Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το μόνο ΑΕΙ στο οποίο δεν έγινε η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης

Φοιτητές κατά server!

05/11/2012 - 15:56

Αναβλήθηκε η χτεσινή ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των οκτώ εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μετά από παρέμβαση φοιτητικών συλλόγων του ιδρύματος που πραγματοποίησαν κατάληψη στο Κτήριο Διοίκησης και σταμάτησαν τη λειτουργία τού server του Πανεπιστημίου.

Αναβλήθηκε η χτεσινή ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των οκτώ εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μετά από παρέμβαση φοιτητικών συλλόγων του ιδρύματος που πραγματοποίησαν κατάληψη στο Κτήριο Διοίκησης και σταμάτησαν τη λειτουργία τού server του Πανεπιστημίου. Τελικά, η εφορευτική επιτροπή αναγκάστηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι να αναβάλει την όποια διαδικασία, για άλλη μια φορά. Το γεγονός προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, πλήθος αντιδράσεων, με την πρυτανική αρχή να κάνει λόγο για «δολιοφθορά» και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να αποτελεί το μοναδικό μέχρι στιγμής ΑΕΙ της χώρας όπου δεν κατορθώθηκε να πραγματοποιηθεί ούτε η ηλεκτρονική ψηφοφορία, η οποία και μετατίθεται τώρα για την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου.

Ήδη από νωρίς χτες το πρωί δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, ούτε στο διαδικτυακό φόρουμ της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ «κατεβασμένες» ήταν και οι τηλεφωνικές γραμμές του ιδρύματος.
Σύμφωνα με τους φοιτητές, την κατάληψη πραγματοποίησαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Τμημάτων Περιβάλλοντος, Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, μετά από σχετικές αποφάσεις που πήραν στις τελευταίες συνελεύσεις τους. Όπως υποστήριξαν, ίδιες αποφάσεις είχαν πάρει και οι φοιτητικοί σύλλογοι των υπόλοιπων τμημάτων της Μυτιλήνης, αλλά και το Παράρτημα Μυτιλήνης του Συλλόγου ΔΕΠ.

Στόχος ήταν το μπλοκάρισμα με κάθε τρόπο της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου.
Μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε, μάλιστα, στάλθηκαν spam ηλεκτρονικά μηνύματα σε καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε σχέση με τις εκλογές, θέλοντας να αποδείξουν ότι η διαδικασία είναι διαβλητή και πως το σύστημα είναι «στον αέρα», αφήνοντας το ελεύθερο σε οποιονδήποτε να παρέμβει. Αποτέλεσμα των τελευταίων ήταν το «μπλοκάρισμα» των κωδικών των φοιτητών του Τμήματος Περιβάλλοντος, ώστε να μην έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν
Έτσι, από χτες το πρωί οι φοιτητές «μπλόκαραν» το server του Πανεπιστημίου.

Η πρυτανική αρχή, που ως κεντρική εφορευτική επιτροπή συνεδρίαζε για ώρα προκειμένου να αποφασίσει τι θα πράξει, απέστειλε γύρω στις 11:30 ανακοίνωση σε ηλεκτρονική σελίδα ενημέρωσης για την εκπαίδευση, με την οποία ενημέρωνε για την κατάσταση που επικρατούσε. Στο ίδιο ρεπορτάζ, γινόταν λόγος και για ενημέρωση εκ μέρους του προέδρου τής ΠΟΣΔΕΠ για τα γεγονότα στο Κτήριο Διοίκησης, εκτός άλλων για παραβίαση των πορτών που οδηγούν στο server από φοιτητές, τους οποίους «σταμάτησε στην τελευταία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο οποίος στη συνέχεια υποχρεώθηκε να κατεβάσει το διακόπτη του ρεύματος που τροφοδοτεί τον κεντρικό υπολογιστή του Πανεπιστημίου». Ανακοίνωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι περιέγραφε επίσης τα παραπάνω, βεβαιώνοντας διά μέσου στόματος του προέδρου τής ΠΟΣΔΕΠ ότι το βέβαιο ήταν πως οι εκλογές θα αναβάλλονταν.

Τελικά, απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου που εκδόθηκε λίγο μετά, ανέφερε τα εξής: «Το Πρυτανικό Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως, για να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την αναβολή των σημερινών εκλογών για την ανάδειξη των οκτώ καθηγητών-εσωτερικών μελών του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, λόγω ανωτέρας βίας, σύμφωνα με το πρακτικό της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής. Η σημερινή αναβολή είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς στο ηλεκτρονικό και ηλεκτρικό δίκτυο της Πανεπιστημιακής Μονάδας Μυτιλήνης, ενώ παρόμοια συμβάντα παρατηρήθηκαν στη Χίο και τη Σάμο. Το Πρυτανικό Συμβούλιο δηλώνει ότι θα αναζητηθούν όσοι είναι υπεύθυνοι για τις παραπάνω έκνομες πράξεις εις βάρος της περιουσίας και της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τέλος, αποφασίζει την επανάληψη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις εκλογές ανάδειξης των οκτώ εσωτερικών μελών του Συμβουλίου την επόμενη Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012, με ώρα έναρξης την 9:00 και λήξης την 15:00.»


Τι λέει ο πρύτανης…
«Ακραία στάση…»

Αργά το μεσημέρι, με παρέμβαση της τεχνικής υπηρεσίας, είχε πλέον αποκατασταθεί ο server του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Λίγο αργότερα, μιλώντας στο «Ε» ο πρύτανης του ιδρύματος, Πάρις Τσάρτας, έκανε λόγο για «ακραία στάση» των φοιτητών, που δεν έχει σημειωθεί σε κανένα άλλο ΑΕΙ μέχρι τώρα.

«Ήταν μια δράση πρωτοφανής, μια στάση ακραία, που δεν μπορούμε να μην τη στηλιτεύσουμε, αφού κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και πουθενά», είπε ο πρύτανης. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα, αφού η πολιτική διαφωνία εκφράζεται μεν, αλλά δεν μπορεί να εκφράζεται με σαμποτάζ. Θα εξασφαλίσουμε με κάθε τρόπο ότι την επόμενη Παρασκευή θα γίνει η διαδικασία, ενώ θα εξετάσουμε και το θέμα των spam ηλεκτρονικών μηνυμάτων που εστάλησαν από συγκεκριμένους υπολογιστές και το μόνο που έκαναν, ήταν να μπερδέψουν για μια μέρα τους συναδέλφους, όσον αφορά στον κωδικό που θα χρησιμοποιούσαν για τις εκλογές.»


…και τι λένε οι καθηγητές
Σύλλογος ΔΕΠ: «Διαφωνούμε με την πρυτανική αρχή»

Την πλήρη αντίθεσή του στην εφαρμογή του νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση εκφράζει από πλευράς του για άλλη μια φορά ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που χαρακτηρίζει τα χτεσινά γεγονότα ως «μεγάλη νίκη του πανεπιστημιακού κινήματος» και εκφράζει τη διαφωνία του ως προς την απόφαση της πρυτανικής αρχής για επανάληψη των εκλογών την άλλη Παρασκευή.

«Η σημερινή ακύρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για το Συμβούλιο Ιδρύματος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ύστερα από μαζικές κινητοποιήσεις που αποφάσισαν οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων και του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι μια μεγάλη νίκη του πανεπιστημιακού κινήματος στον αγώνα ενάντια στην πλήρη κατάλυση της δημόσιας, δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης», αναφέρει δήλωση που έστειλε στο «Ε» η πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ, Τίνα Ζορμπαλά.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι διαφωνεί κάθετα «με τον εισαγγελικό τόνο της ανακοίνωσης του Πρυτανικού Συμβουλίου» (που σημειωτέον λήφθηκε με απόφαση των τριών από τα έξι μέλη του, αφού απουσίαζαν η αντιπρύτανις Έρευνας και Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αγγελική Δημητρακοπούλου, ο εκπρόσωπος των φοιτητών, Πολύδωρος Πανταζάτος, και η εκπρόσωπος του Διοικητικού Προσωπικού, Μαρία Βασιλείου), η οποία παραπέμπει «σε ποινικοποίηση των συλλογικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων».

Υποστηρίζει ότι ο νόμος δεν προβλέπει την επανάληψη των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία σε περίπτωση που αυτές αποβούν άγονες και τονίζει πως σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να δεχτεί την απόφαση της πρυτανείας να επαναλάβει τις εκλογές με ηλεκτρονική ψηφοφορία την επόμενη Παρασκευή.

«Η κυβέρνηση και όσοι την στηρίζουν, δίνουν μία μεγάλη μάχη για να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος», λέει ο Σύλλογος. «Εμείς δίνουμε μαζί με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους μέσα στο Πανεπιστήμιο τη δική μας μάχη για να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν οι νόμοι της πλήρους διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου.»

Και εξαιρέσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν και εξαιρέσεις, όπως αυτή του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας Γιώργου Κόκκορη, που εξέφρασε σημοείσως τη θέση του για τα γεγονότα που σημειώθηκαν, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, γράφοντας:

«Από χθες το βράδυ (σ.σ. Πέμπτη), κόκκινα φασιστικά τάγματα εφόδου που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Κ.Κ.Ε., κατέλαβαν το Κτήριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λέσβο, κατέστρεψαν τον e-mail server του ιδρύματος και το τηλεφωνικό μας κέντρο. Εξ αιτίας της παράνομης δράσης των συγκεκριμένων φοιτητών, που έγινε με καθοδήγηση συγκεκριμένων “καθηγητών” τους, η σημερινή ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος αναβλήθηκε. […] Σταματήστε την αλητεία, από όπου και αν προέρχεται.»

 

O ΣΥΡΙΖΑ για το μπλοκάρισμα του server

Με ανακοίνωσή του χτες νωρίς το απόγευμα για τη ματαίωση των εκλογών για το Συμβούλιο Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως αυτό δείχνει πως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί όταν συναντά την καθολική αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όπως καταγγέλλει και με ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι διαβλητό και αυτό φάνηκε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο σήμερα που πήγε να εφαρμοστεί», αναφέρει η ανακοίνωση. «Η προσπάθεια ποινικοποίησης που τεχνηέντως επιχειρείται από ορισμένες πλευρές και η απόδοση της αποτυχίας εφαρμογής του σε “έκνομες” πράξεις, το μόνο που θα καταφέρει είναι να μετατρέψει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου από χώρο ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και παραγωγής εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, σε χώρο αστυνόμευσης και πειθαρχικών διώξεων. Θεωρούμε πως η μόνη διαδικασία που απομένει πια να γίνει, είναι η ματαίωση αυτής της παρωδίας των “εκλογών” και η κατάργηση του νόμου Αρβανιτόπουλου.»

 

ΠΟΣΔΕΠ: «Καταδίκη της δολιοφθοράς»

Με ανακοίνωση της αργά χθες το απόγευμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ελληνικών πανεπιστημίων «καταδικάζει σε όλους τους τόνους την πρωτοφανή επιδρομή ομάδας φοιτητών στο υπολογιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, τη Σάμο και τη Χίο μετά από προτροπές καθηγητών του ιδρύματος». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αποτέλεσμα της δολιοφθοράς που προκλήθηκε στο ηλεκτρονικό και ηλεκτρικό δίκτυο του Πανεπιστημίου, ήταν να αναβληθεί η προγραμματισμένη ηλεκτρονική ψηφοφορία».

Με την ανακοίνωσή της, η ΠΟΣΔΕΠ εκφράζει «την αμέριστη συμπαράστασή της στον πρύτανη, στο Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου και στην εκφρασμένη βούλησή τους να αναζητηθούν οι ευθύνες για τις παραπάνω έκνομες πράξεις εις βάρος της περιουσίας και της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Κάποτε θα πρέπει», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ, «όλοι οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται από μειοψηφίες που δημιουργούν περιβάλλον οργανωμένου αυθορμητισμού και καθοδηγούμενης αγανάκτησης με πρόσχημα την προοδευτικότητα. Η Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της οφείλουν να προστατεύσουν το μόχθο των φορολογουμένων και να υποστηρίξουν την ομαλή λειτουργία του δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου, της τελευταίας ίσως και μοναδικής ελπίδας για την ανάκαμψη και ορθολογική ανάπτυξη της χώρας.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey