Σημαντικές οδηγίες για γονείς και παιδιά

Η νέα σχολική χρονιά

12/09/2012 - 15:22

Αρχίζει ξανά η νέα σχολική χρονιά. Καλοί και κακοί μαθητές θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή. Όλοι θέλουν να τα καταφέρουν. Γονείς και παιδιά οφείλουν από τώρα να βάλουν βασικούς κανόνες, που θα τους βοηθήσουν στην καλή απόδοσή τους στα μαθήματα και στη διαχείριση του άγχους τους. Τι πρέπει να κάνουν;

Αρχίζει ξανά η νέα σχολική χρονιά. Καλοί και κακοί μαθητές θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή. Όλοι θέλουν να τα καταφέρουν. Γονείς και παιδιά οφείλουν από τώρα να βάλουν βασικούς κανόνες, που θα τους βοηθήσουν στην καλή απόδοσή τους στα μαθήματα και στη διαχείριση του άγχους τους. Τι πρέπει να κάνουν;

1. Βοηθήστε το παιδί να αντιληφθεί ότι κάθε νέα γνώση είναι εφόδιο για τη ζωή του. Με συγκεκριμένα παραδείγματα και συγκρίσεις, δώστε στο παιδί να καταλάβει πόσο πλεονεκτικοί είναι εκείνοι που γνωρίζουν αυτά που εκείνο θα μάθει. Έτσι θα έχει εμπιστοσύνη σε κάθε νέο μάθημα.

2. Μάθετε το παιδί να αντιμετωπίζει τη σχολική ζωή με υπευθυνότητα. Δώστε του να καταλάβει ότι το σχολείο είναι σοβαρή δουλειά και ότι οφείλει να καταφέρει το καλύτερο δυνατό, αφού προσπαθήσει αρκετά.

3. Καθιερώστε τακτικές ώρες μελέτης. Η μελέτη θα γίνεται καθημερινά, ξεκινώντας την ίδια ώρα. Τα διαλείμματα θα γίνονται την ίδια ώρα. Συνεπώς θα ακολουθεί στη μελέτη ένα πρόγραμμα ρουτίνας.

4. Οργανώστε μαζί το κάθε τι σχετικό με το σχολειό. Το χώρο μελέτης, το γραφείο, την καρέκλα, την τσάντα, την κασετίνα, τα βασικά ντοσιέ, τα τετράδια θα οργανωθούν βασικά από το παιδί-μαθητή, αλλά είναι απαραίτητη και η παρουσία ή παρέμβαση του γονιού.

5. Προσοχή στο βάρος της τσάντας. Το περιεχόμενο της τσάντας δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του βάρους του παιδιού. Αν το υπερβαίνει, συνεργαστείτε με το δάσκαλο προκειμένου κάποια βιβλία να παραμένουν στο σχολείο.

6. Επαινέστε, ή διορθώστε και μετά επαινέστε το παιδί σας. Για κάθε εργασία που κάνει το παιδί-μαθητής, έχει ανάγκη τον έπαινο και την αποδοχή από το γονιό. Και στις δουλειές του δωματίου και στα μαθήματα και στις συναναστροφές του.

7. Βεβαιώστε το παιδί ότι όποτε σας χρειαστεί, μπορείτε να το ακούσετε. Είτε βρίσκεστε σπίτι είτε εκτός, το παιδί πρέπει να μπορεί να σας ρωτήσει ό,τι χρειάζεται, να σχολιάσει κάτι, να σας πει την ανασφάλεια ή τον ενθουσιασμό του.

8. Γνωρίστε, συνεργαστείτε με το δάσκαλο. Το παιδί σας περνά πολλές ώρες μαζί του. Ενημερώστε τον για τυχόν μαθησιακές δυσκολίες που έχουν ήδη διαπιστωθεί ή τη βοήθεια που παίρνει το παιδί από κάποιον αναπτυξιακό ψυχολόγο, λογοθεραπευτή κ.ά.. Σχολιάστε κάποιες απορίες σας για το παιδί.

9. Μην επιτρέπετε το παιδί να σας χειραγωγεί. Όταν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των γονιών ή γονιών - εκπαιδευτικού, κρίνεται σκόπιμο να λύνονται χωρίς την παρουσία του.

10. Ελέγξτε την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Μέσα από αυτά τα μέσα επικοινωνίας, το παιδί βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλούς κινδύνους. Η ενημέρωση και ο έλεγχος είναι οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης αυτών των κινδύνων.

11. Ρεαλισμός: ο καλύτερος τρόπος αξιολόγησης. Όλοι οι γονείς θέλουν το παιδί τους να επιτύχει στο σχολειό την πρωτιά. Αξιολογήστε το παιδί σας αν θα μπορούσε κάτι τέτοιο, επαινέστε το για την προσπάθειά του. Μην ντρέπεστε για τις αδυναμίες του - ρωτήστε πώς μπορούν να λιγοστέψουν.

12. Εμπλουτίστε τα ενδιαφέροντα του παιδιού με εξωσχολικές δραστηριότητες. Στο περιβάλλον εκτός σχολείου, το παιδί δοκιμάζει, αναπτύσσει την ταυτότητά του, επιβεβαιώνεται, κοινωνικοποιείται, αποκτά αυτοεκτίμηση.

Περισσότερο από αυτές τις οδηγίες και την καθοδήγηση για τη νέα σχολική χρονιά, ας ξέρουμε ότι ΑΓΑΠΗ, αγάπη, ΑΓΑΠΗ και σωστό νοιάξιμο έχουν ανάγκη τα παιδιά μας - να το νιώθουν με κάθε τους αίσθηση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey