Συνεχίζουν την αποχή οι μεταφορείς στη Λέσβο, μέχρι να πληρωθούν

2.500 μαθητές δεν πάνε σχολείο...

12/09/2012 - 16:00

Συνολικά 2.500 μαθητές και των δύο βαθμίδων, ή περίπου ο ένας στους δύο μαθητές του νησιού της Λέσβου δεν υπάρχει δυνατότητα να πάει σχολείο αν δε φροντίσει για αυτό η οικογένειά του.

Συνολικά 2.500 μαθητές και των δύο βαθμίδων, ή περίπου ο ένας στους δύο μαθητές του νησιού της Λέσβου δεν υπάρχει δυνατότητα να πάει σχολείο αν δε φροντίσει για αυτό η οικογένειά του. Η υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνήσει και να διασφαλίσει τη μεταφορά όλων των μαθητών στο σχολείο, εξαντλήθηκε σε μια άστοχη διάταξη που χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση για να απαλειφθεί. Για όσες μέρες λοιπόν δε δίνονται απ’ το κράτος εγγυήσεις στους μεταφορείς πως θα πάρουν τα οφειλόμενα, οι μαθητές, τουλάχιστον όσοι δε διαθέτουν γονιό ή γείτονα για να τους μεταφέρει ιδιωτικά, δε θα μπορούν να πάνε στο σχολείο.

Απ’ τις μελέτες που έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα στο Δήμο Λέσβου για την προετοιμασία των συμβάσεων που υπογράφηκαν με μεταφορείς, προκύπτει - όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός - ότι το μεταφορικό έργο που καλύπτεται απ’ το Δήμο αφορά σε 2.000 περίπου μαθητές, ενώ ακόμη 500 μεταφέρονται με συμβάσεις για τις οποίες είναι αρμόδια η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Άλλες ώρες…
«Αρκετά παιδιά χρησιμοποίησαν τα τακτικά μας δρομολόγια για να πάνε σχολείο, πληρώνοντας μισό εισιτήριο», ανέφερε χθες, λίγες ώρες μετά τον αγιασμό στα σχολεία, ο πρόεδρος των Υπεραστικών ΚΤΕΛ της Λέσβου, Χρήστος Παράσχου, αλλά δύσκολα θα έβρισκαν τρόπο επιστροφής ή θα εξυπηρετηθούν και στη συνέχεια της σχολικής χρονιάς, αν δεν υπάρξουν τα προγραμματισμένα μαθητικά δρομολόγια.

Όπως εξήγησε ο κ. Παράσχου, το πρόβλημα δεν είναι οι διαδρομές, αφού καθημερινά το ΚΤΕΛ εκτελεί δρομολόγια από και προς όλα τα χωριά σχεδόν, σε κάποια δυο και τρία ημερησίως. Το πρόβλημα που επιβάλλει ειδικά μαθητικά δρομολόγια, είναι οι διαφορετικές ώρες που γίνονται τα δρομολόγια σε σχέση με το σχολικό πρόγραμμα. Ο ίδιος εκτιμά πως δε συμπίπτει ούτε κατά το ένα όγδοο το ωράριο των σχολείων με τα δρομολόγια που γίνονται και στοχεύουν στην εξυπηρέτηση άλλων κατηγοριών του πληθυσμού.

Τα ΚΤΕΛ έχουν συνάψει με Δήμο και Περιφέρεια συμβάσεις συνολικά για 39 μαθητικές γραμμές, για τις οποίες και δεν υπάρχουν, σε ό,τι αφορά στις ώρες εκτέλεσης, δρομολόγια που να ταιριάζουν απολύτως. Ή, όπως είπε ο κ. Παράσχου, για να μπορέσουν οι μαθητές να μετακινούνται δίχως να γίνουν ειδικά δρομολόγια, θα πρέπει να αλλάξουν οι ώρες του σχολείου.

Ανάλογη στάση με τα ΚΤΕΛ τηρούν και τα Ταξί, που επιμένουν ότι αν δεν πληρωθούν, δε θα μεταφέρουν μαθητές. Αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών τους συναντήθηκε χθες το πρωί με τον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή, στον οποίο και έθεσαν το ζήτημα δηλώνοντας πως αν δεν υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση και η δρομολόγηση της πληρωμή τους, δε θα υλοποιήσουν τα 11 δρομολόγια για τα οποία έχουν συμφωνήσει με την Περιφέρεια κι αφορούν στη μεταφορά 29 μαθητών της Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey