Στη Μυτιλήνη από χτες 24 Ευρωπαίοι νηπιαγωγοί, για τη συνεργασία με το 14ο Νηπιαγωγείο

Το «Comenius» που ενώνει…

12/10/2012 - 17:05

Στη Λέσβο βρίσκονται από χτες 24 νηπιαγωγοί από οκτώ διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, που μαζί με το 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Comenius», με θέμα «Τα τέσσερα στοιχεία (χώμα, νερό, φωτιά και αέρας)».

Στη Λέσβο βρίσκονται από χτες 24 νηπιαγωγοί από οκτώ διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, που μαζί με το 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Comenius», με θέμα «Τα τέσσερα στοιχεία (χώμα, νερό, φωτιά και αέρας)». Μαζί με τις συναδέλφους τους από τη Μυτιλήνη, οι νηπιαγωγοί επισκέφτηκαν χτες το Αρχαίο Κάστρο της πόλης, αλλά και το Σχολείο, όπου και γνωρίστηκαν με τους μικρούς μαθητές, ενώ μέχρι και το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε σημεία ενδιαφέροντος και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα «Comenius» έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα χρόνο με συμμετοχή σχολείων από την Ελλάδα, τη Σουηδία, το Βέλγιο, την Αγγλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ισλανδία κι έχει στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών για τα Μαθηματικά, την Επιστήμη και την Τεχνολογία, μέσα από πειράματα που έχουν σχέση τα τέσσερα στοιχεία (χώμα, νερό, φωτιά και αέρα).

Η χτεσινή μέρα
Η πρώτη συνάντηση του προγράμματος έγινε πριν από έναν χρόνο στο Άστι της Ιταλίας, ενώ ακολούθησαν συναντήσεις στη Βαλένθια της Ισπανίας και στο Χάμσταντ της Σουηδίας. Χτες το πρωί, οι δύο νηπιαγωγοί του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης Άννα Τσουκαλά και Ειρήνη Δεληγεωργίου υποδέχθηκαν 28 συναδέλφους τους από τις υπόλοιπες οκτώ χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Μαζί επισκέφτηκαν αρχικά το Κάστρο της Μυτιλήνης, όπου και ξεναγήθηκαν από τη συνταξιούχο δασκάλα Αγγλικών Χριστίνα Ανερούση, ενώ στη συνέχεια οι Ευρωπαίες εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Σχολείο και πραγματοποίησαν μια σειρά δράσεων με τους μικρούς μαθητές.

Το μεσημέρι τις υποδέχθηκε στο γραφείο του ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, που τις καλωσόρισε και άκουσε τις πρώτες εντυπώσεις τους από το νησί, ενώ αμέσως μετά όλες οι συνεργαζόμενες εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου και παρουσίασαν τις δράσεις τους και συζήτησαν το πώς θα συνεχιστεί η συνεργασία τους.

«Είστε όλοι σας πολύ φιλόξενοι!»
Το «Ε» μίλησε χτες με δύο από τις νηπιαγωγούς, την Karin Sarees από τη Γαλλία και την Tea Hgert από τη Σουηδία, που εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για τις πρώτες εντυπώσεις που αποκόμισαν από την πόλη της Μυτιλήνης.

«Αυτό που όλες μας κρατήσαμε ως πρώτη εντύπωση, είναι ότι οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ φιλόξενοι», είπε η κ. Sarees. «Το σχολείο μου είναι επίσης στην επαρχία και είναι πολύ ωραίο να βλέπω ότι σε κάθε χώρα δουλεύουμε σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, πολύ δημιουργικά και χωρίς αναγκαστικά πολλά χρήματα. Εξάλλου, το πιο σημαντικό είναι η συνεργασία, το μοίρασμα ιδεών, και δεδομένου ότι ήδη ξέρουμε η μία την άλλη ένα χρόνο τώρα, αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά, ως φίλες πλέον και όχι μόνο ως συνέταιροι. Το Κάστρο σας, επίσης, είναι υπέροχο. Είναι ένας μοναδικός τρόπος να περιγραφεί η ιστορία του νησιού και η οθωμανική επιρροή που υπήρξε. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τα πολλά στάδια που έχει περάσει το νησί σας!»

Η κ. Hgert έχει έρθει ξανά στην Ελλάδα για διακοπές, αλλά πρώτη φορά επισκέπτεται τη Λέσβο. «Είναι πολύ όμορφα όσα είδαμε, μου άρεσε πολύ το Κάστρο και η εξιστόρηση που μας έγινε. Το όμορφο για εμένα ήταν και ο χρόνος που περάσαμε με τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο, είδαμε πώς κυλάει η μέρα τους και τη σχέση που έχουν με τις συναδέλφους μας.»

Το υπόλοιπο πρόγραμμα στη Λέσβο
Συνολικά τέσσερις ημέρες θα διαρκέσει η επίσκεψη των 28 Ευρωπαίων νηπιαγωγών στη Λέσβο.

Μέχρι και αύριο Σάββατο θα επισκεφτούν διάφορα άλλα νηπιαγωγεία της πόλης, αλλά και το απολιθωμένο δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι, όπου ήδη έχουν πάρει μέρος σε εκπαιδευτική δράση σχετική με τα ηφαίστεια οι μαθητές του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης (είχαν προηγηθεί δράσεις για το νερό, φύτευση λουλουδιών και σπόρων, ενώ σύντομα θα γίνει επίσκεψη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία). Χτες συγκεκριμένα, όλη η ομάδα επισκέφτηκε το 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και το 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι και τον επόμενο Ιούνιο, με τελευταίο στοιχείο πάνω στο οποίο θα δουλέψουν τα συμμετέχοντα σχολεία, τον αέρα.

«Ευχαριστούμε την “Επικοινωνία Αιγαίου” για την προσφορά οδηγών και χαρτών», λέει η νηπιαγωγός του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης, Άννα Τσουκαλά. «Ευχαριστούμε επίσης την εταιρεία “Ελαιόλαδα Πρωτούλης” και την ΕΠΟΜ που προσέφεραν από ένα μπουκάλι λάδι και ούζο αντίστοιχα για κάθε νηπιαγωγό, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου που έδωσε από ένα βιβλίο για κάθε σχολείο, την κ. Ανερούση για την ξενάγηση, τους γονείς των παιδιών του Νηπιαγωγείου μας, αλλά και τη σχολική σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής της 49ης Περιφέρειας, Κλεοπάτρα Γιαννοπούλου. Ευχαριστούμε επίσης τη διευθύντρια του 2ου Νηπιαγωγείου, Μαρία Δεσποτέλλη, τους γονείς του Σχολείου, καθώς και τη διευθύντρια και τους εκπαιδευτικούς του 15ου Δημοτικού Σχολείου και την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας, Βάσω Βασίλαρου.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey