Η αντιπρύτανις Έρευνας και Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αγγελική Δημητρακοπούλου, και ο αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Ιωάννης Κάλλας, μιλούν για το ενδεχόμενο δήμευσης της κτηριακής περιουσίας των ΑΕΙ

«Ενδεχόμενο, πέρα από κάθε φαντασία…»

22/10/2012 - 16:04

Ανάστατη είναι από την περασμένη Δευτέρα η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας, εξ αιτίας του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να περάσει η κτηριακή περιουσία των ΑΕΙ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Ανάστατη είναι από την περασμένη Δευτέρα η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας, εξ αιτίας του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να περάσει η κτηριακή περιουσία των ΑΕΙ στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Το «Ε» μιλά σήμερα τόσο με την αντιπρύτανι Έρευνας και Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αγγελική Δημητρακοπούλου, όσο και με τον αντιπρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Ιωάννη Κάλλα, οι οποίοι κι εξηγούν το τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο για το ίδρυμα.

Το συγκεκριμένο θέμα προέκυψε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή και το νομοσχέδιο που τροποποιεί κάποια παράγραφο του νόμου για τη διαχείριση της περιουσίας του Δημοσίου, που είχε ψηφιστεί την περασμένη χρονιά, κατατέθηκε επισήμως την Τρίτη, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ της χώρας.

«Το Υπουργείο μάς ενημέρωσε, αρχικά άτυπα, ότι η ηγεσία του δε γνώριζε κάτι σχετικό, αφού η τροπολογία υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών», εξηγεί στο «Ε» η αντιπρύτανις Έρευνας και Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αγγελική Δημητρακοπούλου, που ήταν και αυτή που σήμανε «συναγερμό» με επιστολή της προς όλους τους πρυτάνεις, μετά την ενημέρωση που έγινε στα ιδρύματα από τη βουλευτή τού ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου για το σχετικό νομοσχέδιο. «Στη συνέχεια μας είπαν ότι δεν αφορά την ακίνητη περιουσία των ΑΕΙ και πως δε θα έπρεπε να ανησυχούμε, και στη συνέχεια μας ενημέρωσαν ότι κάνουν προσπάθεια να αλλάξουν το συγκεκριμένο σημείο και να το βγάλουν τελείως από το νόμο. Θέλω να πιστεύω ότι θα το κάνουν και θα το κάνουν επιτυχώς, αφού το να περάσει η περιουσία των ΑΕΙ στην αρμοδιότητα των δημοσίων υπηρεσιών, είναι πέρα από κάθε φαντασία ή χειρότερο εφιάλτη μας. Είναι κάτι που δεν είχε συζητηθεί ποτέ και δε συμβαίνει πουθενά.»

Κτήρια απαραίτητα για τη λειτουργία
Όπως ισχύει και στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα περισσότερα κτήρια των ΑΕΙ είναι κληροδοτήματα και προέρχονται από δωρεές ή είναι κτήρια που έχουν αγοράσει τα ιδρύματα, ή έχουν φτιάξει με δικούς τους πόρους, από τις περιφέρειες και από προγράμματα του ΕΣΠΑ. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διαθέτει δεκάδες αντίστοιχα κτήρια στα έξι νησιά όπου λειτουργούν τμήματά του. Ειδικά στη Μυτιλήνη, πρόκειται για όλα τα κτήρια που βρίσκονται στο Λόφο «Ξενία», για το κληροδότημα Κομνηνάκειο και για το Μπίνειο Κτήριο, που είχε αγοράσει το ίδρυμα στο παρελθόν. Τρία μη νοικιασμένα κτήρια διαθέτει και στη Λήμνο, τρία στη Ρόδο κ.λπ..

«Εκεί όπου οι κτήριακές εγκαταστάσεις ήταν περιορισμένες, η πρυτανική μας αρχή ξεκίνησε αμέσως μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης μεγάλες προσπάθειες. Καταφέραμε να ξενοικιάσουμε αρκετά κτήρια, χωρίς όμως ιδιόκτητα κτήρια δεν μπορεί να λειτουργεί ένα πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί όλα αυτά τα κτήρια να περνούν στο Υπουργείο Οικονομικών κι εμείς να τα νοικιάζουμε από εκεί», προσθέτει η αντιπρύτανις.

Το θέμα έχει χαρακτηριστεί ως «εξαιρετικά επικίνδυνο», ενώ σύμφωνα με την κ. Δημητρακοπούλου, οι δικηγόροι που ανέλαβαν να εξετάσουν το θέμα για λογαριασμό των ιδρυμάτων, έκαναν λόγο για «δήμευση περιουσίας». «Ακόμη και να αποσυρθεί το συγκεκριμένο σημείο, κάτι που πιστεύω ότι θα γίνει εντός των ημερών σε επόμενη κατάθεση του νομοσχεδίου, θεωρώ πως υπάρχουν ευθύνες και πως από το Υπουργείο Οικονομικών ήξεραν τι έγραφαν, πως δεν έγινε από λάθος», προσθέτει η αντιπρύτανις.

Από πλευράς του, ο αντιπρύτανης Οικονομικού Σχεδιασμού, Ιωάννης Κάλλας, εμφανίζεται επίσης αισιόδοξος για την έκβαση του θέματος. «Ακόμη και να γινόταν αυτό που λένε, δε θα προχωρούσε», αναφέρει. «Δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε άμεσα, αλλά σίγουρα κάτι που θα πρέπει να δούμε.»

Σήμερα και αύριο οι πρυτάνεις πρόκειται να συνεδριάσουν εκτάκτως στο Λαύριο, με θέμα τόσο το συγκεκριμένο ζήτημα, όσο και μια σειρά άλλων ζητημάτων που έχουν σχέση με τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης και το Σχέδιο «Αθηνά».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey