Ανακοινώθηκαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου που δικαιούνται δωρεάν σίτιση και στέγαση

Εκτός Λέσχης οι μισοί…

19/10/2012 - 14:36

Σημαντική υποβάθμιση των παροχών Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναδεικνύει η προχτεσινή ανακοίνωση από το ίδρυμα ως προς το πόσοι φοιτητές δικαιούνται δωρεάν σίτιση και στέγαση. Ειδικά ως προς το πρώτο θέμα, μένουν «εκτός» λίστας οι μισοί από όσους έχουν υποβάλει δικαιολογητικά στη Μυτιλήνη, αναγκάζοντας το Πανεπιστήμιο να προβεί σε πιο δραστικά μέτρα διεκδίκησης πόρων από το Υπουργείο Παιδείας.

Σημαντική υποβάθμιση των παροχών Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναδεικνύει η προχτεσινή ανακοίνωση από το ίδρυμα ως προς το πόσοι φοιτητές δικαιούνται δωρεάν σίτιση και στέγαση. Ειδικά ως προς το πρώτο θέμα, μένουν «εκτός» λίστας οι μισοί από όσους έχουν υποβάλει δικαιολογητικά στη Μυτιλήνη, αναγκάζοντας το Πανεπιστήμιο να προβεί σε πιο δραστικά μέτρα διεκδίκησης πόρων από το Υπουργείο Παιδείας.

Από τους 4.000 περίπου φοιτητές των έξι τμημάτων της Μυτιλήνης, οι 1.200 υπέβαλαν στις Υπηρεσίες Φοιτητικής Μέριμνας αίτηση, διεκδικώντας δωρεάν σίτιση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η ανακοίνωση που έγινε την Τετάρτη, άφηνε εκτός Λέσχης τους μισούς από αυτούς, δίνοντας το δικαίωμα για δωρεάν σίτιση σε 600 μόνο φοιτητές και καλώντας τους υπόλοιπους να πληρώνουν τρία ευρώ την ημέρα για τα τρία γεύματα που προσφέρονται.

Θέματα προς εξέταση
Ήταν η πρώτη φορά φέτος που ζητήθηκαν στοιχεία οικογενειακής κατάστασης και εισοδήματος από τους φοιτητές, αφού για πρώτη φορά η παροχή δωρεάν σίτισης αποφασίζεται βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων. Κι αυτό γιατί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει στη διάθεσή του 1,1 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών σίτισης, για όλη τη χρονιά και σε όλα τα τμήματά του.

«Η διαδικασία που ακολουθήθηκε βάσει του νόμου - αφού δεν έχουμε δυνατότητα ελιγμών -, αναδεικνύει με τον πιο έντονο τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, γεγονός που αποτελεί και στρατηγική επιλογή του ιδρύματος», δήλωσε μιλώντας στο «Ε» ο αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Σουλακέλλης. «Για το λόγο αυτό, τεκμηριωμένα πλέον το Πανεπιστήμιο θα διεκδικήσει περισσότερους πόρους από την Πολιτεία για την κάλυψη των επιτακτικών του αναγκών. Εξάλλου, πρόκειται για μια σημαντική υποβάθμιση των παροχών φοιτητικής μέριμνας - που για εμάς είναι πολύ σημαντικές -, θέμα που αγγίζει ακόμη και την επιβίωση του ιδρύματος.»

Ο ίδιος υποστηρίζει πως αυτό που θα κάνει επιπλέον η Φοιτητική Μέριμνα, είναι να εξετάσει το γιατί δεν υπέβαλαν όλοι οι φοιτητές αίτημα δωρεάν σίτισης, καθώς και το πόσοι είναι αυτοί που πραγματικά σιτίζονται, δεδομένου ότι μπορεί να υπάρξουν δικαιούχοι που δε θα εκμεταλλεύονται το δικαίωμά τους, στερώντας το παράλληλα από κάποιον άλλον.

Ανάγκη για στέγαση
Το τελευταίο συναντάται, εξάλλου, συχνά στα δωμάτια των Φοιτητικών Εστιών, «εκτός» των οποίων μένουν επίσης πολλοί φοιτητές που υπέβαλαν αίτηση.

«Ο αριθμός των δωματίων είναι πάντα ο ίδιος, απλώς αλλάζουν οι δικαιούχοι φοιτητές», εξηγεί ο κ. Σουλακέλλης, τονίζοντας πως το δικαίωμα δωρεάν στέγασης κάθε δικαιούχου επανεξετάζεται κάθε χρονιά, με βάση τους νέους υποψηφίους που προκύπτουν.

Προσθέτει, ωστόσο, πως υπάρχει ένα «λεπτό θέμα», που είναι αυτό τού κατά πόσο τα δωμάτια αξιοποιούνται όντως από τους δικαιούχους ή χρησιμοποιούνται μόνο λίγες μέρες το χρόνο, π.χ. κατά την εξεταστική περίοδο από φοιτητές που χρωστούν απλώς μαθήματα, αφήνοντας χωρίς δωρεάν στέγαση άλλους φοιτητές που συνεχίζουν κανονικά τις σπουδές τους.

«Είχαμε πει να γίνεται συστηματικός έλεγχος της χρήσης των δωματίων και από τη στιγμή που θα δούμε πως ένα δωμάτιο δε χρησιμοποιείται, να αδειάζει», αναφέρει ο αντιπρύτανης. «Δεν έχει αλλάξει κάτι, απλώς είναι πλέον πιο επιτακτική η ανάγκη των σπουδαστών για δωμάτια. Είναι ένα θέμα που το συζητάμε με τα παιδιά και ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε σύντομα να καταλήξουμε σε μια λύση, η οποία δε θα θίγει κανέναν και θα εξυπηρετεί όσο γίνεται περισσότερους.»

Τα παραπάνω θέματα πρόκειται να θέσει αναλυτικά ο κ. Σουλακέλλης στην επόμενη Σύγκλητο, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Αγώνα Εστιών Λέσβου καλεί τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνάντηση το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 3 το μεσημέρι, στην Πλατεία Σαπφούς, ώστε να συζητηθούν τα όσα αφορούν τους τωρινούς δικαιούχους και όχι μόνο, με σκοπό την υπεράσπιση και διαφύλαξη του δικαιώματος δωρεάν στέγασης.


Κατάληψη στη Διοίκηση

Κατειλημμένο έμεινε χτες, από φοιτητές που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, το κτήριο της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και τα τμήματα του ιδρύματος.

Οι φοιτητές μπήκαν νωρίς το πρωί στα γραφεία της Διοίκησης και ζήτησαν από τους υπαλλήλους να αποχωρήσουν. Πολλοί ήταν, εξάλλου, οι φοιτητές του ιδρύματος που συμμετείχαν στις χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν στη Μυτιλήνη.

Σημειώνεται πως με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας «Στρατής Ελευθεριάδης - Tériade» καλεί τους φοιτητές σε κατάληψη του τμήματος της Διοίκησης στις 24 Οκτωβρίου, ημέρα εκλογής του Συμβουλίου Διοίκησης.

«Το ανώτερο όργανό μας, η γενική συνέλευση φοιτητών, καταργείται τώρα που τα Συμβούλια Διοίκησης είναι έξω από την πόρτα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και γενικά σε όλα τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα», αναφέρει ο Σύλλογος, διεκδικώντας παράλληλα δωρεάν συγγράμματα, σίτιση, στέγαση και μεταφορά για όλους, περισσότερα κονδύλια για την Παιδεία, καμμία διαγραφή φοιτητών και μη κατάργηση του ασύλου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey