Θερινό Σχολείο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

«Βιώσιμη Ανάπτυξη Νησιωτικών Περιοχών και Ταυτότητες»

16/10/2012 - 15:52

Το τελευταίο Θερινό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη Νησιωτικών Περιοχών και Ταυτότητες, θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη από τις 22 έως τις 25 Οκτωβρίου.

Το τελευταίο Θερινό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέμα «Βιώσιμη Ανάπτυξη Νησιωτικών Περιοχών και Ταυτότητες, θα πραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη από τις 22 έως τις 25 Οκτωβρίου.

Στόχος του συγκεκριμένου Θερινού Σχολείου είναι το να αναλύσει τα φυσικά, οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά που αποτελούν την ταυτότητα των νησιών και να συζητηθεί το πώς αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Η λογική του βασίζεται στην παραδοχή ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών, αυτά που περιγράφονται εν συντομία ως «νησιωτικότητα» (μικρό μέγεθος, περιφερειακότητα και απομόνωση, πλούσιο αλλά εύθραυστο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον), κάνουν τις συγκρίσεις με τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές προβληματικές για τα νησιά, στα πλαίσια των σημερινών μοντέλων ανάπτυξης. Προικισμένα με μοναδικές φυσικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες, τα νησιά μπορούν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να χρησιμοποιηθούν εκτός των άλλων ως κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης.

Τα θέματα που θα συζητηθούν
Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου θα συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών, τα συστήματα παρακολούθησης της κατάστασης βιωσιμότητάς τους, τον τουρισμό ειδικού ενδιαφέροντος έναντι του μαζικού τουρισμού, την προώθηση νέων δραστηριοτήτων με βάση τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των νησιών, την ανάδειξη των άυλων και υλικών κεφαλαίων (γλώσσα, έθιμα, παραδόσεις, μνημεία, αρχιτεκτονική κ.ά.), τα Σήματα Τοπικής Ποιότητας και Υπευθυνότητας κ.ά..

Η επίσημη γλώσσα των μαθημάτων, που θα γίνουν σε δύο κύκλους και θα περιλαμβάνουν, για όσους ενδιαφέρονται, και συμμετοχή στο Συνέδριο «Νησιά και Βιωσιμότητα: Ταυτότητες, Ανάπτυξη, Διαχείριση και Σχεδιασμός», που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου, θα είναι η αγγλική. Το Συνέδριο πραγματοποιείται από το Δίκτυο των Νησιωτικών Πανεπιστημίων «Excellence Network Island Territories» (ΕΝΙΤ) και στόχο έχει την παρουσίαση τόσο θεωρητικών, όσο και εμπειρικών συνεισφορών ερευνητών από όλον τον κόσμο, που μελετούν τα νησιά, τη νησιωτικότητα και τις περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές πτυχές τους.

Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22510 36290 (Σοφία Καράμπελα, Εργαστήριο Τοπικής & Νησιωτικής Ανάπτυξης) ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα http://islands-research.aegean.gr/.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey