασης για την ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Πρόγραμμα και εν συνεχεία τη δημοπράτηση και κατασκευή του».

Δεν ξέρουν τίποτα
Σύμφωνα με το βουλευτή και απ’ την ενημέρωση που είχε απ’ τον αντιπρύτανη, ήδη απ’ την αρχή της χρονιάς, και πιο συγκεκριμένα απ’ τις 14 Φεβρουαρίου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών που θα είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, έχει αποστείλει σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης στους άλλους τρεις «εταίρους», δηλαδή στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Δήμο Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ζητώντας την έγκρισή τους.

Οι φορείς θα έπρεπε να είχαν αποφασίσει επί του σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης με αποφάσεις των κορυφαίων οργάνων τους, με τις οποίες και θα συναινούσαν στην υπογραφή της. Φαίνεται, όμως, ότι παρατηρείται πρόβλημα - αν δεν υπάρχει σκοπιμότητα - στη συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων, γιατί σε τοπικό επίπεδο ουδείς έχει καταλάβει ότι οφείλει να κινήσει διαδικασία επαναεπιβεβαίωσης της συμμετοχής του στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης.

Απαντώντας σε σχόλιό μας με τίτλο «Τι τρέχει;», στο οποίο και αναφέραμε πως οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου δήλωσαν άγνοια για την υποχρέωσή τους να αποφασίσει η Σύγκλητος για το Κέντρο της Βρίσας, ο κ. Βογιατζής επιμένοντας στην πληροφόρηση που είχε απ’ το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μας έστειλε την ακόλουθη απάντηση:

«Τώρα πλέον οι εμπλεκόμενοι φορείς στο έργο, δηλαδή το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Δήμος Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πρέπει να συνυπογράψουν την Προγραμματική Σύμβαση, αφού τα αρμόδια όργανά τους λάβουν τις σχετικές αποφάσεις. Σε περίπτωση που δεν υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση, δεν υπάρχει καμμία πιθανότητα να εκτελεστεί το έργο.»

Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι αν δεν κινηθεί η διαδικασία, και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς, για την υπογραφή της Σύμβασης και την υποβολή πρότασης προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, θα χαθεί για μία ακόμη φορά η ευκαιρία, η τελευταία εν προκειμένω, για να βρει χρηματοδότηση το έργο. Οπότε, επιβάλλεται το θέμα να απασχολήσει άμεσα Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey