Αυτοκτονία: ΟΧΙ. Η μάστιγα της επαφής

Όταν ο μεγάλος αυτοκτονεί, δεν πήρε δύναμη ως παιδί!

31/10/2012 - 14:47

Δύο απόπειρες αυτοκτονίας ενηλίκων γίνονται κάθε μέρα στην πατρίδα μας. Σήμερα, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, ενώ «οι άλλες συνέπειες του άγχους και της ένδειας στη σωματική υγεία - λ.χ. στην καρδιοπάθεια και στον καρκίνο - θα γίνουν εμφανείς έπειτα από πολλά χρόνια», είπε ο δρ. Στάκλερ, καθηγητής τού Κέιμπριτζ.

Δύο απόπειρες αυτοκτονίας ενηλίκων γίνονται κάθε μέρα στην πατρίδα μας. Σήμερα, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, ενώ «οι άλλες συνέπειες του άγχους και της ένδειας στη σωματική υγεία - λ.χ. στην καρδιοπάθεια και στον καρκίνο - θα γίνουν εμφανείς έπειτα από πολλά χρόνια», είπε ο δρ. Στάκλερ, καθηγητής τού Κέιμπριτζ.

Τα αίτια της αυτοκτονική τάσης είναι πολυπαραγοντικά, γενετικά-κληρονομικά, βιοχημικά με δυσλειτουργία εγκεφάλου, ψυχολογικά και κοινωνικά. Η επιρροή οφείλεται όχι τόσο στην αρνητική πληροφορία, αλλά στον τρόπο που το άτομο την αντιλαμβάνεται και την επεξεργάζεται: οικονομικά προβλήματα, διαζύγιο γονιών, θάνατος, συναισθηματική αποστέρηση, παιδική κακοποίηση.

Ειδικότερα στην εφηβεία, την περίοδο που το παιδί ωριμάζει για να γίνει ενήλικος, απαιτείται ενδελεχής προσοχή. Τα κορίτσια είναι έφηβοι στα 12 - 16 χρόνια τους, ενώ τα αγόρια στα 13 - 17 τους χρόνια. Οι έφηβοι πρέπει να αντεπεξέλθουν στις ξαφνικές σωματικές αλλαγές, τις πιέσεις των συνομηλίκων και τη δημιουργία ατομικής ταυτότητας.

Η κατάθλιψη στα βρέφη, τα παιδιά και τους εφήβους εκδηλώνεται με παρόμοιο τρόπο με τους ενήλικες. Μία διαφορά είναι η δυσκολία έκφρασης των αλλαγών από τα παιδιά και τους εφήβους, με αποτέλεσμα την ευερέθιστη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δυστυχώς, για τα ψυχολογικά προβλήματα δεν μπορούμε να έχουμε εύκολη διάγνωση. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της βρεφικής κατάθλιψης είναι:

- Συναισθηματική ατονία. Το βρέφος δεν ασκεί τις αισθητηριακές του ικανότητες, δεν έχει διάθεση να κοιτάει, να ακούει, να μυρίζει, να κινείται, να γνωρίζει, να προοδεύει.

- Μειωμένες κινητικές πρωτοβουλίες, φτωχή μιμική, μονοτονία, τάση για επανάληψη των ίδιων δραστηριοτήτων (απομονώνονται και κουνιούνται μπρος - πίσω).

- Αποτυχία επικοινωνίας με τη μητέρα, φτωχή αλληλεπιδραστική σχέση, μείωση των πρωτοβουλιών αλλά και των απαντήσεων στις προτροπές.

Από τη στιγμή που ένα παιδί εμφανίσει κλινική κατάθλιψη, κινδυνεύει να ξαναεμφανίσει καταθλιπτικό επεισόδιο στα επόμενα πέντε χρόνια. Σε πολλές χώρες, η αυτοκτονία είναι μια από τις τρεις πιο κοινές αιτίες του θανάτου στην ομάδα ηλικίας 15 - 34 ετών, λέει η Λουίζα Ιωαννίδου.

Η συχνότητα της κατάθλιψης στα παιδιά κυμαίνεται ανάλογα με τις μελέτες από 0,4% έως 2,5% για παιδιά κάτω των 12 ετών. Το ποσοστό ανέρχεται σε 10% - 13% κατά την εφηβεία, ενώ 5% των εφήβων παρουσιάζει σοβαρή κατάθλιψη. Στην όψιμη εφηβεία, η συχνότητα κυμαίνεται από 10% έως 20%. Στα παιδιά, η μείζων καταθλιπτική διαταραχή εκδηλώνεται σε περίπου ίδια αναλογία σε αγόρια και κορίτσια, σε αντίθεση με τους εφήβους και τους ενήλικες, ηλικίες στις οποίες υπερτερούν οι γυναίκες.

Θεραπεία και αποφυγή της κατάθλιψης
Πληθώρα ερευνών δείχνουν ότι η ψυχολογική παρέμβαση και ιδιαίτερα η γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία στοχεύει στην αλλαγή τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς του ατόμου (όπως, για παράδειγμα, ότι τα πράγματα δε θα πάνε καλά, ότι όλοι είναι άχρηστοι και ανίκανοι), αυτοπεποίθηση και δύναμη. Ιδιαίτερα, να μη θεωρείται κάποιος ανώτερος. Οπότε, στόχος της θεραπείας είναι να αντικατασταθούν οι διαστρεβλωμένες αρνητικές σκέψεις που έχει το παιδί για τον εαυτό του και τον κόσμο, με πιο προσαρμοστικές, θετικές σκέψεις. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης, μπορεί η ψυχολογική παρέμβαση να συνοδεύεται και από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Οι άμυνες, ψυχικές και σωματικές, που βοηθούν τον άνθρωπο να ξεπεράσει τις δυσκολίες, εδραιώνονται στην παιδική ηλικία του καθένα. Τότε που κάθε βίωμα, κάθε χαρά και λύπη, διαμόρφωνε το χαρακτήρα και την ψυχή. Η επιρροή ξεκινά από τη στιγμή της γέννησης του παιδιού. Το συναίσθημα της αγάπης, της χαράς, της συμπάθειας, της αποδοχής από την οικογένεια και από το στενό περιβάλλον διαμορφώνει έναν ισχυρό, ασφαλή, ψύχραιμο ενήλικα. Αντιθέτως, η οικογένεια που γεμίζει το παιδί με συναισθήματα μίσους, φόβου, αντιπαράθεσης και ανασφάλειας, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι προκαλεί ανεπάρκεια συναισθηματική, άγχος και κατάθλιψη στο παιδί και τον έφηβο, και στον ενήλικα. Έτσι, δυστυχώς, φτάνουν στην αυτοκτονία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey