Αναβλήθηκαν οι χτεσινές εκλογές του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

«ΟΧΙ», από ομάδες φοιτητών και εργαζομένων

25/10/2012 - 15:58

Αναβλήθηκε τελικά, με μεσολάβηση ομάδων φοιτητών, καθηγητών κι εργαζόμενων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η χτεσινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των οκτώ εσωτερικών μελών-καθηγητών του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος.

Αναβλήθηκε τελικά, με μεσολάβηση ομάδων φοιτητών, καθηγητών κι εργαζόμενων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η χτεσινή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των οκτώ εσωτερικών μελών-καθηγητών του πρώτου Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος. Το Κτήριο Διοίκησης, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η διαδικασία, παρέμεινε κατειλημμένο από νωρίς, ενώ το ίδιο συνέβη και σε όλους τους χώρους των νησιών όπου λειτουργεί το Πανεπιστήμιο, κι έτσι οι εκλογές μετατίθενται για τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου. Με πολύ πιθανό, όμως, το ενδεχόμενο να καταλήξει να γίνουν με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Από το βράδυ της Τρίτης είχαν καταλάβει το Κτήριο της Διοίκησης, στο Λόφο «Ξενία», φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Χτες το πρωί, η πόρτα του κτηρίου ήταν ασφαλισμένη με αλυσίδα και λίγο μετά τις 9, προγραμματισμένη ώρα έναρξης της εκλογικής διαδικασίας, είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από αυτό πάνω από 120 άτομα, φοιτητές, καθηγητές και υπάλληλοι του ιδρύματος, που εναντιώνονται στην ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης.

Αυτό δήλωναν και τα πανό που είχαν αναρτηθεί, τόσο μπροστά από την είσοδο του Κτηρίου Διοίκησης, όσο και στο μικρό αίθριο αμφιθέατρο, που βρίσκεται στο κέντρο του κτηριακού συγκροτήματος του Λόφου. «Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ή Ανώνυμη Εταιρεία;», «Όχι άλλη κοροϊδία, πάρτε από τις τράπεζες και δώστε στην Παιδεία», αλλά και «Δωρεάν Σίτιση, Στέγαση, Μεταφορές, Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές», ήταν τα συνθήματα που διάβαζε κανείς.

Παρόμοια κατάσταση επικράτησε σε όλα τα νησιά όπου έχει τμήματα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έξω από τους χώρους που είχε οριστεί να φιλοξενήσουν την εκλογική διαδικασία.

Έτσι, γύρω στις 10 το πρωί, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών, με πρόεδρο τον πρύτανη, Πάρι Τσάρτα, και μέλη τους αντιπρυτάνεις Νίκο Σουλακέλλη, Αγγελική Δημητρακοπούλου και Ιωάννη Κάλλα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαπίστωνε ότι η προγραμματισμένη διαδικασία δε διεξήχθη σε κανένα εκλογικό τμήμα, «λόγω παρακώλυσης της διαδικασίας».

Αντιδράσεις
Όπως ορίζει η νομοθεσία, αλλά και η σχετική απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου, η διαδικασία της ψηφοφορίας θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, στους ίδιους χώρους και με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, από τις 9 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα.

Ωστόσο, η αντίδραση που υπάρχει από τους φοιτητές, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τελικά σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, αφού δράσεις αντίστοιχες με τις χτεσινές έχουν προγραμματιστεί από φοιτητικούς συλλόγους και για τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Περιβάλλοντος έχει αποφασίσει κατάληψη τόσο στη Σχολή Περιβάλλοντος, όσο και στο Κτήριο της Διοίκησης και για τη μέρα εκείνη, ενώ καλεί παράλληλα τους φοιτητές σε μαζική παρέμβαση σήμερα Πέμπτη 25 Οκτωβρίου στη Σύγκλητο, στην οποία θα συμμετέχουν επίσης και οι Σύλλογοι Φοιτητών των Τμημάτων Κοινωνιολογίας και Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε μέρα πραγματοποιούνται στη Λέσχη παρεμβάσεις φοιτητών, κατά τις οποίες μπλοκάρονται τα ταμεία, ώστε να μην πληρώνουν οι φοιτητές για τα γεύματά τους, ενώ ο Σύλλογος Περιβάλλοντος εξέφραζε χτες τη στήριξή του και προς την Επιτροπή Εστιών που έχει δημιουργηθεί.

 

Ο πρύτανης για την αναβολή των εκλογών:
«Θα πάμε για ηλεκτρονική ψήφο…»

Το ότι η εμπλοκή και τελικά η αναβολή της χτεσινής διαδικασίας εκλογών ανάδειξης του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος ήταν κάτι αναμενόμενο και πως το πιο πιθανό είναι να γίνει ηλεκτρονική ψηφοφορία, δήλωσε χτες μιλώντας στο «Ε» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας.

Επισημαίνοντας το κλίμα που επικρατεί σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας, σε κανένα από τα οποία δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα εκλογές, ο κ. Τσάρτας ανέφερε:

«Βλέπουμε τι γίνεται και στα μεγάλα πανεπιστήμια και ήταν κάτι που το περιμέναμε. Εκτιμούμε πως ούτε τη Δευτέρα θα γίνουν οι εκλογές και πως θα αναγκαστούμε να πάμε στη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψήφου, για την οποία δίνεται περιθώριο οριακά μιας εβδομάδας μετά το πέρας της ορισμένης διαδικασίας. Η προσωπική μου γνώμη είναι πως θα έπρεπε να γίνουν σε κάλπες οι εκλογές, αφού η ηλεκτρονική διαδικασία δεν είναι κάτι που με βρίσκει σύμφωνο.»


Και οι δηλώσεις Γιάννη Ζερδελή:
«Μικρή νίκη, όχι ασήμαντη»

Δήλωση έκανε, αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε η αναβολή των εκλογών Συμβουλίου Διοίκησης και με αφορμή τη χτεσινή δυναμική κινητοποίηση φοιτητών, καθηγητών κι εργαζόμενων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Ζερδελής.

Χαρακτηρίζοντας την παράσταση διαμαρτυρίας και το μπλοκάρισμα των εκλογών ως «μια πρώτη μικρή, αλλά καθόλου ασήμαντη νίκη απέναντι στη βάρβαρη πολιτική της τρόικας εσωτερικού κι εξωτερικού», ο κ. Ζερδελής ανέφερε εκτός άλλων:

«Για άλλη μια φορά οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την ανατροπή των αντιλαϊκών νόμων στην εκπαίδευση. Δεν μπορούμε ως ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ., παρά μόνο να είμαστε αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματά τους. Καθήκον κάθε νέου και νέας είναι να μπλοκάρει τα νέα μέτρα σε Παιδεία, Υγεία, Εργασία.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey