Σε τελική ευθεία η διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη οκτώ εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Υποψήφιοι 13 καθηγητές

17/10/2012 - 14:55

Έληξε προχτές Δευτέρα η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης των οκτώ εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Έληξε προχτές Δευτέρα η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης των οκτώ εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Συνολικά 13 καθηγητές του ιδρύματος έχουν υποβάλει υποψηφιότητα και πρόκειται να πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, στην αίθουσα της Συγκλήτου. Διαδικασία που θα αναδείξει για πρώτη φορά ένα νέο όργανο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με μια σειρά αρμοδιοτήτων, μεταξύ αυτών και η εκλογή του επόμενου πρύτανη.

Συνολικά οκτώ καθηγητές-εσωτερικά μέλη, έξι εξωτερικά μέλη κι ένας εκπρόσωπος των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα συνθέσουν το 15μελές Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος που θα αναδειχθεί στα τέλη του μήνα.

Οι υποψήφιοι
Ως προς το κομμάτι των καθηγητών-εσωτερικών μελών, υποψηφιότητα για τις εκλογές υπέβαλαν, μέχρι και τη Δευτέρα οπότε έληγε η προθεσμία, συνολικά 13 καθηγητές των τμημάτων των νησιών όπου λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τους τέσσερις από αυτούς να ανήκουν σε τμήματα της Μυτιλήνης.

Πρόκειται για τους Βασίλειο Ζερβάκη, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Περιβάλλοντος (Μυτιλήνη), Νικόλαο Ζούρο, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (Μυτιλήνη), Πέτρο Καβάσαλη, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης (Χίος), Ιωάννη Καρκαξή, καθηγητή της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης (Χίος), Δημήτριο Κωνσταντινίδη, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Θετικών Επιστημών (Σάμος), Μαρία Λεκάκου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης (Χίος), Μανούσο Μαραγκουδάκη, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (Μυτιλήνη), Ευαγγελία Μήτρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Θετικών Επιστημών (Σάμος), Φιλήμονα Μπαντιμαρούδη, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών (Μυτιλήνη), Ιωάννη Σακκά, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ρόδος), Αριστείδη Σάμιτα, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης (Χίος), Αλιβίζο Σοφό, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ρόδος) και Γεώργιο Τσιρτσή, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Περιβάλλοντος (Μυτιλήνη).

Οι εκλογές
Η ψηφοφορία των εκλογών θα πραγματοποιηθεί από τις 9 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου, ενώ εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν στη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο, τη Ρόδο και τη Σύρο, από ένα σε κάθε νησί. Ειδικά οι εκλογείς του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής της Λήμνου κατανέμονται στο εκλογικό τμήμα της Μυτιλήνης, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου, που αποτελούν την κεντρική εφορευτική επιτροπή. Στο εκλογικό τμήμα της Μυτιλήνης, η διαδικασία της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Συγκλήτου, στο Κτήριο της Διοίκησης, και σε περίπτωση που αποβεί άγονη, η διαδικασία θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 29 του μήνα.

Τα εσωτερικά μέλη θα εκλεγούν από το σύνολο των καθηγητών και των λεκτόρων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ενώ μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του ιδρύματος. Την ευθύνη για την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας και την ψηφοφορία έχει το Πρυτανικό Συμβούλιο, που θα εκτελέσει χρέη εφορευτικής επιτροπής και θα ορίσει τριμελή εφορευτική επιτροπή από καθηγητές όλων των βαθμίδων, για κάθε εκλογικό τμήμα.

Σημειώνεται ότι η θητεία των οκτώ καθηγητών-εσωτερικών μελών του Συμβουλίου είναι τετραετής.

Εξωτερικά μέλη και εκπρόσωπος φοιτητών

Ο πρόεδρος και τα λοιπά εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης εκλέγονται χωριστά από τα εσωτερικά, με φανερή ψηφοφορία.

Οι ενδιαφερόμενοι για εξωτερικά μέλη, που θα πρέπει να διαθέτουν αυξημένα τυπικά προσόντα και τουλάχιστον πτυχίο ΑΕΙ, καλούνται να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους έως και την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, στις 2 το μεσημέρι.

Τέλος, και οι φοιτητές του ιδρύματος θα εκλέξουν τον εκπρόσωπό τους στο Συμβούλιο Διοίκησης, μέσα από διαδικασία που θα υλοποιήσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Ο εκπρόσωπος των φοιτητών θα εκλεγεί από το σύνολο των ενεργών φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων), ενώ υποψήφιοι μπορούν να είναι οι προπτυχιακοί φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει το πρώτο έτος φοίτησης και βρίσκονται εντός του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές που βρίσκονται στο πρώτο έτος φοίτησης και οι υποψήφιοι διδάκτορες που διανύουν τα τρία πρώτα έτη από την εγγραφή τους.

Η θητεία του εκπροσώπου των φοιτητών είναι ετήσια, χωρίς δυνατότητα επανεκλογής, και για το πρώτο Συμβούλιο Διοίκησης λήγει στις 31 Αυγούστου 2013.

Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου

Το Συμβούλιο Διοίκησης θα έχει μια σειρά από σημαντικές αρμοδιότητες, καθοριστικές για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, είναι αρμόδιο για τη χάραξη στρατηγικής για την ανάπτυξη του ιδρύματος σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για τη γενική εποπτεία και τον έλεγχο της λειτουργίας του ιδρύματος, για την έγκριση και αναθεώρηση του Εσωτερικού Κανονισμού, για την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη σύνδεση του ιδρύματος με την κοινωνία και την οικονομία, αλλά και τη συνεργασία με άλλα ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού. Στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου εντάσσονται επίσης η έγκριση του ετήσιου τακτικού οικονομικού προϋπολογισμού και του ετήσιου προγραμματισμού, η εκλογή των κοσμητόρων των σχολών και η παύση από τα καθήκοντά τους, η εποπτεία του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, η επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου και ο ορισμός ή μη διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (ύστερα από γνώμη της κοσμητείας κάθε σχολής).

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης είναι αυτός που θα καταρτίζει την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του οργάνου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey