«Τεταμένο» το κλίμα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για τη μη δωρεάν σίτιση 608 φοιτητών

Δεν πληρώνουν και τρώνε… σούπα!

31/10/2012 - 14:55

«Τεταμένο» είναι από τη Δευτέρα το κλίμα μεταξύ φοιτητών και των αρμοδίων για τη σίτιση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, λόγω του ότι σιτίζονται δωρεάν μόνο οι μισοί από όσους είχαν υποβάλει σχετικά δικαιολογητικά. Εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, φοιτητές έχουν μπλοκάρει τα ταμεία της Φοιτητικής Λέσχης, ώστε να μην πληρώνει κανένας φοιτητής, ενώ προχθές το μεσημέρι ως απάντηση στις κινήσεις των φοιτητών σερβιρίστηκε μόνο… σούπα.

«Τεταμένο» είναι από τη Δευτέρα το κλίμα μεταξύ φοιτητών και των αρμοδίων για τη σίτιση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, λόγω του ότι σιτίζονται δωρεάν μόνο οι μισοί από όσους είχαν υποβάλει σχετικά δικαιολογητικά. Εδώ και δύο περίπου εβδομάδες, φοιτητές έχουν μπλοκάρει τα ταμεία της Φοιτητικής Λέσχης, ώστε να μην πληρώνει κανένας φοιτητής, ενώ προχθές το μεσημέρι ως απάντηση στις κινήσεις των φοιτητών σερβιρίστηκε μόνο… σούπα.

Το θέμα της σίτισης έχει απασχολήσει φέτος τόσο τους φοιτητικούς συλλόγους, όσο και την πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Όπως γράφαμε πριν από λίγο καιρό, από τους 1.230 φοιτητές που υπέβαλαν δικαιολογητικά για δωρεάν σίτιση, μόνο οι 608 κρίθηκαν δικαιούχοι, με το ανώτατο οικογενειακό εισόδημα να ανέρχεται στις 12.480 ευρώ.

Ήδη από τα μέσα του Οκτωβρίου με αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων άρχισαν να «μπλοκάρονται» τα ταμεία της Λέσχης, ώστε να μην αναγκάζεται να πληρώνει τα τρία ευρώ που αναλογούν σε κάθε γεύμα, κανένας φοιτητής.

Τη Δευτέρα επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες που εξέφραζε πριν από λίγες μέρες ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας, Νίκος Σουλακέλλης, αφού το μεσημέρι η Λέσχη σέρβιρε μόνο σούπα, την οποία μάλιστα επέδειξαν αρκετοί φοιτητές στα μέλη της πρυτανικής αρχής, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί.

Σύμφωνα με τους τελευταίους, οι μερίδες που προβλέπονται από τη σύμβαση για τη σίτιση δεν ξεπερνιούνται κι έτσι η ανάδοχος εταιρεία καλύπτει ούτως ή άλλως τα έξοδά της, ενώ την ίδια στιγμή καλούνται να πληρώσουν οι φοιτητές. «Εμείς ζητούμε να μην πληρώνει κανείς», τονίζουν, ενώ σήμερα πρόκειται να βγάλουν και σχετική ανακοίνωση.

«Για την ομαλή λειτουργία…»
Από πλευράς του, ο κ. Σουλακέλλης επιβεβαιώνει το πρόβλημα, το οποίο αποδίδει «στη μεγάλη ανέχεια και την οικονομική κρίση που πλήττει και τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου», αλλά και «στην εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει την εφαρμογή συστήματος ολικής σίτισης, που αποτελούσε πάγια στρατηγική του ιδρύματος».

«Η Σύγκλητος, με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μετά την υποβολή αιτήσεων των φοιτητών, θα υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και τη σημαντική ενίσχυση του προϋπολογισμού για την κάλυψη των αναγκών της φοιτητικής κοινότητας, αφού φαίνεται πως η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών μας προέρχεται από χαμηλά εισοδήματα», προσθέτει ο αντιπρύτανης. «Είχα προσωπική συνάντηση και συζήτηση με τους φοιτητές και τους εξήγησα πως δεν μπορεί ένα δίκαιο αίτημα δικό τους να είναι εις βάρος των υπολοίπων. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε σίτιση αρχικά για όσους θεσμικά τη δικαιούνται και να προσπαθήσουμε από κοινού να διεκδικήσουμε και τα επιπλέον, αφού οι δικαιούχοι είναι σίγουρα σε δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση από τους μη δικαιούχους. Σε τέτοια περίοδο, οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της Λέσχης.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση για σίτιση που έχει υπογραφεί, είναι ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για όλο το Πανεπιστήμιο.


Αγωνιστική Συνεργασία Πανεπιστημιακών Αιγαίου (ΑΣΠΑ)
«Δεν αναγνωρίζουμε κανένα Συμβούλιο Διοίκησης»

Το ότι δεν αναγνωρίζει κανένα Συμβούλιο Διοίκησης, με όποιον τρόπο κι αν προκύψει, δηλώνει με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συνεργασία Πανεπιστημιακών Αιγαίου (ΑΣΠΑ).

Υποστηρίζοντας πως το σύστημα της ταξινομικής ψήφου παραβιάζει τη δημοκρατική αρχή της ισότητας της ψήφου, η ΑΣΠΑ κάνει λόγο για πλήρη κατάλυση της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων και καλεί την πρυτανική αρχή να σταματήσει την «εκλογική παρωδία», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Καλεί επίσης τους διδάσκοντες να μη συμμετάσχουν στις εκλογές και να αγωνιστούν για τη ματαίωση της εκλογικής διαδικασίας, με όποιον τρόπο κι αν προκηρυχθεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey